Kruttsterk ølnyhet fra Dahls

Etter at Ringnes investerte millionbeløp i nytt mikrobryggerianlegg hos E.C.Dahls og Wolfgang Lindell ble ansatt som bryggerimester, har bryggeriet laget 26 nye øl. Neste lansering blir kraftpakken CCCP, laget på tre typer meksikansk chili og mørk sjokolade fra Nidar.

CCCP er navnet på det nye ølet som er i baltisk porter-stil. Men den store «hemmeligheten» er innslaget av meksikansk chili. Og det er ikke hvilken som helst chili, men en kruttsterk variant som i tillegg har et klart røykpreg.

Knallsterk meksikansk chili med røykpreg er en viktig bestanddel i E.C. Dahls nye “eksperimentøl” CCCP. Foto: UD

Det merkes på ølet, som hopper opp og biter deg i tunga når du tar den første slurken, men som utover i smaken lar sjokolade og fylde dempe chilien, slik at det avslutter i svært god balanse og du i stedet for vann for å slukke flammene ønsker deg en ny slurk og en ny stormfull smaksreise.

-Jeg har alltid likt Sør-Amerika, og etter å ha bodd to år i Puerto Rico er jeg fascinert over alt som er hispanic. Så da ideen om dette mørke chiliølet kom oppi en brainstorming vi hadde, var det ikke vanskelig for meg å sette i gang. Jeg ville ha meksikanske elementer, og chili og sjokolade er en perfekt match, sier Wolfgang Lindell.

CCCP kan tolkes som noe som har med tidligere Sovjetunionen å gjøre, og det er for så vidt ikke så langt unna sannheten. Men direkte oversatt står forkortelsen for Chipotle Chili Chocolate Porter.

Bryggerimester Wolfgang Lindell i det nye mikrobryggeriet med en prosjon røykpreget meksikansk chili som kjennes godt i det nye ølet kalt CCCP. Foto:UD

-Navnet refererer også til ølstilen, Russian Porter/Stout. Dette er et slags baltisk undergjæret øl. Stilen ble utviklet på den tiden engelskmennene handlet med Baltikum. Da det kom til russerne ville de ha en mye sterkere type, og da oppsto den russiske varianten. Den ble en vellykket handelsvare for engelskmennene, forklarer Lindell.

Det nye ølet er nr. to i E.C. Dahls eksperimentserie, der Kyoto, basert på Roar Hildonens berømte Kyoto-drink, var det første.

-Vi snakker om et helt annet univers enn de ølene vi har brygget tidligere. Dette er en helt annet retning enn det vi har gjort til nå, sier Lindell.

CCCP-ølet kommer på 0,75 liters flaske, og er et øl du må dele med andre, mener bryggerimester Wolfgang Lindell. Foto: UD

Alkoholstyrken på det nye ølet er 9,8 prosent, og det vil utvilsomt lagre godt. Det kommer på en 0,75 liters flaske.

-Dette er en flaske som er ment å dele på. Det vil være for mye og for sterkt å drikke flaska helt alene. Jeg hadde med meg en flaske hjem sist helg. Den varte gjennom helgen. Jeg smakte litt fredag. Så satte jeg på korka og plasserte den i kjøleskapet. Deretter ble en smak n og da gjennom helgen, og det fungerte riktig så bra. Dette er et øl som må nytes ansvarlig, fastslår Lindell.

-Hva blir det neste i eksperimentserien?

-Det vet vi ikke ennå. Der er vi åpne på forslag. Vi vil gjerne pushe grensene, sier bryggerimester Wolfgang Lindell, utdannet bryggerimester og malter fra München, men med erfaring etter å ha brygget øl i liten og stor skala over hele verden.

Bryggeriambassadør Kristian Berger ved E.C.Dahls er stolt over det som skjer på ølfronten ved bryggeriet. Dahls har nå så mange forskjellige øl at det ikke er noe problem å servere en syvretters middag med forskjellige øl til.

-Siden Wolfgang satte i gang her 4.august i fjor har vi brygget 26 forskjellige øl. Dette er en helt ny verden for E.C. Dahls, fastslår Berger.

CCCP-ølet vil være tilgjengelig for utebransjen i neste uke. Senere kan det være aktuelt for lansering på Vinmonopolet. Totalt er det laget 300 kasser a tolv flasker, altså 3600 flasker.