Julens ekte kosevariant

En ny «godbit» har slått an hos norske ost- og vinelskere de siste årene: pepperkaker med blåmuggost.

Med riktig vin til er dette en skikkelig delikatesse som kan nytes i ledige stunder gjennom hele julehøytiden.

Ost og kjeks har vært en sikker vinner på vennekvelder, i syforeninger og i familiesammenheng i mange tiår. Men en ny variant har de siste årene kommet skikkelig på banen rundt juletider. Pepperkaker og blåmuggost!

Søtt mot salt

Ikke alle synes det er naturlig å kombinere en søt julekake med en kraftig ost, men det søte og det salte harmonerer faktisk helt perfekt.

Jeg merker det på henvendelsene jeg får fra vinelskere. Nå går ikke spørsmålene bare på hvilken vin som skal serveres til for eksempel vilt, fisk eller julemat. Nå spørres det like ofte om pepperkaker og blåmuggost: Hva slags vin passer best til dette?

Vi vet fra gammelt av at engelskmenn elsker portvin til sin stilton. Og det smaker naturligvis fortreffelig, som riktig portvin vil gjøre til de fleste blåmuggoster, det være seg italienske gorgonzola, spanske azul de cueva, franske roquefort , danske  blue castello eller norske Selbu blå.

Velg en lagret Tawny

Men ikke hvilken som helst portvin! En ung, fersk Vintage Port vil ofte bli for smakskraftig i denne sammenhengen, selv til de sterkeste blåmuggostene. Late Bottled Vintage kan fungere, men da skal den helst ha noen år på baken.

Det beste valget vil være en moden portvin, enten en skikkelig gammel vintage eller like gjerne en Tawny – 10, 20 eller 30 Years Old. Denne portvinsvarianten har gjennom lagringen mistet den ungdommelige rødbærfrukten, men har en flott smaksbredde som veldig fint komplementerer bl.a. saltsmaken i blåmuggostene.

Søtt og hvitt

Det finnes også andre muligheter på vinfronten, og jeg vet at mange sverger til søte hvitviner til ost. Noe som naturligvis er et helt naturlig valg i mange sammenhenger. Da vil en tysk riesling auslese eller – om man vil slå litt på stortromma – en fransk Sauternes-vin smake fortreffelig. En søt Madeira kan også være en spennende kombinasjon.

Men det er noe spesielt med pepperkaker, blåmuggost og portvin – uansett!

Disse vinene fungerer fint

Her er fire forslag:

 

Graham’s 10 Years Old Tawny
Kr. 299,00 (75 cl) – nr. 5482001
Bestillingsutvalget

Quinta do Vallado 20 Years Old Tawny
Kr. 399,80 (50 cl) – nr. 888502
Bestillingsutvalget

Weingut S.A. Prüm Wehlener Sonnenuhr Riesling Auslese 2012
Kr. 299,50 (75 cl) – nr. 1386101
Bestillingsutvalget

Château de Myrat 2010
Kr. 299,50 (37,5 cl) – nr. 1472602
Basisutvalget

Mange av dessertvinene/sterkvinene er kommet i egne esker/innpakninger i forbindelse med julen. Her er noen av de mest spennende av disse:

Sterkviner i innpakning

Taylor’s Late Bottled Vintage Port 2012
(gaveeske papp)

Graham’s Late bottled Vintage Port 2012
(sylinder metall)

Quinta do Vallado 40 Years Old Tawny Port
(sylinder metal)

Penfolds Farther Grand Tawny 10 Years
(gaveeske papp)

Smith Woodhouse Late bottled Vintage Port 2004
(treeske m/glassfront)

Småflasker dessertviner/sterkvin

Graham’s Selection of finest Port (5×20 cl)
(eske tre/papp med fem ulike portviner)

Blandy’s Madeira (4×20 cl)
(pappeske med fire ulike Madeira-viner)

Cossart Gordon Madeira 5 Years Old Verdelho Medium Dry (37,5 cl)

Graham’s Quinta dos Malvedos Vintage Port 2012 (37,5 cl)

Graham’s 10 Years Old Tawny Port (20 cl)

Gold Christmas Petit Guiraud Sauternes 2015 (37,5 cl)

Hva slags pepperkaker du skal velge?

Aller helst dine egne hjemmebakte, naturligvis! Men har du ikke tid, eller føler at dette mestrer du ikke helt, så skal du vite at du finner pepperkaker i dagligvarebutikkene som smaker veldig godt. Vi har testet ut de aller fleste varianter og har konkludert med at de aller beste kjøpe-pepperkakene får du fra Sætre – de som selges i sølvglinsende metallbokser.

Oppskriften

Her får du, helt gratis, en flott oppskrift på pepperkaker, hentet fra matprat.no:

Til 20 porsjoner

  • 300 g smør
  • 300 g sukker
  • 3 dl mørk sirup
  • 12 ts malt nellik
  • 2 ts malt ingefær
  • 2 ts pepper , strøkne
  • 2 ts malt kanel
  • 2 stk egg
  • 4 ts natron
  • ca. 900 g hvetemel

Slik gjør du

  1. 1. Bland smør, sirup og sukker i en kjele. Varm opp til sukkeret er smeltet. Tilsett nellik, ingefær, pepper og kanel, og rør godt sammen.
  2. 2. Ta kjelen av platen og avkjøl blandingen noe. Rør inn egg.
  3. 3. Ha i natron, og sikt inn mel. Rør alt sammen til en jevn deig. Juster eventuelt tykkelsen på deigen med mer mel.
  4. 4. Dekk til deigen med litt plastfolie og la den stå kaldt noen timer, gjerne over natten.
  5. 5. Elt deigen med litt mel på bordet og kjevle den ca. 3 mm tykk. Stikk ut pepperkakefigurer og legg dem på et bakepapirkledd stekebrett. Stek kakene midt i stekeovnen på 175 °C i ca. 10 minutter. Avkjøl kakene på rist.