Hva får du hvis du har et førsteklasses spritdestillat fra korn, henter inn en skotsk master distiller, lagrer spriten først tre år på bourbonfat, dernest minst ett år på vinfat som har vært brukt til produksjon av bl.a. amarone, chardonnay, chianti, pedro ximénez, oloroso, tawny port, madeira, amontillado, commandaria og feteasca neagra? Svaret er Carpathian Single Malt Whisky, finslipt av master distiller Allan Anderson, en rutinert mann innen whiskyproduksjon, med både skotske og irske aner. Tirsdag 9. mai presenteres whiskyene på VinPuls-arrangementet «Eastern Winds – Eastern Wines» på Quality Hotel Prinsen i Trondheim.
Av Ulf Dalheim, publisert 4. mai 2023
Bak dette helt spesielle whiskyprosjektet, som ble påbegynt for seks år siden, står Alexandrion Group med en historie som går tilbake til 1789. I nyere tid starter historien i 1994, da Nawaf Salameh, opprinnelig fra Syria, etablerte Alexandrion Group. Han ble født i Marmarita i Syria i 1965, og vokste opp i en familie som drev en kjede med apoteker. Via virksomhet som doktor i Athen, eksport av sjokolade til Ukraina og investeringer i en drikkeprodusent på Kreta, skapte han grunnlaget for det som er blitt et multinasjonalt konsern under navnet Alexandrion Group.
Kom og smak whiskyene på messen tirsdag 9. mai!
Kjøper du billett til Master class hvor Allan Anderson presenterer Alexandrion Carpathian Single Malt Whiskys, får du samtidig gratis adgang til vinmessen.
Billetter finner du her:
Valgte Romania for legestudier
Da Nawaf Salameh skulle fortsette sin skolegang etter videregående, fant hans mor etter grundige overveielser ut at han burde studere til farmasøyt og lege i Romania, ved det medisinske fakultet i Bucharest. Og slik ble det, og slik ble Nawaf glad i dette landet med så rik historie og så lange tradisjoner innen vin- og spritproduksjon.
Veien til etableringen av eget destilleri Romania i 2000 har gått gjennom oppkjøp og utvidelser og Alexandrion, med hovedkontor i Romania, har bygget opp det som i dag er Syd-Europas største destilleri. I tillegg er man også i gang med etableringen av et state-of-the-art destilleri i New York (Carmel Distillery). Destilleriet i Romania var tidligere brukt til grappa-produksjon, men er nå finstilt for produksjon av førsteklasses sprit av korn.
Hentet whisky-ekspertise fra Skottland
Allan Anderson er en sentral mann for utviklingen av whisky-produksjonen. Før han for seks år siden ble hentet til Alexandrion-prosjektet i Romania, hadde han opparbeidet seg 30 års erfaring som destillatør og master blender i Skottland og Irland, hos produsenter som Whyte & Mackay, Slane Castle, Great Northern Distillery, Loch Lomond og Aberargie. Nå deler han tiden siden mellom hjemmet i Glascow, destilleriet i Dealu Mare i Romania og Carmel Distillery i New York.
Maltet bygg av første klasse fra Soufflet i Romania, superferskt og rent vann fra Sub-Karpatene og belgisk humle på høyeste nivå er utgangspunktet for whiskydestillatet som ligger til grunn for produksjonen av den første rumenske single malt whiskyen. Men for Dr. Nawaf Salameh og Allan Anderson var ikke en «vanlig» single malt nok. De ville skape et helt unikt nytt og originalt produkt. Og det ble Carpathian Single Malt, med etterlagring på vinfat.
-Vi begynner å nærme oss 40 forskjellige «vinwhiskyer». Fra vårt «søster» i Alexandrion Group har vi hentet fat som har vært brukt til pinot noir og feteasca neagra-viner. I tillegg har vi skaffet oss vinfat fra Frankrike, Spania og Portugal, samt Hellas og Kypros, forteller Allan Anderson og hans produksjonsteam.
Norge blant de første som får whiskyen
Lanseringen av de første Carpathian Single Malt-whiskyene med etterlagring på vinfat skulle egentlig ha vært for ett år siden, men pandemien gjorde at den ble utsatt til i år. I Romania har whiskyene vært ute i markedet i noen måneder, og mottakelsen har vært svært god. Nå blir produktene også tilgjengelig internasjonalt, der Norge er et av de første markedene hvor den blir tilgjengelig. Prisen på flaskene i Norge er for øvrig noen hundre kroner under det de selges for på taxfree i Bucharest.
-Whiskyen lagres på brukte vinfat i minst ett år etter lagringen på bourbon-fat. Vi har 3000 fat totalt, fransk, amerikansk og rumensk eik, samt noen akasiafat som har vært brukt til lagring av chardonnay-baserte viner. Spriten har en alkoholprosent på 63,5 prosent før lagringen på ex-Kentucky bourbonfat, og er nede på 46 prosent når den flasketappes etter lagringen på vinfatene, forklarer produksjonsteamet til Carpathian Single Malt.
For det norske markedet vil den etter hvert lanseres med 40 prosents alkoholstyrke. Hvert enkelt fat gir 332 flasker, så det er eksklusive serier det er snakk om.
Så langt har destillatør og master blender Anderson og teamet hans testet ut lagring på vinfat som har vært brukt tidligere til PX, amontillado og oloroso-sherry i Spania, tawny port og madeira i Portugal, chianti og amarone i Italia, franske chardonnay-viner samt commandaria på Kypros. Fra Romania er det hentet fat som har vært brukt til den lokale druen feteasca neagra samt pinot noir. En serie kommer fra fat som er brukt til å lage cognac.