Kraft Bodega: Kraftfulle smaker i lokale med sjøutsikt

Om du ikke allerede har funnet veien til Kraft Bodega nede ved sjøkanten i Trondheim, med utsikt til Hurtigbåtterminalen og Munkholmen, så får du her en anbefaling på en ny oppføring på din bucket-liste for restaurantopplevelser i 2023. Nærmere ekte gourmetmat laget med røff kjærlighet til råvarene og fingerspitz-gefühl i utførelsen som det teamet ved Kraft Bodega leverer er det ikke mulig å komme. En av byens mest interessante vinlister finner du også der. Det måtte bli full score på terningen!

Kraft Bodega
Brattørkaia 17B
7010 Trondheim
Nettsted: https://kraftbodega.no/
Booking: https://kraftbodega.no/booking/
Telefon: 454 88 889

Restaurantanmeldelse skrevet av Ulf Dalheim, publisert 17. januar 2023

Bak Kraft Bodega står bl.a. Andreas Espenes (tidligere Fem Bord-eier, med erfaring også fra Bølgen og Moi, Kastanjen og Le Canard i Oslo) og Thomas Borgan (også Fem Bord, samt Bølgen og Moi og Palace Grill i Oslo). Sammen med kokkevennene Lars Eirik Karlsen (Chablis, Bryggen Asian Cooking og Søstrene Karlsen) og Robin Wold (Chablis, Bølgen og Moi Briskeby, Ylajali og Olympen Mat & Vinhus) driver de også Kontrast Catering.

Borgan er sjefen ved Kraft Bodega, og har utmerket seg på mange arenaer tidligere, med titler som Årets sjømatkokk 2011, Norsk mester og kongepokalvinner i kokkekunst 2012, Nordisk mester i 2013 og vinner av Global Chef Challenge Nord Europa. På privaten er han gift med Bula-eier, TV-kjendis og mesterkokk Renee Fagerhøi. Sterkere kokkepar finnes vel knapt i Norge.

Uteservering med nærhet til sjø og solnedgang

Kraft Bodega er litt anonymt lokalisert i underetasjen til ett av de store kontorbyggene på Brattørkaia, 100 meter vest for Rockheim. Store vinduer ut mot kaikanten gjør at utsikten er bedre ut enn inn. Uteservering er også kommet på plass, og er blitt et herlig sted å sitte på tidlig kveldstid mens sola ennå viser seg over Fosen-halvøya.

Men det er inne magien skjer. Konseptet er relativt enkelt: Halv Kraft er en 4-retter til kr. 645,-, Full Kraft øker til syv retter for kr. 830,-. Disse to er satt sammen av retter som er kjøkkenets valg fra a la carte-menyen. Den er inndelt i snacks, mellomstore retter og en hovedrett. Du kan altså selv velge å sette sammen det du vil prøve ut ved et besøk der, men fullriggeren anbefales, da får du en god forståelse av hva Kraft Bodega står for.

Drikkepakkene er priset til 595,- for Halv Kraft og 795,- for Full Kraft. Vi har som oftest gått for sistnevnte og har ikke angret på det. Når en drikkepakke f.eks. inneholder kvalitetssherry blir du jo bare glad. Samtidig har vi ofte funnet vinkartet så fristende at vi har slått til med både hvite og røde «hvileviner». Ved siste besøk ble det eldre årganger fra henholdsvis Nikolaihof (Østerrike) og Bodegas Muga (Spania). Vi angret ikke på det!

Ekte mat og ekte smaker

Første gang VinPuls besøkte Kraft Bodega måtte vi tilkalle kjøkkensjef Borgan for å uttrykke vår begeistring for det vi karakteriserte som «ekte mat og ekte smaker». Og vi kan plusse på med «uhøytidelig, lekende, lekkert og originalt». Senere besøk har vist at kjøkkenet evner å skape både variasjon og fornyelse. Men heldigvis har de beholdt sin «signaturrett», som er en helt fenomenal røkt piggvarsmørsaus (røkt på skroget) med avruga-kaviar og gressløk. Som oftest servert på dampet nykål, men vi har også fått den servert på fritert potetterrine.

Vår omtale er altså basert på flere besøk, så her mener vi å ha vi god bakgrunn for vår bedømmelse og poenggivning. En gang ble vi lokket til å slenge på bestillingen noen store ferske sjøkreps som nettopp hadde kommet inn døra og fortsatt var sprell levende. Et godt valg, for noe bedre finnes jo ikke av sjømat. I tillegg klarte kjøkkenet både å overraske og overbevise med tilberedningen!

På sjømatsiden har vi spist både sei og lysing fra Trondheimsfjorden, servert med nepe og blåskjellsaus for seiens vedkommende, akkompagnert av tinved og gul habanero. Mens lysingen fikk følge av pancetta, blåskjell og gul chili.

Noen av de «morsomme» serveringene du kan oppleve på Kraft. Fish’n’chips på pinne, suppe i pose med saks, potet i handlekurv og sild i hermetikkboks. For ikke å snakke om signaturretten røkt piggvarsaus med avrugakaviar og kål. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim

Uhøytidelige og originale presentasjoner

Som man ser er kjøkkenet ikke redd for å spice opp noen av rettene, men det gjøres med nennsom hånd og spør man om en litt mildere krydring, så sørger de naturligvis for det. At man ikke tar seg selv så alt for høytidelig signaliseres med at chips kan bli servert i minikopier av butikkhandlevogner og suppen kan komme i pose med medfølgende saks. Og fish’n chips har vi fått servert på pinne.

Blant mellomstore retter har vi også forsøkt grillet blåskjell med squash, jalapeno og hjerteskjellsaus, samt grillet villreke med harisa, aubergine, gul ertehummus, mandler og rekesmør. Ved Kraft Bodega er ikke kokkene redd for å eksperimentere, men de lander godt på beina, uten å ta den for langt ut. Og med respekt for hovedråvaren. En annen rett vi bare falt pladask for var grillet brokkoli med XO-saus, ibericoskinke og mandler. For ikke å snakke om grillet kinakål og tunfisk (bonito) med crispy chiliolje og peanøtter. Crazy? Muligens, men det funket!

Mye spennende, eldre viner på vinkartet

Jeg nevnte at vinlisten egentlig er verdt ett besøk i seg selv. I et nybygget vinrom med full innsikt finnes nemlig fortsatt noen av godbitene som lå i kjelleren på Fem Bord. Det betyr at det går an å finne eldre årganger av flotte viner fra spesielt Tyskland og Frankrike der. Og de er dessuten ikke priset opp så mye som de samme vinene har fått av påslag internasjonalt. Kunnskapsrike og oppmerksomme vinkelnere/servitører gir deg god oppvarting underveis.

Spesielt imponerende er Kraft Bodega på tysk riesling og rød Bordeaux og Burgund, der det er mulig å plukke viner tilbake på 1980- og 1990-tallet. Rhône-utvalget er også knallsterkt, og blant mange gode champagnekjøp kan nevnes Duval-Leroy Cuvée des Roys 1986, Dom Perignon 2010 og ikke minst Louis Roederer Cristal i flere årganger tilbake til 2002. Amerikanske Stag’s Leap er også godt representert i flere årganger.

Et utvalg av desserter vi har prøvd ved Kraft Bodega, samt noen av de gode vinene. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim

Naturligvis har vi ikke glemt avslutningen – dessertene. Ostekake is, solbær og berlinerbolle var en deilig munnfull. Litt mer sprekt var det med churros, sjokolade og kirsebær.

Kraft Bodega er blitt en favoritt blant mange som ikke nødvendigvis jakter på Michelin-stjerner i Trondheim, men som like gjerne vil ha det ekte, originale og ujålete – hvor smak teller mer enn utseendet. Koblet med et vinutvalg som gjør at det av og til frister å dra innom bare for å nyte god vin, er det lett å forstå at Kraft blir et førstevalg.

Poeng: 76 av 90
(Mat 36/40, Vin: 17/20, Service: 8/10, Lokale: 7/10, Pris: 8/10).