“Lånte” kirsebærvin fra foreldrene

Anders Lundin på Restaurant Atelier startet sin vinreise med å “låne” kirsebærvin fra kjellerboden til sine foreldre. I dag drømmer han om en Barolo fra Giacomo Conterno.

Hans største opplevelse som mat- og vininteressert så langt i livet er en smaking i Italia hvor han fikk prøve ti forskjellige Barolo-viner fra samme årgang (2010) sammen med Piemontes stolthet når det gjelder ost: Castelmagno, i fire forskjellige nivåer av lagring.

-Lærerikt og smakfullt, sier Anders om den opplevelsen.

Her er hans svar på våre vinspørsmål til folk i utebransjen:

Navn:
Anders Lundin (33 år)

Arbeidssted:
Restaurant Atelier         

Stilling:
Restaurantsjef

Utdannet vinkelner:
Nei

Hva var den første vinen du kan huske at du smakte, hva var anledningen, og hvor var det?

Jeg husker at mine foreldre pleide å lage hjemmelaget vin av bær vi hadde i hagen når jeg vokste opp i Oslo. Så det første jeg smakte var nok en kirsebærvin jeg og noen venner «lånte» fra kjelleren i mine yngre dager. Likte ikke smaken da, mye gjær og alkohol, hehe…

Hva er din største vinopplevelse hittil – hvilken vin/årgang – og hvor fikk du smake den?

Vanskelig å plukke en opplevelse, men i september 2017 var jeg og noen venner på ostefestival i Italia. En smaking vi hadde bestilt på forhånd gikk ut på å prøve 10 forskjellige Barolo-viner fra samme årgang (2010) sammen med Piemontes stolthet når det gjelder ost: Castelmagno, i fire forskjellige nivåer av lagring. Både produsentene av alle vinene og osten var til stede. En lærerik og smakfull opplevelse!

Anders Lundin fra Restaurant Atelier på ett av de flotteste utsiktspunktene i Piemonte, øverst i byen La Morra. Foto: Privat

Din favorittvinbar – i Norge eller utlandet?

Går ikke ofte nok på vinbar, men har hatt gode opplevelser på både Spontan og Rot her i byen. Ellers kan Nebbiolo Winebar i København anbefales!

Hva slags vin/fra hvilket land – drikker du mest  av for tiden?

Det går mest i italiensk, og da helst fra nord i Italia. Både hvitt og rødt fra Trentino/Alto-Adige- området har vært positive overraskelser den siste tiden.

Favorittdrue – og hvorfor?

Nebbiolo. En drue som krever både tid og kjærlighet med gode tanniner og syre. Perfekt for meg.

Hvilken er din beste mat- og vinkombinasjon?

En kraftig blåmuggost, gjerne norsk, med en godt balansert Marcobrunn Riesling. Reinsdyr med en godt moden burgunder eller Barolo slår også sjeldent feil.

Hva er etter din mening det hotteste/mest spennende som skjer innen vin akkurat nå?

Har en stor kjærlighet for spontangjæret øl, så at mye naturvin og spontangjæret vin har blitt mer populært setter jeg pris på. Embrace the funk!

Hvilken vin har du en drøm om å få smake før du dør?

Et hav av viner jeg gjerne skulle ha smakt, men en Barolo fra 1996 ville nok fått meg på gli, gjerne en Giacomo Conterno. Bibi Graetz sin Testamatta Colore har også ennå unngått min gane.