Kåret blant Nordens beste, nå har Caya stengt dørene

Bare uker etter at trondheimsrestauranten Caya ble innlemmet blant nordens beste restauranter i White Guide Nordic, besluttet eierne å stenge dørene. Lørdag var siste åpningsdag i Adressa-huset.

Caya i Adressa-huset stengte dørene etter siste åpningsdag lørdag. Nå kommer Graffi-folk inn i lokalene med nytt konsept. Foto: UD

-Å bli innlemmet i White Guide Nordic var en hyggelig anerkjennelse til de som har jobbet ved Caya, men for driften har det nok lite å si. Caya var et konsept som Trond (Trond Åm, sentral kjøkkensjef i Søstrene Karlsen-konsernet – red. anm.) og jeg ville forsøke ut i Trondheim. Det var en restaurant slik vi så at mange nedover i Europa kom med, og slik som vi selv likte at restauranter vi besøkte skulle være. Men vi visste ikke om den hadde livets rett eller ikke. Vi bare dro på og tok en sjanse. Dessverre ble det for krevende, både ressursmessig og økonomisk, forklarer Nina Karlsen, eier i Søstrene Karlsen-konsernet og daglig leder av Caya (som er en forkortelse for Come As You Are).

Hjernen teller også

Etter to års drift på sentral beliggenhet ved Nidelvens bredd i det nye Adressa-huset har Nina og Trond innsett at det ikke går an å drive restaurant bare etter hjertet, hjernen må også kobles inn.

-Uansett hva man ønsker å gjøre innen restaurantdrift, så er det til syvende og sist snakk om business. Driften må gå rundt. Det ble for høy personalkostnad ved Caya. Så vi fant etter hvert ut at vi hadde to valg – enten å endre på konseptet til noe mer «kommersielt» eller finne noen andre til å drive videre i lokalene. Det var ikke noe alternativ for oss å forringe det opprinnelige Caya-konseptet («Store smaker, mindre porsjoner»). Så da ble det å sjekke ut om det kunne finnes kjøpere til leiekontrakten. Vi har hatt kontakt med de som overtar siden oktober i fjor, og fikk nå et tilbud som var så godt at vi ville godta det, sier Nina Karlsen.

Siste åpningsdag var lørdag

Søstrene Karlsen-konsernet skal være ute av Caya-lokalene i løpet av juli. Nina Karlsen regner med at de nye driverne vil trenge 2-3 måneder før de har fått sitt konsept på plass og kan åpne.

-Jeg må innrømme at det kom litt overraskende på oss at vi ikke klarte å få til driften av Caya. Vi har jo øvd oss i en del år på Solsiden med Søstrene Karlsen og har erfaring derfra på hvordan vi skal løse utfordringene med vinteren og mindre besøk. Men det ble for tungt på Caya. Det ble kort og godt for mange hverdager uten nok gjester. Det hjelper ikke at alle har vært fornøyd med det vi har levert når ikke økonomien går rundt. Derfor var det eneste ansvarlige for oss nå å stenge. Lørdag var vår siste åpningsdag, forteller Nina Karlsen.

Ansatte flyttes over

Hun opplyser at flere av de ansatte ved Caya flyttes over til andre steder i Søstrene Karlsen-konsernet. Bl.a. går kjøkkensjefen til Alma’s som nå får en make-over. Andre ansatte går til Kalas og Canasta og Søstrene Karlsen, men andre igjen alt har funnet andre jobber.

-Det er alltid slik at når en dør lukkes, så åpnes andre. Vi skal nå fokusere enda sterkere på de andre stedene vi har. Når det er sagt, så ville vi ikke vært denne erfaringen foruten. Det var «All or nothing». Du blir ikke sterkere av at alt bare går greit.

“Nydelig anerkjennelse”

-Bittert å legge ned rett etter at dere er innlemmet blant nordens beste i White Guide Nordic?

-Nei, vi føler ikke dette som bittert. Jeg er mer lettet for at vi fant frem til en god løsning. Å komme inn blant de beste i White Guide var en nydelig anerkjennelse til de ansatte her. Men det gir ikke den helt store uttellingen for gjester fra Trondheim, guiden er helst for svensker og dansker som bruker den for å finne gode spisesteder når de er på reise.

Graffi-folk skal overta

Det er de tre eierne bak Graffi-restaurantene som overtar leiekontrakten i Caya-lokalene. Roger Stokbakken bekrefter at ovettakelse er på gang, men at ikke alle papirer er på plass ennå. I tillegg til Graffi-folkene, blir Magnus Sjåk-Bræk med som en fjerde investor. Han kommer nå fra Vinmonopolet, men har tidligere jobbet med vin på Credo.

-Vi har planer om å åpne en skikkelig cool restaurant. Og med Magnus på laget blir det naturligvis noe med vin, sammen med god mat, sier Stokbakken.

-Når vil dere være på plass i Adressa-huset?

-Vi har som mål at vi skal klare å åpne i løpet av september. Lokalene stpr jo der, og vi har ikke planer om å rive sjappa, men noen justeringer skal vi nok gjøre, svar Roger Stokbakken.