Katharinas kamp mot Moder Natur

Etter to flotte årganger slår naturen i år knallhardt tilbake i Bordeaux og områdene rundt. Katharina Mowinckel i Bergerac har solgt hele avlingen sin. Hun vil ikke lage vin i 2017.

Problemene startet i april, da frost slo til og ødela starten på årets vinhøst. Noen mistet så mye som opp til 90 prosent av avlingen pga av frostangrepet. Det har vært visse problemer etter april også. Og nå i september, når innhøstingen er i gang, er det regnet som ødelegger for produsentene.

Les om Michel Laroches nye prosjekt i Chablis:

Katharina Mowinckelønsker vekommen til Château K i nærheten av landsbyen Saussignac i Bergerac. Foto: UD

Det er lørdag i forrige uke, og en gruppe på 30 VinPuls-medlemmer ankommer Chateau K like utenfor byen Saussignac i Bergerac. Den norske vinprodusenten Katharina Mowinckel står på gårdsplassen for å ta imot de besøkende fra Norge. Hun rekker knapt å ønske velkommen før vi må trekke innendørs. Et nytt regnskyll er på vei.

Dagen før har vi besøkt topprodusentene Château Clinet i Pomerol og Château Haut-Sarpe i Saint Emilion. Naboen til Clinet hadde satt opp digre motoriserte vindmøller, nesten som helikopterrotorer, for å blåse luft inn i vinmarkene. Fukt og regn i flere dager har skapt problemer for druekvaliteten. Men innhøstingen er i gang. Det hjelper ikke at regnbygene ruller på.

Hos Clinet har man studert værmeldingen og valgt å vente. Det er meldt bedre vær med sol og noe varme igjen denne uken. Kanskje kan det berge noe av vinhøsten. Problemet kan bli for modne druer.

Ingen vin i 2017

Men hos Katharina ved Château K er avgjørelsen alt tatt. Hun vil ikke lage noe vin i det hele tatt fra 2017-årgangen.

Katharina Mowincjkel ute i vinmarken med fullmodne merlot-druer som hun har valgt å selge til en annen produsent i 2017. Selv vil hun ikke lage vin i år. Foto: GOB

-Jeg har valgt å ta en pause. Det har vært mye problemer i år, først med denne frosten, og nå med regnet. Jeg stolte ikke på at det ville bli bra til slutt, og bestemte meg for en tid tilbake for å selge druene. De hvite er allerede høstet av kjøperne, resten følger etter i neste uke, sier Katharina.

Visste du at Sting lager vin i Toscvana?

Hun har opplevd flere opp- og nedturer siden hun begynte med vin i Bergerac i 2002. Da hadde hun gitt opp sin drøm om å bli verdens beste sprangrytterske, etter å ha bodd og trent hardt i Paris over flere år. Valget var å dra hjem til Bergen og regnværet der eller å bli i Frankrike og leve under solen. Hun valgte Saussignac og Château K hvor foreldrene hadde kjøpt seg sitt feriested. På eiendommen som ble anskaffet måtte hun imidlertid starte helt fra scratch, for både hus og vinmarker trengte sårt til renovering.

-Det har vært et langt prosjekt, med utrolig mye arbeid. Vinmarkene var i dårlig forfatning, så det ble nødvendig å rydde opp og plante nytt. Jeg fikk de siste nye vinstokkene i jorda i fjor, så nå er jeg endelig i mål. I dag har jeg fem hektar med flotte vinmarker, 50 prosent hvitvinsdruer og 50 prosent rødvinsdruer, forteller Katharina Mowinckel.

Hun beholdt kun en av de opprinnelig vinmarkene, ett hektar med vinstokker som nå er 30-40 år gamle. Hun valgte også å rive opp de fleste cabernet sauvignon-vinstokkene og erstatte dem med cabernet franc som leverer mye bedre kvalitet i Bergerac. Merlot er hoveddruen i området, men hun har også plantet en liten del med malbec.

På besøk igjen. Adressa-journalisten Ulf Dalheim (t.h.) var på besøk hos Katharina Mowinckel for første gang i 2009. Nå i 2017 er han tilbake som VinPuls-general med 30 medlmmer av Norges største vinklubb. Foto: GOB

Underveis har hun også lagt om driften slik at alt er økologisk, noe som har gitt henne sertifisering som økologisk vinprodusent. Også to av naboene er økologiske. Faktisk er Bergerac ett av områdene i Frankrike nå med størst andel økologiske produsenter. Rundt Saussignac er tre av fire produsenter økologiske.

-Det var nok et noe naivt prosjekt jeg satte i gang i 2002. Visjonen var å lage god vin, minst like god eller bedre enn året før. Dette er vel et prosjekt hvor jeg aldri kommer i mål. Det er tøft å oppleve hvor slem «Moder Natur» kan være, sier Katharina.

Hun hadde sin første vin på markedet alt i 2003, og har nå 2015-årgangen klar for det norske markedet, nå med ny importør. Hun har skiftet fra Stenberg & Blom til Haugen Gruppen. I tillegg til Norge er Japan blitt et viktig marked for henne. Samt naturligvis de lokale restaurantene i nærheten av Saussignac.

Her er en ekte chianti-produsent:

Porteføljen hennes teller den hvite Château K Blanc, en helt ny Château K Rosé, Cuvée K Rouge og Château K Rouge. Dessertvinen Château K Saussignac har hun sluttet å lage. Under besøket åpner hun likevel to flasker av denne for VinPuls-medlemmene. Smakingen av den utløser mange godord. Selv har hun bare 4-5 flasker igjen av denne dessertvinen i egen kjeller. Den er laget på 80% semillon og 20% sauvignon blanc.

-Det ble for mye arbeid og for usikkert å holde på med denne søtvinen. Du skal ha naturen med deg for å lykkes med et slikt prosjekt. Sauvignon blanc- og sémillon-druene brukes nå i min vanlige hvitvin, sier Katharina.

-Basert på dine egne erfaringer, hvilket råd vil du gi til alle som drømmer om å bli vinprodusent?

-At de må være innstilt på å jobbe mye, for lite! Livet som vinprodusent er nok ikke slik som man kanskje drømmer om at det skal være. Først og fremst er man bonde, og det er utrolig mye arbeid å gjøre ute i vinmarkene året rundt. For min egen del har jeg også opplevd at Bergerac har vært vanskelig å selge inn – vinene herfra selger seg ikke selv, sier Katharina.

De første årene høstet hun alt for hånd. Nå har hun nesten helt gått over til maskinell innhøsting.

-Kvaliteten på utstyret for maskinell innhøsting er blitt veldig bra. Men jeg foretar fortsatt en streng selektering ute i vinmarkene. Den foregår for hånd gjennom hele året, og ikke minst i forkant av innhøstingen.

Vi smaker på fem av vinene hennes, hvorav altså tre er tilgjengelig i Norge. VinPuls-medlemmene roser henne for både den hvite og de to røde. Også den nye rosévinen faller i smak. Jeg spør henne om ikke 2015-årgangen av Château K er den beste vinen hun har laget så langt?

-Nei, det tror jeg nesten er 2011-årgangen. Den ble meget vellykket. Og 2016 blir enda bedre. Den kan dere se frem til, lover Katharina Mowinckel.

Dette er de tre vinene som kan kjøpes i Norge:

Château K Blanc 2015
Kr. 199,90 i bestillingsutvalget (nr. 4214901)
Aromatisk, flott vin på druene semillon, sauvignon blanc og muscadelle. Stram og konsentrert, med bra kraft. Preg av gule epler, tropisk frukt, urter og sitrus. En god mat vin.

Cuvée K Rouge 2015
Kr. 169,90 i bestillingsutvalget (nr. 4330201)
Saftig stil mot røde og mørke bær, hint av plommer. Hovedvekt på merlot (90%). Tiltalende fruktighet, milde tanniner, god friskhet.

Château K Rouge 2015
Kr. 220,00 i bestillingsutvalget (nr. 4290601).
Ganske kompleks og fyldig vin. Kanskje den beste vinen Katharina Mowinckel har laget til nå. Gode bæraromaer i retning av plommer, mørke skogsbær, krydder og pent integrerte tanniner.