Iberiske fristelser på flaske og bag

To viner med forskjellig utgangspunkt og forskjellig stil er ukens utvalgte her på VinPuls. Begge har opphav på den iberiske halvøy, og både portugisiske Camaleão Alvarinho 2018 og Marqués de Cáceres Cristina Garnacha (bag) gir begge god valuta for pengene.

Det er lett å overse portugisiske hvitviner, for vi er mest vant til å drikke portviner og kraftfulle røde viner fra denne delen av den iberiske halvøya. Men for oss nordmenn, som nærmest vasser i herlig sjømat av topp kvalitet, er nettopp de hvite fra Portugal verdt å få med seg. Ikke uten grunn – Portugal er jo også en stor sjøfarts- og fiskerinasjon.

Reflekterer terroiret godt

Vinen jeg har hentet frem denne uken kommer fra regionen Minho som ligger ganske langt nord i landet. Her er det lokale druer som alvarinho og loureiro som gjelder. Druer som gir stor friskhet, flott dybde og som også reflekterer jordsmonn og terroir på en god måte.

Den utvalgte vinen er Camaleão Alvarinho 2018, laget av den unge, fremadstormende vinmakeren João Cabral de Almeida. Han er med i en gruppering av seks unge ønologer som ønsker å gjøre en forskjell, og som raskt fant ut at de var sterkere sammen enn hver for seg. João Cabral de Almeida hadde vært konsulent for en rekke vinhus i Dão, Douro og Ribatejo før han i 2010 bestemte seg for å lage sine egne viner. Han er også engasjert som foreleser ved ønologistudiet ved universitetet i Viseu.

Sovende gigant/uslepne diamanter

João Cabral de Almeida beskriver Portugal som «en sovende gigant» innen vin. Med det tenker han på et stort uforløst potensial i form av lokale druer med spennende aromaer og flotte vinmarker som sammen kan gi supre viner. I dag er mye av dette fortsatt «uslepne diamanter», mener han. Selv er han ofte på farten for å lete opp gode vinmarksparseller.

Navnet på vinen – Camaleão – betyr rett oversatt kamelon. Man kan tolke noe av hans filosofi også i dette. Men først og fremst er det vinene som taler for seg selv.

Camaleão Alvarinho 2018
Hvitvin
Portugal, Minho, Vinho Verde
Bestillingsutvalget – varenr. 7407201
Kr. 179,90, 0 – 5 år
Dette er en både saftig og strukturert vin. Det går i sitrusfrukter, appelsinblomster, steinfrukt og mineraler. Frisk inngang, god lengde. Noe epler, et lett floralt preg.
Produsent: João Maria Cabral de Almeida
Importør: Sommelier

Ukens viner kommer begge fra den iberiske halvøy. Den hvite er ypperlig til all slags sjømat, mens den røde bag’en helst vil ha kjøtt, ost eller grønnsaksbaserte retter til.

Fra Rioja til Cariñena

Det velkjente Rioja-firmaet Bodegas Marqués de Cáceres kommer nå for første gang med en bag-in-box. Den er gitt navn etter hun som nå leder firmaet, Cristina Forner Vives, og er laget på 100 prosent garnacha-druer fra Cariñena i Aragon.

Garnacha er den virkelige in-druen i Spania for tiden, og er blitt hentet «frem fra glemselen», fra å være en drue brukt i blender og masseproduserte bulkviner til å bli en skikkelig sjarmør og kjendis, spesielt når druematerialet er hentet fra gamle og høytliggende vinmarker. Vinmarkene her ligger hele 700-800 meter over havet i River Ebro-dalen, med et kontinentalt middelhavsklima.

Fra Frankrike til Spania

Grunnlegger av Marqués de Cáceres, Enrique Forner, var en av drivkreftene for å bringe Rioja inn i den moderne vinverden. Han tilegnet seg det meste av sin ekspertise i Frankrike, hovedsakelig i Haut-Médoc/Bordeaux. På slutten av 1960-tallet bestemte han seg så for å reise tilbake til Spania og Rioja, hvor han i 1970 etablerte Bodegas Marqués de Cáceres i byen Cenicero, som tilhører Rioja Alta.

Med seg på reisen hadde Enrique tatt med seg den franske vinkonsulenten Emile Peynaud, en av de fremste ønologene i Bordeaux. Peynauds vinstil var hovedårsaken til at Marqués de Cáceres fra dag en skilte seg ut fra de etablerte vinhusene i Rioja. Innføringen av en fransk produksjonsteknikk, uten så mye bruk av amerikanske eikefat, ga en stil med mindre eikepreg til fordel for viner med rik konsentrasjon og fruktaromaer. I starten ville faktisk ikke spanjolene vite av vinene fra Enrique Forner, så han måtte – og valgte – å satse på eksport av vinene sine.

Etter Enriques bortgang i 2011 er det nå hans datter Cristina Forner Vives («The Queen of Rioja») som styrer vinhuset.

Marqués de Cáceres Cristina Garnacha BiB
Rødvin
Spania, Cariñena
Bestillingsutvalget – varenr. 11339506
Pris: 479,90, Drikkes nå
Klar, tiltalende rødfarve, god saftighet, smak av røde bær (bringebær, kirsebær, jordbær), innslag av krydder, blomster, fat og lakris. God saftighet. Passer til grillet kjøtt (lam) og fisk, grønnsaksbaserte retter og ost.
Produsent: Bodegas Marqués de Cáceres
Importør: Stenberg & Blom