Kvalitetscava fra familien

Cava-produsenten Juvé y Camps eksporterer vinene sine til 50 land, men har fortsatt Spania som sitt største marked. Deres mest kjente musserende vin, Reserva de la Familia Gran Reserva Brut Nature, er en årgangs-cava som for mange er blitt ensbetydende med spanske kvalitetsbobler. Den er basislisteført i Norge, og er kanskje det beste boblekjøpet du kan få under 200 kroner på Vinmonopolet.

Av Ulf Dalheim, publisert 11. februar 2021

Du ser den i de fleste vinbutikker og på de fleste vinlister i hjemlandet Spania. Lansert i 1972, egentlig laget som en egen privat familie-cava, men raskt en bestselger blant folk som søkte etter noe spesielt å skjenke i glasset. Den gangen var det ikke så vanlig med en cava som var lagret 36-40 måneder på bunnfall. Reserva de la Familia ble et utmerket eksempel på hvor godt en spansk musserende vin kan smake, laget etter champagne-metoden, med tålmodighet, og på de særegne lokale druene xarel-lo (55%), macabeu (35%) og parellada (10%).

-Den betaler regningene våre

Vinmaker Toni Cantos og eksportdirektør Victor Bernabé møtte VinPuls til digital smaking.

-Du kan godt si at den er flaggskipet vårt, men vi liker å si at det er denne vinen som betaler regningene våre. Reserva de la Familia er blitt vinen og etiketten som «alle» kjenner til, en signalvin for firmaet vårt, sier vinmaker Toni Cantos og eksportdirektør Victor Bernabé som nylig møtte VinPuls til en digital prat, kombinert med smaking av tre utvalgte Juvé y Camps-musserende.

Reserva de la Familia står for hele 75 prosent av totalproduksjonen ved Juvé y Camps-anlegget på eiendommen Propietat d’Espiells like utenfor cava-hovedstaden Sant Sadurní d’Anoia i Penedès. Tatt i bruk etter en større utbygging fra 1991-2000, fremstår det nå som et fransk «château», med 200 hektar med vinmarker rundt hovedkvarteret, som ble tegnet av familiearkitekten Joseph Juvé Raventós.

Etablert i 1921, vinhistorie fra 1796

Juvé y Camps ble offisielt etablert i 1921, og kan dermed feire sitt 100-årsjubileum i år. Det var ekteparet Joan Juvé (Baques) og Teresa Camps (Farré) som dette året lanserte sin første cava, kalt Juvé Reserva. Men Juvé y Camps liker å skrive historien sin helt tilbake til 1796, da Joan Juvé (Mir) begynte å dyrke sine første vindruer I Penedès.

Historisk ble de første spanske musserende laget rundt 1860. I årene etter dette kunne du se reklameplakater for spansk champagne over hele Europa, også på de mest fasjonable stedene i Paris. Spanjolene overgikk ofte franskmennene i sin markedsføring av bobler.

Cava som egen spansk musserende-betegnelse kom først i 1970, og i 1986 sluttet spanske produsenter å bruke begreper som champain/xampany (katalansk) på den sprudlende vinen sin. Da hadde Frankrike fått EU med på et forbud for andre enn vinprodusenter i Champagne mot å bruke begrepet champagne.

Xarel-lo er favorittdruen

I utgangspunktet står de tre spanske druene macabeu, xarel-lo og parellada for råstoffet til det meste som lages av cava, men mer og mer dyrkes de franske «champagnedruene» chardonnay og pinot noir. Noen benytter også mer sjeldne, stedegne druer som trepat og subirat. Hos Juvé y Camps er xarel-lo hoveddruen, den utgjør 40-45 prosent av totalt beplantet areal.

-Xarel-lo er favorittdruen. Den er så mangesidig, leverer alltid bra og kan også tåle fatlagring, selv om vi ikke benytter mye fat i produksjonen. Vi har f.eks. cavaen kalt Essential, som er en 100 prosent xarel-lo, nettopp for å vise frem storheten i denne druen, sier vinmaker Toni Cantos.

2020 ble vanskelig på flere måter

Han forteller om et utfordrende år i 2020, ikke bare på grunn av de restriksjoner og begrensninger som koronapandemien satte, men like mye fordi værgudene heller ikke var med på laget.

-I og med at all innhøsting i vinmarkene våre foregår manuelt, hadde vi en utfordring i forhold til drueplukkerne. Vanligvis kommer mange av dem fra Nord-Afrika. Og de fleste har vært med oss i 15-20 år, så de vet hvordan druene skal høstes. Vi måtte sette opp et strengt regime, med testing av samtlige arbeidere hver eneste mandag. Munnbind var naturligvis obligatorisk.

-Men naturen skapte også problemer?

-Ja, vi hadde først en vinter med lite kulde, deretter en modningssesong med uvanlig mye nedbør. Det skapte sopp- og råteproblemer. I flere av vinmarkene mistet vi fra 40-80 prosent av avlingen. Vi har vært økologisk sertifisert siden 2015, og da har vi begrenset med våpen mot disse sykdommene. Samtidig var det slik at om vi sprayet med lovlige midler om morgenen, så hadde regnet sørget for at dette raskt var borte igjen.

Mindre druer, mer tid brukt

Juvé i Camps praktiserer lang flaskelagring for cavaene sine. Toppselgeren Reserva de la Familia får fra 36-40 måneder i kjelleren. Foto: Juvé y Camps

-Hvordan løste dere disse utfordringene?

-Det ble naturligvis viktig å sortere nøye underveis i innhøstingen, slik at alle druer med tegn til råte eller andre sykdommer ble fjernet. Så for kvaliteten på vinene vi laget fikk ikke dette noen effekt. Det ble bare mye mindre druer å presse enn normalt, og nødvendig å bruke mer tid enn vanlig på utvelgelsen.

-Hvilken effekt har koronapandemien hatt på salget av vinene?

-Med stengte restauranter har det naturligvis vært stor nedgang i salget til denne bransjen. For oss som kun eksporterer 20 prosent av produksjonen og har mye av volumet i hjemmemarkedet, har dette vært svært følbart, kanskje så mye som 50 prosent nedgang i salget til restauranter og spesialbutikker for vin, svarer eksportdirektør Victor Bernabé.

Dyr cava bedre enn billig champagne

-I Norge ser vi at musserende fra «nye» land som Tyskland og England har stor økning. Hvordan klarer cava som merkevare seg internasjonalt?

-Cava står fortsatt sterkt i mange markeder. For Juvé y Camps er USA vårt største marked, foran Peru. Norge følger like etter. Konkurrentene er i første rekke cremant fra Frankrike. Vi har stor bredde i sortimentet vårt, og konkurrerer i noen tilfeller også mot champagne. Jeg tror mange har funnet ut at en dyr cava gir bedre valuta for pengene enn en billig champagne i samme priskategori, sier Bernabé.

Valgte å si nei til corpinnat

-Vinmonopolet i Norge har nylig lansert flere musserende fra produsenter som er med i den nye cavakategorien «corpinnat» (med spesifikke krav som håndplukkede druer, økologisk dyrket, fra definerte vinmarker i Penedès, krav til lagringstid, red. anm.). Hvordan ser dere på konkurransen fra disse?

-Først så må vi si at Juvé y Camps også ble invitert til å bli med blant Corpinnat-produsentene. Men vi valgte å forbli i cava-appellasjonen. Vi tror mer på å heve kvaliteten innad, og å være med på å synliggjøre regionen, la Katalonia og Penedès være mer synlig på flaskene. I det daglige følger vi mye av de samme reglene som gjelder for corpinnat-medlemmene. Ennå er corpinnat et nisjemarked, mest for vinkelnerne og de spesielt interesserte. Folk flest vet nok ikke om det eller hva det betyr. Det ligger mye politikk og marketing i corpinnat-initiativet, mener Toni Cantos.

-Noen ord om klimautfordringene?

-Vi har vært vant til mer stabilt klima som har gitt lite årgangsvariasjoner. Nå er det mer ekstreme forhold, som gir større effekt. Hvis man ser på de siste fem årgangene, så var 2015 svært varm, 2016 hadde varmt og tørt vær, 2017 var også ganske tørr, med 300 mm regn, mot 5-600 mm i normale år. Så kom 2018 med hele 1000 mm nedbør. 2019 var normal igjen, mens vi i 2020 som nevnt fikk en veldig våt modningssesong og mye sopp og råteproblemer. Det er blitt mye større forskjeller. Før var det mer stabilt, nå vet vi ikke været fra dag til dag. Da jeg hadde min første årgang her ved Juvé y Camps i 1987 begynte vi innhøstingen siste uke i august. I år begynte vi allerede 2. august, 15 dager tidligere enn det som har vært det normale.

-Kan vi vente oss noen nyheter fra Juvé y Camps fremover?

-Absolutt! Vi har noen idéer om noen nylanseringer. Kanskje en ny single vineyard-cava på xarel-lo, med enda lenger modning på flaske, en brut nature med 36-40 måneder på bunnfall.

Tre utvalgte cavaer fra Juvé y Camps

Juvé y Camps Xarel-lo Reserva 2016
Musserende
Spania, Katalonia, Penedès
Bestilling – nr. 2225001
Kr. 189,90, 0 – 3 år
Bra fylde, kremet og leskende, med myke små bobler. Duft av eplehage, smak av modne, grønne epler, pære, karamell, toast, fennikel og urter. En veldig god matcava.
Produsent: Juvé y Camps
Importør: Vinum

Juvé y Camps Reserva de la Familia Gran Reserva Brut Nature 2016
Musserende
Spania, Katalonia, Penedès
Basis – nr. 5337501
Kr. 193,90, 0 – 6 år
Alltid er godt og sikkert cavakjøp, absolutt value for money. Får 36-40 måneder på bunnfall. Fin balanse, lett moden frukt og behagelig mousse. Smak av modne epler, sitrusfrukt, pent balansert syre, innslag av blomster, nøtter, kjeks og urter. Hver lot på 100 000 flasker nummereres for seg, totalproduksjon fra 1,2-1,5 millioner flasker. 55% xarel-lo, 35% macabeu og 10% parellada.
Produsent: Juvé y Camps
Importør: Vinum

Juvé y Camps Gran Reserva Brut 2015
Musserende
Spania, Katalonia, Penedès
Bestilling – nr. 2225101
Kr. 339,90, 0 – 10 år
Har hatt nærmere fire år på bunnfall. Drueblenden er 40% xarel-lo, 25% macabeu, 25% chardonnay og 10% parellada. Kompleks og fyldig cava. Fra enkeltvinmark. Elegant, god kompleksitet, friske bæraromaer koblet med moden steinfrukt, gjær og toast, epler, nøtter, lær, blomster og honning. Flott syre. En cava som kan brukes gjennom et helt måltid, også til desserten!
Produsent: Juvé y Camps
Importør: Vinum

P.S. Det finnes noen flere Juvé y Camps-cavaer på Vinmonopolet. Denmest eksklusive er Juvé y Camps La Capella 2010, fra vinmarken La Capella ved Espiells. Den er en såkalt Cava de Paraje Calificado, som betyr en garantert enkeltvinmarksvin. Druen er 100% xarel-lo, og vinen har fått 108 (!) måneder flaskelagring på bunnfall.

Cava betyr kjeller på spansk. Det indikerer at flaskene at hatt et lengre kjelleropphold. Slik sett er mye likt mellom champagne og cava. Det viktigste er at vinen får en annengangsgjæring på flaske (slik at boblene beholdes). Dette kalles mèthode champenoise, og er et krav for at en spansk vinprodusent skal få lov til å benytte begrepet “cava” på etikettene.