Iskrem med internasjonalt snitt

Iskremelskere i Trondheim har fått en ny favoritt. Det argentinske paret Silvina Losz og Victor Cernadas, med over 25 års erfaring fra Argentina og Spania, åpnet tidligere i år kafeen Gola e Tentazioni i Innherredsveien, hvor håndlaget iskrem i alle slags smaksvarianter lokker stadig flere iskrementusiaster innom.

Hver eneste morgen stikker Victor ned i produksjonslokalene i underetasjen for å skape dagens smaker. Noen favoritter blant kundene er allerede på plass og lages hele tiden, men ofte kommer Victor opp med smaker og kombinasjoner du garantert ikke har smakt før – i Trondheim. Kanskje i Buenos Aires hvor han startet sin iskarriere, eller i spanske Denia og Madrid, hvor han utviklet sin fagkunnskap ytterligere.

Varianter på iskrem du ikke har sett i Trondheim tidligere finner du i isdisen hos Silvina og Victor ved Gola e Tentazioni. Foto: UD

Inspirert av italiensk is

-Is er stort i Argentina. En by som Buenos Aires omfavner det meste som finnes rundt om i verden. Vi argentinere tror derfor at vi oppfant alt det som tilbys der, men faktum er jo at alt ble brakt dit av innflyttere som kom til Buenos Aires fra hele verden. Inspirasjonen til det å lage is for oss kommer først og fremst fra Italia, sier Silvina Losz som er den du møter ved disken når du kommer inn i Gola-lokalene.

I tillegg til å sette sammen deilige kombinasjoner av ulike isvarianter etter ditt eget ønske, kan hun tilby hjemmelaget bakverk og ikke minst ekte argentinske empanadas.

-Det er bestemors oppskrifter som brukes. I tillegg har jeg gått i lære til en av Spanias aller beste konditorer, røper Silvina.

Hasselnøtter fra Piemonte er blant råvarene som Victor Cernadas og Silvina Losz benytter ved Gola e Tentazioni. Bare det beste er godt nok når iskrem på høyt nivå skal lages. Foto: UD

NB! VinPuls har invitert de to til å delta på vinmessen Høst-VinPuls 2019 på Radisson Blu Royal Garden hotel mandag  4.november. Skal du dit bør du stikke bortom standen til Silvina og Victor og prøve ut deres sitronsorbet med champagne til!

Dro fra Argentina til Spania

Da økonomien ble vanskelig og muligheten for å finne seg gode jobber i hjemlandet Argentina forverret seg, valgte Victor og Silvina å dra til Europa og Spania for å søke lykken. Før de fikk startet opp med iskrem, tok de jobber der de fantes, i dykkerfirma, på hoteller etc, alt for å bygge seg opp til å starte på egen hånd.

Den sjansen kom i den populære kystbyen Denia i nærheten av Alicante, bl.a. kjent for den 3-stjerners Michelin-restauranten Quique Dacosta. I Denia drev paret med is og kaker i hele ti år. Så var planen å fortsette dette i Madrid. Men forretningsvirksomhet i Spania er ikke alltid forutsigbart, og plutselig sto virksomheten de samarbeidet med i Madrid, Madreat, uten lisens for å drive videre.

Dro helt alene til Trondheim

-Vi bestemte oss for at vi hadde fått nok av Spania. En kunde anbefalte oss å se til Trondheim. Jeg dro alene hit for å se på mulighetene. Tok alle slags jobber; kjøkkenhjelp på Egon, fiskefabrikkarbeider, vask- og rengjøring. Etter syv måneder alene her kom Victor etter, i mai 2018. Også han startet med vask og rengjøring. Vi måtte ta det vi kunne få av jobber for å tjene penger, forteller Silvina.

Selv fikk hun etter hvert servitørjobb på Jossa. Da ble det gjerne vask og rengjøring på formiddagen og økter som kelner på Lilleby om kveldene. Paret fant seg imidlertid godt til rette i Trondheim, og gjorde derfor hva de kunne for å få fotfeste i et nytt «hjemland». Å jobbe hardt og mye var de vant til fra før!

-Kjør på, sa Credo-Heidi

Mange gode og spennende smaker å velge blant i isdisken hos Gola e Tentazioni. Foto: UD

Silviana luftet ideen om å starte en kafe med iskrem og kaker i fokus for Credo-gründer Heidi Bjerken. «Hvorfor ikke! Sett i gang!», var oppfordringen fra Heidi.

I mai 2019 kunne Silvina og Victor åpne dørene til Gola i Innherredsveien. Ikke den mest åpenbare beliggenheten for en slik kafe kanskje, men Silvina og Victor mente at kvalitet betød mer enn adressen. Og det har de fått rett i.

-Vi er blitt møtt med stor begeistring og velvilje fra publikum. Nye kunder kommer innom daglig, i tillegg til de mange fornøyde iskjøperne som stadig kommer tilbake for mer. Mange firmaer vil hjelpe oss, og leier oss inn. Også restauranter har vært på oss for å få levert is, men akkurat det er en utfordring.

Råvarene er det viktigste

Victor byr som nevnt på nye oppskrifter stadig vekk. God kunnskap om råvarene er noe av det viktigste i fremstillingen av gode iskremvarianter. Han går ikke for det nest beste. Hasselnøttene han bruker må for eksempel komme fra Piemonte. En annen favoritt blant råvarene er ekte norske (trønderske) jordbær.

-Vi har fått veldig bra mottakelse siden vi åpnet. Etter en artikkel i Adresseavisen gikk det nesten til himmels. Og ordet sprer seg stadig. Mange sier at vi lager bedre is enn den italienske de har smakt. Slikt er hyggelig å høre, sier Silvina Losz og Victor Cernadas.