Han er fra Den dominikanske republikk, har bodd i Norge siden 1998, har vinimport både til Norge og Sverige samt et nyetablert vinfirma i Spania. Så Johan Manon Ceron er absolutt ikke uten land. Likevel har han valgt «Johan Uten Land» som sitt varemerke på noen av vinene han selv blender og selger. I fjor var hans spanske bag-vin «Johan Uten Land Black Label Tempranillo Premier» årets store, nye bestselger i Norge, med et økt salgsvolum på 260 prosent. Hittil i år har samme vin solgt 406 000 liter i første halvår. Da nærmer den seg topp 10-listen av røde bagviner.
Av Ulf Dalheim, publisert 13. august 2024
Den opprinnelige Johan Uten Land var engelske King John Lackland som regjerte fra 1199 til 1216. Han arvet tronen etter Rikard Løvehjerte, etter visstnok å ha drept sin eldre bror. I ettertid omtales hans tid som konge som den mest katastrofale regjeringstid for en engelsk monark. Han tapte de engelske områdene i Frankrike til franske Filip August, raserte den engelske økonomien og ble tvunget til å underskrive Magna Carta som for alltid svekket kongehusets formelle makt.
Har spesialisert seg på spanske viner
Dagens «Johan Uten Land», Johan Manon Ceron, også kjent som Johan Crianza, er mer suksessfull. Sammen med sin kone Benedicte Nilsen har han etablert og eier Crianza Beverage Group, som står bak importørselskapene Crianza Norway AS og Crianza Vinimport Sverige AB. I Spania heter hans nyetablerte vinhus Bodega Ceron. Crianza eier også tapasrestauranten Por Favor i Asker, etablert i 2021.
Norske Crianza har spesialisert seg på import av vin fra Spania, der Johan har klart å sikre seg en stjernerekke av ikoniske produsenter, spesielt fra Ribera del Duero (Viña Sastre, Pago de Carraovejas, Arzuaga, Pago de los Capellanes). Crianza har også flere solid navn fra andre vinproduserende land i sin portefølje.
-Da jeg startet med vinimport i 2009 var intensjonen å importere kvalitetsviner med sin egen personlighet, forteller Johan Manon Ceron som da hadde bakgrunn fra restauranter som 2.etage/Theatercafeen, Bølgen & Moi og Ekebergrestauranten. Han er utdannet sommelier fra Frankrike, og tok senere super sommelier-eksamen i Spania.
Måtte omstrukturere virksomheten
I noen år har importvirksomheten i Norge vært spredt på tre selskaper, Crianza (Go2Wine), Salud og Cerveza. Tanken var at Crianza skulle importere spanske viner, Salud viner fra resten av verden og Cerveza skulle satse på premium øl.
-I november i fjor så vi at med så mange varelinjer som vi hadde, var det behov for å omstrukturere virksomheten slik at vi fikk bedre oversikt. Vi startet da et arbeid med å fusjonere alle tre selskapene. Fremover skal vi kun ha selskapet Crianza Norway AS her i Norge, forklarer Johan Manon Ceron.
I forbindelse med restruktureringen har Crianza også skiftet grossist til Vinhuset. Det gjør vinene mer tilgjengelig for kunder i horeca-bransjen (hotell- og restaurant).
Tre nye Uten Land-viner neste år
Suksessen med Johan Uten Land-etiketten (tre bagviner og tre flaskeviner per i dag), gjør at han kommer til å lansere tre nye Uten Land-viner i mars neste år. En laget på garnacha-druer, en rosé på tempranillo og en hvitvin på chardonnay.
-Årsaken til at vi har valgt å gå fra å ha et eksport/distribusjonsselskap i Spania til å etablere et produksjonshus der, er at det vil gjøre ting mye enklere når det gjelder å blende egne viner. Vi samarbeider med produsenten Bodegas Celaya i La Roda i Albacete, men vil ha vårt hovedkvarter i byen Vittoria i Pais Basco. Der er vi frie til å kjøpe druer der vi finner den beste kvaliteten. Jeg velger selv hvilke vingårder vi skal kjøpe druer fra. For å få stabil kvalitet må vi lete over hele Spania. Så vi er «uten land» der også. Til Johan Uten Land Black Label Tempranillo Premier fant jeg den beste druekvaliteten i Navarra. For cabernet sauvignon-utgaven hentet jeg druer fra Cuidad Real.
Mange har et forhold til navnet Johan
-Fortell hvorfor du endte opp med «Johan Uten Land» som navn på en vinserie?
-Ideen dukket opp en gang jeg var i Spania og deltok på innhøsting av druer. Der så jeg et bilde som kunne ha vært en fin logo. Så var det noen som nevnte at jeg var jo en slags Johan Uten Land. Jeg søkte opp mer info om den opprinnelige Johan, likte historien og fant ut at det kunne bli betegnelsen på mitt eget brand. Johan er et navn mange har et forhold til, og det er også mye brukt her i Norge. Men også i Den dominikanske republikk er det vanlig. Min mor likte dette navnet ekstra godt, sier Johan Manon Ceron.
Han understreker at det ligger mye arbeid bak det å skape en ny vin som slår an hos vinkjøperne. Blant annet fordi han har ønsket både lavt sukkerinnhold og lavt alkoholnivå. Da må druene høstes på riktig tidspunkt, og prosessen videre frem til ferdig vin følges opp nøye. I og med at han tok sin super sommelier-utdannelse i Spania i 2012, fikk han mange gode kontakter som han nå kan utnytte i dette arbeidet. Norsk-dominikanske Johan har faktisk et navn også i vinkretser i Spania.
-Jeg har lansert Johan Uten Land-bagvinene til en svært god pris, mener jeg (kr. 389,90 for 3-literen). Prisen øker til 399,90 fra september, men det er en pris jeg tror jeg skal klare å holde i de to neste årene. Ettersom vinfirmaet vårt feirer 15 år skal vi også lansere en cava i 2025, sier Johan Manon Ceron.