Kokke-utmerkelse til Inge Johnsen

Trondheimskokken Inge Johnsen, mest kjent fra sin tid på Lian restaurant, er tildelt Norske Kokkers Landsforenings høyeste utmerkelse, Andrè Enghs gullnål. Foreningen påpeker at Inge Johnsen har bydd på seg selv og inkludert andre i sin filosofi på en slik måte at det har gitt ham oppmerksomhet og flere utmerkelser. Det fremheves at Johnsen er blant kokkene som har mer på hjertet og har mer å formidle enn de fleste andre.


Av Ulf Dalheim, publisert 19. mars 2022

Utdelingen fant sted fredag kveld. André Enghs Gullnål ble innstiftet i anledning av Andre Enghs 75-årsdag den 20. oktober 1966, som en heder for hans banebrytende arbeid for kokkefaget i Norge. Gullnålen, som er Norges Kokkemesteres Landsforenings høyeste utmerkelse, tildeles personer fra inn- eller utland som gjennom sitt virke og innsats har arbeidet for kokkefagets fremme, det være seg faglig, litterært eller administrativt. Med utdelingen følger et diplom.

Mer på hjertet enn de fleste

I juryens begrunnelse for tildelingen av gullnålen til Inge Johnsen heter det:

«Noen kokker har mer på hjertet og har mer å formidle enn de fleste andre. NKL er privilegert over ha slike kokker blant våre medlemmer. Flere av disse engasjerer seg i foreningen både lokalt og nasjonalt. Noen av disse deltar på landslag og konkurrerer i inn- og utland. De tar tidlig ansvar og både leder kjøkken og eier bedrifter i ung alder. Noen få har også en stemme i det offentlige rom.

Denne kokken har i tillegg til dette bydd på seg selv og inkludert andre i sin filosofi på en slik måte at det har gitt ham oppmerksomhet og flere utmerkelser. Kokken har også selv etablert og delt ut priser, og da helst til de som står bak de i fremste rekke, de som alltid har vært der og delt av sin omsorg og varme i form av et godt hjemmelaget måltid, i små eller store lag, eller bare ved kjøkkenbenken eller på fanget.

Denne kokkens, og konditorens, filosofi er like enkel som den er vanskelig; lokalmat på hvermannsens fat. Med bakgrunn i denne tanken har han etablert og bidratt til et formidlingssenter for sunn mat og tradisjoner rettet mot barn og unge med slagordet «God og raus».

Han har etablert og delt ut flere priser, bl.a. «Go’ hjerta-prisen» og «Kokarkjerring-prisen». Selv har han vært Bondelagskokk og mottatt Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris. Han har også vært nominert som Årets kjøkkensjef av sin NKL-forening.

Viser raushet og omsorg

Når han snakker er det mange som lytter. Han har derfor gjennom mange år vært benyttet i styre- og juryarbeid, særlig i lokalmatbedrifter og i Stiftelsen Norsk Mat, men også i lokal forening. Foreningsarbeidet har gitt ham hederstegnet Cordon Bleu. Han har også vært å høre på radio eller å se på tv. I den senere tid har han fått både bransjens og myndighetenes oppmerksomhet da han slamret med døra på vei ut av egen bedrift.

Hans raushet og omsorg for andre gjør at han nyter stor respekt blant tidligere lærlinger, ansatte og de han samhandler med, og innsatsen for barn, unge, eldre, faget og foreningen har blitt lagt merke til langt utenfor bransjen.

For sitt store og uegennyttige arbeid for bl.a. kokkekunsten og kokkefaget, deler NKL i dag ut NKLs høyeste utmerkelse, Andre Enghs gullnål, til Inge Johnsen!»

– Jeg ble litt satt ut. Dette kom veldig uventet, sier Inge Johnsen til Adresseavisen. Og fortsetter: – Jeg tar imot prisen på vegne av hverdagskokken. Den litt voksne typen som er stolt av yrket sitt, og som lager mat på hvermannsens fat. Og jeg deler prisen med alle ansatte som har fulgt meg, og dedikerer den til mine barn, sier en rørt prisvinner.

Andre priser som ble utdelt:

Norske Kokkers Landsforening har tildelt Halvar Ellingsen prisen som Årets Kjøkkensjef 2021!

Årets Lærebedrift i Kokkefaget 2021 er tildelt Smag og Behag, Grimstad.

Evergoodprisen til Årets Styreleder ble tildelt Thomas Holmstrøm, NKL Narvik.