Laget friskt vårøl med bjørkesevje

Prisbelønte Hogna Brygg har sammen med Midtpunktet Bryggeri laget det som må være årets vårøl i Norge. 700 liter nytappet bjørkesevje er nemlig en av ingrediensene i «Bjørk», en vårfrisk pale ale.

-I bryggebransjen er det mange som hver høst brygger en one-off, hvor de tilsetter frisk humle rett fra busken. Dette kan kun gjøres en gang i året, fersk humle visner fort og må brukes kort tid etter plukking. “Bjørk” blir Hogna Brygg og Midtpunktet Bryggeri sin vår-versjon av denne tradisjonen. Rett før bjørkebladene spretter er de hvite stammene sprengfulle av frisk sevje, noe både våre forfedre og noen av dagens lokalmatprodusenter vet å verdsette, forteller Liv Bogen, daglig leder ved Hogna Brygg.

Vår og Stor-Trøndelag

Bryggermester Olav Raphaug (bakerst) fra Hogna Brygg og Erik Jensen fra Midtpunktet bryggeri i full gang med å brygge vårøl med 700 liter fersk, nytappet bjørkesevje. Nå er dette friske vårølet klart for lansering. Foto: Liv Bogen. Hogna Brygg

Stikkord for dette spesielle prosjektet, der det ferdige ølet ble tappet 21.mai, er vår, Stor-Trøndelag, samarbeid, håndverksbrygg, miljø og naturlige kortreiste ingredienser.

-Vi holder hardt på at ølet skal være både smakfullt og balansert, noe vi fikk anerkjennelse for i Det Norske Måltid, det vår «Rødskjegg» vant prisen  som «Årets øl 2017». Kortreiste, og dermed miljøvennlige, ingredienser til ølbrygging er det ikke mye av i Norge, så da Erik Jensen fra Midtpunktet Bryggeri kom med forslag til et spennende samarbeidsbrygg, var det tommel opp med en gang fra oss. Trøndelag er blitt et fylke, og samarbeid gir alltid gevinst, i form av nye ideer, nye produkter og ny kunnskap, sier Olav Raphaug, bryggermester hos Hogna på Singsås.

700 liter bjørkesvje

Siste søndag i april ble det samlet inn 700 liter krystallklar bjørkesevje.

Erik Jensen (t.v.) og Olav Raphaug på sevjejakt i bjørkeskogen. Foto: Mike Malott

-Når trærne vokser på 350-550 meter over havet snakker vi om ren fjellenergi omgjort til en crisp pale ale, som vi altså har valgt å kalle “Bjørk”, sier Raphaug.

Han forteller at en glitrende sevje fylte kokekjelen, og at en klar og lett søtlig aroma/smak spredte seg i bryggeriet.

-Vi valgte å gi den en lett maltkropp med rene sitrus/lime humlesmaker, den mineralrike sevja vil gi ølet en ren og frisk smak, sier Olav Raphaug.

Inspirert av amerikanske “buskers”

Erik Jensen fra Midtpunktet bryggeri forteller at han først fattet interesse for bjørkesevja etter å ha sett koking av maplesyrup på tv, og et program om “buskers”; Amerikas svar på Lars Monsen, der de drakk bjørkesevje istedet for vann. Han brygget så et testbrygg, og det ble denne bryggingen som dannet utgangspunktet for “Bjørk”. Prøvesmaking etter gjæring, og før tørrhumling, lovet en særdeles frisk pale ale til sommermaten, og i begynnelsen av denne uka ble altså ølet tappet på kegs.

Erik Jensen fra Midtpunktet Bryggeri i aksjon under bryggingen av “Bjørk”. Foto: Liv Bogen

-Vi i Hogna syntes det var et spennende prosjekt, møtte Erik og diskuterte oss frem til en oppskrift. Nå gleder vi oss til å presentere “Bjørk” på festivaler og lokale utsalg på tidligsommeren, sier daglig leder Liv Bogen i Hogna Brygg.

Erik Jensen, som driver Kulturpuben Vårt Hjem i Steinkjer og er bryggmester i Midtpunktet Bryggeri, opplyser at han også vil ta med seg “Bjørk” til USA, hvor han vil presentere det bl.a. på Bondens Marked i Maryland.

Hogna Brygg har en tydelig miljøprofil, med brygghus bygget av utrangerte tanker fra Tine-systemet, og pant på ølboksene.