Kjemper om gull i Russland

Birk Torp fra To Rom & Kjøkken og Elisabeth Alette Øfsti fra Røst Teaterbistro er blant de norske deltakere i World Skills (Yrkes-VM) som foregår i Kazan i Russland 22.-24.august.

Oppdatering 28.8:
Hverken Elisabeth Alette eller Birk nådde helt opp i medaljekampen i konkurransene. Elisabeth Alette Øfsti ble nr. 19 av 48 deltakere i kokkekonkurransen (704 poeng), mens Birk Torp ble nr. 27 av 36 deltakere i servitørkonkurransen (680 poeng).

Norge sender 18 deltakere som skal konkurrere i 16 forskjellige yrkesfag i løpet av årets World Skills. Birk Torp er Norges deltaker i servitørklassen, mens Elisabeth Alette Øfsti deltar i kokkekonkurransen. Birk kommer opprinnelig fra Tønsberg, men har vært ved To Rom og Kjøkken i flere år. Elisabeth er fra Elvran i Stjørdal, nå bosatt i Trondheim.

Eksperter fra Scandic Nidelven og Vinmonopolet

Begge de to har med seg en ekspert som skal gi støtte og råd under konkurransen, som har hele 1500 deltakere fra hele verden. Totalt konkurreres det i hele 56 forskjellige yrkesfat.

Martin Trana Flak fra Scandic Nidelven er ekspert innen kokkefaget, mens Camilla Laiho Trondsen fra Vinmonopolet bistår vår servitørdeltaker. Martin har selv deltatt i både Yrkes-EM og Yrkes-NM, mens Camilla tok sølv i Yrkes-EM i 2010. Det er 16.gang Norge stiller deltakere i servitør- og kokkekonkurransen i World Skills. Deltakerne i VM er unge fagutøvere under 23 år.

-Liker å lage god stemning

I et intervju med worldskills.no sier Birk Torp dette om hvorfor han valgte servitørutdannelsen:

-Fordi jeg alltid har likt å lage god stemning for de rundt meg, og har en lidenskap for god mat og drikke. I dette faget har jeg mulighet til å få jobbe med dette og samtidig treffe likesinnede hver eneste dag. Samtidig er det unikt at man har med seg utdanningen og kan jobbe hvor som helst i verden.

– Hva er det beste med faget ditt / hvorfor skal andre velge det faget du har valgt?

– Det beste er det at jeg får jobbe med det jeg liker aller best, der jeg kan være med og gi gjesten en unik opplevelse. Gjesten kan slappe helt av og nyte, og jeg får utøvet min kunnskap om mat og drikke. Andre skal velge dette dersom de er klar for en spennende hverdag, samt ønske om å treffe så mange fantastiske folk som liker det samme.

Birk Torp fra To Rom og Kjøkken deltar i World Skills (Yrkes-VM) i Russland denne uken. Han tror han kan ta medlaje om alt klaffer. Foto. worldskills.no

– Hvordan opplever du å være tatt ut til å være en del av det norske landslaget i yrkesfag?

– Jeg er utrolig stolt og det er fantastisk spennende. Samtidig er det et stort press, mest fra meg selv, men også fra de rundt meg.

– Hva er forventningene til din egen innsats i Yrkes-VM?

-Å levere det beste jeg det beste jeg kan. Om alt klaffer, vet jeg at det er mulighet for en topp plassering.

– Hvordan forbereder du deg til mesterskapet?

– Ved å jobbe og bli best på de oppgavene jeg tror og vet kommer. Så er det minst like viktig og ta vare på egen kropp, så dette er noe jeg legger mer vekt på før Kazan.

– På hvilken måte kan din deltakelse i WorldSkills spille inn på din videre karriere?

– Ved at flere kan få øynene opp for det jeg holder på med, samt at andre kanskje vil se opp til det vi gjør.

Fotnote:
Magnhild Vanebo (21) fra Steinkjer deltar i sveisefaget i World Skills. Hun jobber til daglig ved Kværner Verdal. Den fjerde trønderen i Yrkes-VM er Arne Berre (21) fra Namsos og firmaet Namsos Bilskade. Berre deltar i faget bilskade.