Johannes Leitz ble covid 19-syk

Vinprodusenten Johannes Leitz, eier og vinmaker ved Weingut Leitz i Rheinhau, Tyskland, har vært syk med covid-19. Nå advarer han alle om ikke å ta for lett på korona-pandemien. «Jeg unner ikke selv min verste fiende å oppleve dette», skriver han på sin Facebook-side. Både kona Gabi og sønnen Antonius ble også korona-smittet.

Av Ulf Dalheim, publisert 2. januar 2021

Det hele startet 9. desember da en av de kontoransatte ved Weingut Leitz testet positivt for korona-viruset. Vinhuset fikk ikke pålegg fra helsemyndighetene i Rheingau om å gå i karantene, men Johannes Leitz bestemte likevel at alle på kontoret umiddelbart skulle i karantene, og selvfølgelig også testes.

Først den fjerde korona-testen var positiv

-Alle testene var negative. Jeg gikk også til test igjen fredag den 11. desember, og tok også en tredje test noe senere. Også den var negativ, skriver Johannes Leitz på Facebook.

Etter en tid innså han at han hadde en eller annen infeksjon i kroppen. Men tenkte at med tre negative tester i lomma kunne det ikke være korona, muligens en «influensalignende infeksjon».

Da han tre dager senere igjen mistet smakssansen, ble Johannes Leitz testet for fjerde gang. Denne testen var dessverre positiv. Likeledes testet både sønnen Antonius og kona Gabi positivt. Antonius hadde et ganske mildt sykdomsforløp, og også Gabis plager var begrenset, beretter Johannes.

Var totalt utslått, et skikkelig mareritt

Johannes Leitz (i midten) på vinmarksvandring i Berg Schlossberg med bl.a. Jan Kruse Andersen (Park Hotell Vossevangen) til venstre og bakeren fra Lom, Morten Schakenda, til høyre.
Foto: UD

For Johannes selv ble imidlertid sykdomsforløpet tøft:

-Dag fire og fem etter at de første symptomene oppstod var et mareritt. Totalt sett hadde jeg åtte dager med feber, ekstremt hode- og kroppssmerter og sterk hoste. Jeg var totalt utslått og med et hode som føltes ′′tomt som en flaske′′. Det ble et regelrett et ekstremt mareritt.

-Gudskjelov – etter ca ti dager var temperaturen tilnærmet normal igjen, og styrken og energien kom sakte tilbake. Også matlysten kom tilbake, etter at jeg ikke hadde kunnet spise på nesten åtte dager. Luktesansen og smaken kom også tilbake, – Takk Gud (!) – allerede etter fem dager og er bedre enn før, skriver Johannes Leitz.

Han er nå ute av karantene, og har vært i stand til å forlate huset og gå enkle turer. Han tror han er gjennom det verste.

-Unner ikke selv min verste fiende dette

Nå ønsker han å advare alle andre:

-Vær så snill! Pass deg for viruset. Det er overalt nå, og det er ikke noe vi skal bagatellisere. Selv om sykdomsforløpet mitt kunne vært mye mer dramatisk – ønsker jeg ikke dette selv til min verste fiende. Tankene mine er hos alle de som sliter med viruset og andre sykdommer akkurat nå, avslutter Johannes Leitz.

Han laget sin første årgang i 1985, etter at familiens vinmarker (kun 2,6 hektar) hadde vært utleid mens Johannes vokste opp og tok sin ønologiutdannelse. Faren hadde gått bort da Johannes var svært ung.

I dag er Weingut Leitz ett av de ledende vinhus i Rheingau, og Norge er det største markedet for viner fra Johannes Leitz. Han disponerer nå 115 hektar med vinmarker, med flere parseller i noen av de mest berømte GG-vinmarkene.