Hvilken er årets beste kokebok?

For 12.gang skal en jury kåre årets beste norske kokebok. Fem finalister er plukket ut og vinneren offentliggjøres i Oslo 28.november.

Kåringen er et samarbeid mellom Aperitif og Norli Bokhandel. Dette er de fem finalistene i kåringen av «Beste norske kokebok 2019», med juryens begrunnelse:

Finalistene

Kokken, bakeren, hun komikeren og mat de elsker
Forfattere:Anne Kat Hærland, Björn Svensson og Martin Fjeld
Forlag: Cappelen Damm 

Joda, «dette er kokeboken som gjør deg sulten.» Men den får deg også til å humre og le høyt! Møtet mellom en skrivefør komiker, en Michelin-kokk og en høyt respektert baker genererer ikke bare mat av høy klasse, men også verdifulle tips. Som at du i et knipetak kan bruke en uthulet paprika som kaffekopp. Fint illustrert av Sune Eriksen.

God mat hele uka
Forfatter:Lise Finckenhagen
Forlag: Font Forlag

Her gjør Lise Finckenhagen det hun er aller best til, nemlig å inspirere oss til å lage sunn, god og fargerik mat også på hverdager. Hjemmelagde fiskeboller, tandoorikylling med currysaus og flesk og duppe ser alle like enkle og fristende ut, takket være Lises pedagogiske penn og fotograf Sara Johannessen Meeks nærmest spiselige bilder.

Sunt på grillen
Forfatter:Jan Ivar Nykvist
Forlag: Cappelen Damm

Jan Ivar Nykvist kan sin grill, og selv om han ikke utelater verken biff eller koteletter, den sunne grillmaten har hovedrollen i årets bok. Det er på tide at Ola og Kari skjønner at også honningbakte gulrøtter, hvit asparges, rosenkål og purreløk trives over glødende kull. Gode, fargesterke bilder av Mats Dreyer.

Sjokoladeboka
Forfatter:Sverre Sætre
Forlag: Press Forlag

Med denne boka har Sverre Sætre (og fotograf Tommy Andresen) skapt noe som trolig blir stående som et standardverk innen sin sjanger. Sjokoladeboka er visuelt svært vellykket, det er høyt nivå på det faglige innholdet og selv «folk flest» kan lykkes med å lage det Sverre byr på av drikke, bakverk, desserter, konfekt, salte retter og så videre.

Fattig student
Forfatter:Karen Elene Thorsen
Forlag: Pilar Forlag

Blogg og Instagram er ungdommens kanaler for informasjon, kunnskap og underholdning. Da er det imponerende å se hvordan Karen Elene Thorsen har løftet tipsene og oppskriftene fra sin digitale verden over i god, gammeldags bokform. Hvordan lage mat for maks 250 kroner i løpet av en uke? Målgruppen som i sin hverdag må ta slike økonomiske hensyn har et godt verktøy i denne utgivelsen.

Juryen

Årets kokebokjury består av: Per A. Borglund, ansvarlig redaktør Mat fra Norge og innehaver av Norges største kokeboksamling, Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør, Apéritif, Camilla Tvedt, kategorisjef, Norli Bokhandel, Janneken Øverland, tidligere forlagsredaktør i Gyldendal og De Norske Bokklubbene, Marius Renberg, bokdesigner og Terje Ommundsen, kokk og forfatter fjorårets finalistkokebok Thai-obsessed.