-Ikke akkurat gjennomsnittlig…

Ungdommelig pågangsmot kombinert med familienes lange tradisjoner innen vindyrking, samt muligheten til å hente druer fra noen av de beste vinmarkene i Piemonte var utgangspunktet da Gianmatteo Raineri i 2004 fikk med seg Fabrizio Giraudo og Luciano Racca for å starte et vinhus. Drøyt femten år senere er Azienda Agricola Raineri Gianmatteo blitt et stadig hetere navn blant liebhabere av viner fra Piemonte.

Av Ulf Dalheim, publisert 12. april 2021

Fire av de åtte vinene som kameratgjengen bak Raineri har i sin portefølje er nå lansert i Norge, tre baroloer og én langhe nebbiolo. Disse vinene viser et vinhus som lager nebbiolo-viner med dype røtter i områdets tradisjoner, men med et fremoverlent blikk på hva dagens vinkjøpere etterspør. Frukten står i fremste rekke, men dekker ikke over dybden, kraften og elegansen som en godt laget nebbiolo-vin skal frembringe.

Starten var noen få flasker dolcetto

Utgangspunktet var en kjeller i Panerole, en liten landsby midt mellom Monforte d’Alba og Barolo. Der startet de tre kameratene i det små, med Raineri-familiens egne druer fra Dogliani. Nå har de flyttet produksjonen til nye lokaler i et større anlegg de har kjøpt i nærheten av Novello. Og underveis har de også handlet inn flere og flere parseller i nærliggende vinmarker.

Det tre kameratene som står bak det lille, spesielle vinhuset Azienda Agricola Raineri Gianmatteo. Fra venstre Gianmatteo Raineri, Luciano Racca og Fabrizio Giraudo. Foto: Raineri

Gianmatteo og Fabrizio studerte begge ønologi ved universitetet i Torino. Luciano møtte de da Gianmatteo ble vinmaker hos Clerico Domenico i Barolo-appellasjonen.

De startet imidlertid vinsatsningen sin med druer fra Farigliano i Dogliani-appellasjonen, med en dolcetto-vin som første lansering. Prosjektet var nærmest på hobbybasis, mens de jobbet for andre. Kun noen får hundre flasker dolcetto ble laget i 2005. Druene var hentet fra Raineri-familiens egen vinmark «Cornolo», som er den høyestliggende vinmarken i Dogliani. Den drives økologisk, og gir et drueråstoff preget av stor konsentrasjon, dyp farve, mye kraft.

Året etter utvidet de tre porteføljen med en Barbera d’Alba Superiore, deretter fulgte en Langhe Bianco (på cortese og noe arneis), en Langhe Nebbiolo og fire forskjellige Barolo-varianter. To av dem er enkeltvinmarksviner fra henholdsvis Santo Stefano di Perno (ved Perno) og Castelotto (ved Monforte). Raineri-gjengen har også andeler i en tredje nebbiolo-vinmark med en viss status – San Bernardo i Serralunga d’Alba. Men fortsatt er Raineri-vinene et prosjekt de har litt “på si”, selv om total produksjon er nærmere 45 000 flasker i året. De lager ikke vin for å skape størst mulig volum, men for å vise hva som er mulig med lidenskap og gode vinmarker.

-Respekt for vinmarkene, og historien

Barolo-vinmarkene i Monforte-åsene, som ble dannet for 18 millioner år siden, har et jordsmonn bestående av grå marmor, sandstein, leire, kalk og sand. Generelt er Monforte-baroloer ganske tanniske som unge; fyldige, kraftfulle og lagringsdyktige. Men i vinmarkene med noe sand, som er tilfellet for Raineri-plottene rundt Perno, som ligger nærmere Barolo enn Monforte, får man også viner som er mer tilgjengelige som unge. Det opplever vi bl.a. med Raineri Barolo 2016 som er blant vinene som er inne på Polet nå. Den drikker allerede godt.

Jeg nevnte kjelleren hvor de startet i Panerole. Både der og i det utvidede arealet i det nye anlegget jobber trioen helst med gamle eikefat, barriques og botti grandi. Eiken skal aldri få lov til å dominere i vinene fra Raineri. Men de er nøye på hva slags eik som kjøpes inn. Kun de beste produsentene velges.

-Vi skal vise respekt for vinmarkene vi henter frukten vår fra. Og enda mere vise at vi tar vare på de erfaringene som flere generasjoner før oss i familiene våre har høstet. For oss har det vært viktig å få råd og lytte til både foreldre og besteforeldre. Vi er alle født og oppvokst i Langhe-distriktet, det er her vi hører til, sier de tre og hevder samtidig at «vi er ikke akkurat et gjennomsnitts vinhus…».

Vinmarkene som Raineri-trioen har skaffet seg i Monforte-området drives bærekraftig og til dels helt økologisk, selv om man ikke har noen sertifisering på dette ennå. Foto: Raineri

Under 45 000 flasker i året

Som sine prinsipper trekker de frem viktigheten av å jobbe i team (samarbeide), bruke hendene og gjøre ekte «håndarbeid», uten bruk av maskiner i vinmaker og i vinkjelleren, kun velge de beste materialer (bl.a. eikefatene) og ikke minst søke hjelp hos familiene når man føler behov for det.

Standard-baroloen, Raineri Barolo, laget på druer høstet i de to vinmarkene Santo Stefano di Perno og San Bernardo, er bærebjelken, sammen med Dogliani Zoretto. De lages i henholdsvis 13 000 og 10 000 flasker i hver årgang. Elfobianco, deres meget spennende Langhe Bianco, kommer i kun 3000 flasker. Barbera d’Alba Superiore Sagrin fra Monforte d’Alba tappes i 6000 flasker, mens Langhe Nebbiolo Snart kommer i 8000 flasker. Snart er ellers et piemontesisk uttrykk for en bratt vinmark.

Barolo Monserra, på 40 år gamle vinstokker, har et volum på 4000 flasker, Barolo Perno lages i 6000 flasker. Den har fått 95 poeng av vinmagasinet Decanter. Den siste vinen i porteføljen er Barolo Castelotto som tappes i 1500 flasker. Også den fra en vinmark med vinstokker som er 40 år gamle.

Her er smaksnotater på de fire Raineri-vinene som er å få kjøpt i Norge:

Raineri Langhe Nebbiolo Snart 2019
Rødvin
Italia, Piemonte, Langhe Nebbiolo
Bestilling – nr. 12813901
Kr. 263,00, 0 – 4 år
“Snart” er et piemontesisk uttrykk for en bratt vinmark hvor man må jobbe for hånd. Fruktdreven, delikat nebbiolo, lett blomster, parfyme og rødbærfrukt på duft. Frisk kirsebærtone i glasset, med nype, granateple, roser og krydder. Perfekt til pasta og spekemat, gjerne også grillet kjøtt og modne oster.
Produsent: Az. Agr. Raineri Gianmatteo
Importør: La Ravine

Raineri Barolo 2016
Rødvin
Italia, Piemonte, Barolo
Bestilling – nr. 12814001
Kr. 398,00 0 – 8 år
Saftig og tilgjengelig Barolo med god dybde. Delikate aromaer mot modne, røde kirsebær, lett floral (fioler og roseblader), noe tørket frukt, lakris, krydder, skogsbunn og fat. Fra vinmarker i Perno i Monforte d’Alba. 25 år gamle vinstokker. Produksjonen er på 13 000 flasker.
Produsent: Az. Agr. Raineri Gianmatteo
Importør: La Ravine

Raineri Barolo Perno 2016
Rødvin
Italia, Piemonte, Barolo
Bestilling – nr. 12814201
Kr. 596,00, 2 – 12 år
Blomster, lakris og urter på duften. Skinnende frisk dyp rødfarve. Komplekst smaksbilde, fra modne kirsebær, solbær og plommer til sort lakris/tjære, trøfler, sopp, krydder og fat. Fra enkeltvinmarken Santo Stefano di Perno. 40 år gamle vinstokker. 6000 flasker produsert.
Produsent: Az. Agr. Raineri Gianmatteo
Importør: La Ravine

Raineri Barolo Castelotto 2016
Rødvin
Italia, Piemonte, Barolo
Bestilling – nr. 12814101
Kr. 798,99, 5 – 20 år
Intens, kompleks og konsentrert Barlo. Merkbare tanniner, solid dybde. Smak av modne jordbær og mørke kirsebær, oliven, sort trøffel, lakris, roseblomst, tørket frukt, tobakk og fat. Fra enkeltvinmarken Castelotto i Monforte d’Alba. 40 år gamle vinstokker. To år på franske fat, 25% nye. Kun 1500 flasker laget.
Produsent: Az. Agr. Raineri Gianmatteo
Importør: La Ravine