Kokker i hotellsjef-stolene

Kokkene inntar direktørstolene på stadig flere hoteller. Noen av de største hotellene i Trøndelag – Britannia, Clarion Congress og Scandic Hell, styres nå alle av tidligere kokker.

Kokkeutdannelsen kan altså være en god start om du planlegger en karriere innen hotell- og restaurantbransjen (Horeca). Spør bare adm.dir. Arild Vollan ved Scandic Hell på Stjørdal, Lasse Waagbø, påtroppende adm.dir. ved Clarion Hotel & Congress Trondheim på Brattøra, eller adm.dir. Mikael Forselius ved tradisjonsrike Britannia hotel som gjenåpner som et fem-stjerners luksushotell 1.april neste år.

Var innom hotellkjøkken

Alle tre startet nemlig yrkeskarrieren sin med kokkeutdannelse og jobbet som vanlige kokker før de klatret videre på karrierestigen. En annen fellesnevner er at de etter arbeid på forskjellige restauranter gjerne var innom hotellkjøkken som kjøkkensjefer eller Food & beverage-managere før de avanserte videre.

Nevnes må også at de har tatt ekstra utdannelse etter kokke-eksamen, ved ulike utdanningsinstitusjoner som foredler folk som vil jobbe innen hotell- og restaurant. De fine for oss gjester er at de alle har sørget for at fokus på god mat og drikke har økt betraktelig ved alle stedene.

Fra Sverige til Røros

Svenske Mikael Forselius kom til Norge og Røros i 1997 som kjøkkensjef og Food & beverage-manager ved Quality hotell & Resort Røros. Senere var han innom Proviantgruppen, Rica Nidelven (F&B) og Stiklestad hotell (direktør) før han fra 2008 til 2017 var hotelldirektør ved Røros hotel og de tilhørende virksomhetene på Røros. Han begynte ved Britannia i februar 2017.

Arild Vollan fra Verdal har ledet Rica, nå Scandic Hell, siden 2013. Og sørget for at hotellet  har klatret mot norgestoppen, ikke bare som konferansehotell, men også som finalist i konkurransen om å ha Norges beste hotellfrokost. Han har tidligere vært innom Rica Bakklandet som direktør (2012-2013), Før det var han Food & beverage-manager i Rica-kjeden.

Rica, Royal G, Scandic, Clarion

Lasse Waagbø var inne i Rica-kjeden som direktør trainee al ti 2010, før han ble erstaurantsjef ved Rica Nidelven, deretter driftsdirektør ved Royal Garden, så F&B Manager ved Scandic Nidelevn før han altså nå overtar som adm.dir. ved Clarion Hotel & Congress Trondheim.

En fjerde kokk vi har hørt mye om de siste årene, Lars Erik Vesterdal, er snart tilbake i Rica-kjeden som sjef for mat og drikke på alle de 12 Rica-hotellene i Midt-Norge. Han er mest kjent for flere ganger å ha tatt Rica/Scandic Nidelven til topps som beste hotellfrokost i Norge.

Vesterdal forlot Scandic Nidelven for å være med på oppstarten av NordØst Food & Cocktails på Solsiden. Underveis der jobbet han også noe for Bama, før han for to måneder siden begynte som executive chef på Clarion Hotel & Congress Trondheim. Men oppholdet der vil være over når det nye året tar til.