Hvor var du da….?

Glem Oddvar Brå og staven fra VM i 1982. Heretter er spørsmålet: Hvor var du da byens fremste kokker og servitører slo seg sammen til tidenes mat- og vinopplevelse i Trondheim? Svaret mitt er enkelt: Jeg var der – på Spontan søndag 16.juni 2019!

Du trodde kanskje ikke det var mulig. At toppene fra restaurantbransjen i Trondheim kunne gå sammen om en felles mat- og vinkveld. Men det kunne de!

Alle var de der – fra Fagn til Sellanraa

Fagn-folket var der, det samme var kokker og vinkelnere fra Bula, To Rom og Kjøkken, Sellanraa, Røst, Kraft og Spontan. For de 60 gjestene som hadde klart å sikre seg plass før kvelden var utsolgt på under en time ble det en heidundrende og magisk reise i signaturrettene fra byens beste matsteder. Matchet med spennende viner fra Spontans rikholdige vinkart.

Tendenser til kø i trappa på Spontan når kokker og servitører var på vei ned i undetetasjen med neste rett. Foto: UD

Det var en begivenhet. Men like mye var det en ny bekreftelse på at Trondheim akkurat nå er en unik restaurantby, og at alle gode krefter drar i en og samme retning. Søndagskvelden ble et nytt løft mot stjernene for byens restaurantmiljø!

Skulle egentlig bare ha det gøy…

-Det var Fredrik (Engen) sin ide. Skal vi gå sammen om en middag, var spørsmålet han sendte rundt. Og alle var klare til å bli med. Skal vi være helt ærlig så var eneste baktanke fra starten av at vi skulle ha det gøy. Gjøre noe sammen og samtidig kose oss gløgg i hjel, sier Oskar Sköld, vinkelner og daglig leder/vinansvarlig på Spontan.

Mange kokker, men ikke noe søl. Her er det Røst sin tartarrett av okse som preppes. Foto: UD

Han beskriver det som nesten uvirkelig plutselig å ha så mange flotte mat- og vinfolk i service på Spontan. Normalt har man fem-seks personer på jobb, nå svinset 16 av de dyktigste folkene fra syv av byens beste restauranter rundt på kjøkkenet og i service. Med store smil om munnen. Dette var kvelden for bamseklemmer, high fives og gode klapp på skulderen mellom kokker og servitører. Alle kledd i Spontans sorte t-skjorte, alle i farverike shorts og joggesko. Uhøytidelig, men med klare kvalitetskrav.

Til tider var det trangt på kjøkkenet, men stemningen var det ikke noe å si på. Kokker og servitører fra syv forskjellige restauranter i Trondheim rett og slett koste seg med å lage og servere mat sammen. Foto UD

Utvikler Trondheim som matdestinasjon i fellesskap

-Utrolig bra å ha så mye proffe folk rundt seg som det vi opplever her i kveld. Egentlig er vi jo en gjeng kompiser. Er det ikke fint at å gjøre noe slikt som dette er en helt naturlig ting for oss, spør Oskar før han selv gir svaret: Alle er vi interessert i å utvikle Trondheim som matdestinasjon, og det kan vi bare gjøre i fellesskap!

Smilene satt løst på både kokker, servitører og gjester. Og applaus og hurrarop runget etter hvert som den ene kokken etter den andre bragte inn sin egen restaurants signaturrett.

Forsto vi hva vi var med på?

Rettene fra henholdsvis Røst, Kraft og Fagn: Tartar, kål og smørsaus samt potet som prøver å være pasta. Foto: UD

Røst kom med sin berømte tartar på pannekake, Kraft serverte den sagnomsuste kål og fiske/smørkraft-retten de ikke får lov til å ta bort fra menyen, Hildonen jr fra To Rom og Kjøkken stilte med en tostada med sjøkreps og avokadokrem, Sellanraa imponerte med sin kompromissløse blåskjellrett der safransyltet blomkål og solsikkespirer også er ingredienser. Fagn serverte sin kreative «Potet som prøver å være pasta»-rett, før Bula laget gåsehud på matkyndige gjester med en hyse bakt i dashi (japansk buljong) med persilleolje og grillet, bakt sellerirot. Magisk!

Og så fikk Spontan avslutte med dumplings fylt med kjøtt fra en ti år gammel melkeku fra Stjørdal, toppet med ramsløkspuma. Vi bare satt der og gispet og lurte på om vi egentlig forsto var vi var med på å oppleve!

Rettene fra Bula (hyse), Sellanraa (blåskjell) og To Rom og Kjøkken (sjøkreps). Foto: UD

-Vi er kompiser hele gjengen!

-Det er sånn det skal være i restaurantbransjen. Vi er jo kompiser hele gjengen, mener Kim Remi Moen, kjøkkensjef ved Michelin-restauranten Fagn.

Og fortsetter: Vi vasser i superdyktige folk her i kveld. Du trenger ikke si hva de andre skal gjøre, de gjør det bare helt av seg selv. Her støtter vi hverandre fullt ut.

Mange av kollegene fra restaurantbransjen hadde sikret seg billetter til kvelden, lansert under mottoet «Spontan with friends». Restaurantnestor Roar Hildonen var der, det samme var Trond Åm, kokk og medeier i Søstrene Karlsen-imperiet og hovedkjøkkensjef Espen Aunaas fra Britannia Hotel.

Foran: Oskar Sköld (Spontan). De øvrige er Mette Evensen (Røst), Frederik Klev (Sellanraa), Martin Hovdal (Røst), Fredrik Engen (Spontan), Thomas Borgan (Kraft), Håvard Klempe (Bula), Jonathan Hagen (Spontan), Kim Remi Moen (Fagn), Eskil Hildonen (To rom og kjøkken), Birk Torp (To rom og kjøkken), Magnus Nyman (Spontan), Kristoffer Apneseth (Spontan), Eli Mehlum (Sellanraa), Erik Andresen (Spontan) og Bendik Fladvad Størdal (Fagn). Foto: UD

Blir det som Sex Pistols-konserten på 70-tallet?

Samt mat- og vinelskere som visste å være kjapp på mail-utboksen da invitasjonen ble lansert på Facebook. Kanskje blir det litt som etter den berømte Sex Pistols-konserten i Samfundet på 70-tallet. 800 var der, men i ettertid er det (minst) 2500 som har påstått at de var der…

Men fortvil ikke, om du gikk glipp av denne historiske kvelden for Trondheims restaurantverden. Da kvelden offisielt ble avsluttet (før nachspielet startet) med servering av ferskenslush med vodka, røpet Oskar Sköld denne gledelige beslutningen:

Kvelden ble (offisielt) avslutten med ferskenslush og vodka. Foto: UD

-Dette blir gjentatt. Vi har bestemt at vi skal la dette gå på rundgang blant restaurantene som var med her. Dette kan bli en god tradisjon.

Vi kan ikke annet enn å bukke og takke! For dette var en kveld for historiebøkene!