Konfektsjokolade fra Klæbu

Hva gjør du når du synes hverdagene hjemme i Nederland begynner å bli for hektiske og barna i familien utvikler allergi og plages med økende forurensning? Jo, du flytter til Klæbu i Norge og starter din egen sjokoladefabrikk!

Richard Kleijnen hadde gjort karriere i næringslivet i Nederland og levde etter forholdene et spennende liv med kone og tre barn. Men han følte stadig sterkere at ikke alt var som han ønsket det. Tanken om å «rømme» fra Nederland ble stadig sterkere og sterkere.

-Vi ville rett og slet bort fra en hverdag med stress, forurensning og en kultur vi ikke lenger følte oss helt hjemme i. Ønsket var å finne et sted hvor vi kunne få oppleve en annen kultur og komme tettere på naturen, forteller Richard.

Hollandske Richard Kleijnen tok med familien til Norge for å komme bort fra forurensning, stress og allergier i Nederland. I Klæbu har familien funnet et nytt hjemsted og Richard har startet som sjokolademaker. Foto: UD

Vi treffer han i et næringsbygg nærmest midt i Klæbu sentrum. Tidligere har det vært både håndverksbakeri og spinneri der, nå lager Richard Kleijnen konfektsjokolade som allerede har fått mange liebhabere. I tillegg til egen sjokoladeproduksjon, tar han også i mot grupper og familier som ønsker å komme på besøk for å lage egen sjokolade.

Måtte dra nordover i Europa

At Richard og familien skulle havne i Klæbu, hvor de har kjøpt seg hus på Tanem, var ikke planlagt. Da avgjørelsen om å flytte fra Nederland, begynte letingen etter familiens neste oppholdssted. En ting ble de raskt enige om, Richard og kona, og det var at de måtte dra nordover i Europa.

-Vi tenke først på Baskerland i Nord-Spania, men vurderte det slik at en god økonomisk fremtid for barna kanskje ikke ville bli den beste der. Så det måtte bli Norden. Vi dro først til Sverige, men fikk ikke helt godfølelsen der. Det ble for mye skog og for lite sjø, smiler Richard.

Så fikk han tips om at han måtte forsøke Norge. Familien dro derfor til Norge – på ferietur. Reiste rundt litt på måfå langs kysten fra Kristiansand og nordover. Både Kristiansand («mer svensk enn norsk»), Stavanger («fant oss ikke til rette») og Bergen («for mye regn») ble nedstemt. Ålesund fikk man egentlig en godfølelse for, men det viste seg å være vanskelig å finne seg hus der. Dessuten ville de litt nærmere en større by. Og da ble det Trondheim.

Tre barn som allerede snakker norsk

-Vi følte straks at det var et godt valg. Ikke minst opplever vi at Trondheim har en god internasjonal tilnærming. Familien Kleijnen ville helst bo utenfor bysentrum, litt landlig. Og fant «drømmehuset» på Tanem, drøye 15 kilometer fra Torvet i Trondheim. Der har hele familien funnet seg til rette. De tre barna på henholdsvis ni (tvillinger) og 11 år snakker allerede godt norsk, halvannet år etter at de flyttet hit.

Og både Richard og kona har funnet seg nye jobber. Etter 30 år i ulike større selskaper innen internasjonal business valgte Richard å starte med noe han aldri hadde prøvd tidligere, nemlig å lage konfektsjokolade. Oppstarten var i april 2019.

Kun de beste smaker og de beste ingredienser holder når Richard Kleijnen skal komponere sine konfektsjokolader. Han ønsker å bruke mest mulig lokale ingredienser og jakter på den femte smaken, umami. Foto: UD

-Jeg har alltid vært svært interessert i smak. Det være seg innen matvarer eller vin. Jeg har vel smakt mer enn de fleste, og har lang erfaring i å spise sjokolade. Hjemme i Nederland dro jeg gjerne til Amsterdam for å kjøpe de beste sjokoladene som var på markedet, sier 54-åringen.

Vi er storspisere, men har få aktører

En analyse av det norske sjokolademarkedet fortalte Richard at nordmenn er storspisere av sjokolade, vi er faktisk nr. fem i verden med 7,5 kilo per person i året. I Nederland og Belgia er volum til sammenligning ca fem kilo per person. Men aktørene (produsenter) er langt færre her.

 -I Belgia finnes det vel rundt 2000 sjokoladeprodusenter. I Norge er det ikke så mange flere enn ti, selv om flere mindre produsenter har dukket opp de siste årene. Trondheim/Trøndelag er faktisk lengst fremme når det gjelder antall sjokoladeprodusenter, sier Richard.

Han liker å lage sjokolade fordi det er en kombinasjon av teknikk og smakssammensetning. Allerede har han eksperimentert med mye forskjellige lokale frukter og bær, bl.a. åkerbærsirup som han har fått fra en av naboene i Klæbu.

Går for den femte smak, umami

– Jeg ønsker å bruke mest mulig lokale ingredienser. Det finnes egentlig ingen begrensninger. Så lenge det smaker godt kan jeg bruke det! Det å lage sjokolade er ekte håndverk. Her gjør jeg absolutt alt selv. Og bruker ingen konserveringsmidler. Det må være ekte og friskt!

Richard Kleijnen har allerede funnet frem til noen oppskrifter på sjokolade som har slått an hos publikum. Han har satt sammen esker av forskjellig størrelse med utvalgte konfektsjokolader i.

-Så jobber jeg videre med en ny serie med mer kompliserte smaker. Målet langt der fremme er å lage den absolutt beste sjokoladen jeg kan få til. Jeg kommer ikke til å fire på kvalitet. Kun den aller beste råsjokoladen og de beste ingrediensene blir valgt. Umami er hva jeg går for, den femte smak som gir dybde og bredde, slår Richard Kleijnen fast.