Konkurs for Stolt og Ni Muser

Nå begynner ettervirkningene av koronapandemien å gjøre seg gjeldende i utebransjen og blant aktører innen mat og drikke. VinPuls har tidligere fortalt om restauranten Bodega 44 i Olavshallen i Trondheim som valgte å begjære oppbud nå i januar. Denne uken er det Cafe Ni Muser i Bispegata i Trondheim som har levert inn oppbudsbegjæring til skifteretten. Mandag ble det også åpnet konkurs i håndverksbryggeriet Stolt i Stjørdal.

Av Ulf Dalheim, publisert 9. februar 2023

Blant bransjefolk snakkes det om at det vi nå ser av betalingsproblemer ikke er uventet, og at flere andre kan stå for tur med oppbuds- eller konkursbegjæringer til skifterettene.

Nå som støtteordningene under pandemien er opphørt, blant annet utsettelse av innbetalinger av skatt, mva og andre avgifter, tror man at mange som så vidt har klart å holde driften gående de to-tre siste årene, vil få store problemer fremholder. For nå er det andre utfordringer i tillegg, som økte strømutgifter, stigende råvarepriser og en viss forsiktighet blant restaurantkundene.

Ni Muser-eiere: -Kom ikke i mål

Ni Muser har i mange år vært en aldri så liten institusjon i Trondheims kafeverden. Særpeget, koselig og annerledes. Kafeen har spesielt hatt et godt grep på studenter og kulturarbeidere.

«Café Ni Muser tilbyr ekte mat og kultur i hjertet av Trondheim. Vi garanterer god mat, bakst og desserter fra våre egne kokker og konditorer», heter det på kafeens egen hjemmeside.

– Vi har gjort alt vi kunne, men kom ikke i mål. Vi er en tett familie som jobber på Ni Muser, og jeg er veldig stolt over alt vi har fått til. Jeg synes dette er tragisk og forferdelig trist, sier styreleder og daglig leder Geir Barstad til Adresseavisen i forbindelse med oppbudsbegjæringen.

Onsdag leverte han oppbudsbegjæring til Trøndelag tingrett.

Pengeproblemene for Cafe Ni Muser er ikke nye. Kaféen har stort sett gått i minus siden 2015.

– Huset er gammelt. Vi har brukt fortjenesten til å pusse opp kjøkkenet, lokalene inne og hagen. Derfor har vi stort sett ligget rundt null i resultat. Så skulle vi høste av investeringene senere. Jeg vet ikke hvor mange ganger vi har tatt samling i bunnen av bakken og jobbet oss oppover, opplyser Barstad til mediehuset.

Men 2022 ble cafeens beste år noensinne, forteller han.

– Vi snudde oss etter markedet, men slet med å få tak i folk. Jeg jobber også som kokk og brente meg ut. Vi fikk utsatt moms og arbeidsgiveravgift på grunn av pandemien, og lå bakpå med skattetrekk, opplyser Geir Barstad som har eid Ni Muser gjennom selskapet Catering Companiet AS.

Problemer med inntjeningen siden starten

Stolt oppsto etter en navneendring fra Stjørdalsbryggeriet i 2018, og har gått med underskudd siden starten. I januar 2021 fortalte VinPuls at Stolt bryggeri i Stjørdal ville hente inn nærmere 2,6 millioner kroner gjennom en aksjeutvidelse arrangert av Folkeinvest.no.

Bakgrunnen var at bryggeriet hadde store planer for vekst i årene fremover. Men slik gikk det altså ikke. Siden en av kreditorene leverte inn konkursbegjæring i begynnelsen av januar i år, har det vært arbeidet hardt for å skaffe penger til videre drift. Men heller ikke det lyktes.

Stolt bryggeri oppsto i mars 2018, etter at trioen Mikael Slettedal, Reidar Herre og Ola Hjelseng tok over lokalene etter Stjørdalsbryggeriet på Hjelseng gård i Stjørdal. Der hadde bryggeriet både produksjonslokaler og lokaler for å avvikle arrangementer. Mikael Slettedal var ansatt som daglig leder og brygger på heltid i bryggeriet.

Halvard Andresen hadde etablert bryggeriet i Stjørdal sammen med en kamerat i 2013, og hadde rukket og lage sine fire første øl før Mikael K Slettedal kom inn som ansvarlig brygger i 2014. Han hadde da drevet som lidenskapelig hjemmebrygger i fire år, og var, som han selv uttalte til VinPuls, «over snittet interessert i øl». Blant annet holdt han usmak-kurs for andre hjemmebryggere.

Men nå er det altså slutt med ølbrygging under navnet Stolt på Hjelseng gård i Stjørdal. Ifølge dokumenter fra konkursbehandlingen i skifteretten er de bokførte verdiene i selskapet ble anslått til 3,6 millioner kroner, mens gjelden ble opplyst til å være 4,5 millioner kroner.

– Først og fremst er jeg utrolig trist for at det etter så mange år med hardt arbeid ikke gikk bra til slutt, skriver Mikael Slettedal i en sms til Bladet.

Han opplyser om at han i den siste tiden virkelig hadde trodd at det skulle komme på plass en redningspakke i form av en ny eierkonstruksjon.

– Men forhandlingene tok for lang tid, og kreditorene ville ikke være med og vente, skriver han.