Led(a) meg inn i fristelsen

Av og til må man bare la seg friste. Det skjedde meg i oktober i fjor, på en spansk restaurant i Andalucía. Jeg ble rett og slett leda. Av vinkelneren som mente han hadde en vin jeg ikke kunne gå glipp av. Produsenten var Bodegas Leda Viñas Viejas, som rett og slett betyr at de kun jobber med druer fra gamle vinstokker. Som kommer fra utvalgte vinmarker, i de tre vinområdene Ribera del Duero, Toro og Cigales. Vinen var fabelaktig, så jeg måtte naturligvis tipse norske importører om den. Og nå er den her! Flere enn meg er rett og slett blitt Leda.

Av Ulf Dalheim, publisert 15. mars 2022

La oss ta turen til den autonome spanske regionen Castilla y León, der flere av Spanias beste og mest berømte viner lages. Det holder å nevne Vega Sicilia og Pingus i Ribera del Duero, Numanthia fra Toro eller Carlos Moro i Cigales. De lager alle fantastiske viner fra et terroir der både klima og jordsmonn er av det mest ekstreme. Blant de mer spesielle i regionen må vi også plusse på Bodegas Leda. Som er annerledes enn de fleste andre.

Vinhuset Leda Viñas Viejas gjør det nemlig skikkelig innviklet, for de henter druer fra alle disse tre underområdene til sine viner. Og lager det de kaller multiterrroir-viner. Men hele tiden kun på tempranillo-druen, lokalt benevnt under navn som Tinta del pais, Tinto Fino eller Tinta de Toro.

Mannskapet ved Bodegas Leda henter sine tempranillo-druer fra små, utvalgte parseller i tre forskjellige DO’er i Castilla y León: Ribera del Duero, Toro og Cigales. Foto: Bodegas Leda

Begynnelsen var med druer i 1850-årene

Castilla y León er Spanias største region i utstrekning, en region som geografisk grenser mot både Portugal og hele åtte andre spanske autonome regioner, som Baskerland i nord og Madrid i øst. Regionen har per i dag ni forskjellige DO’er for vin, foruten de tre nevnte (Ribera del Duero, Cigales og Toro), kjenner nok mange også til Rueda og El Bierzo. Pluss så på med Arlanza, Arribes del Duero, Tierra de León og Tierra del Vino de Zamora, så har du alle ni.

Eierne bak Bodegas Leda Viñas Viejas er familien Masaveu, med Don Pedro Masaveu Petersen (!) som grunnlegger av det som siden starten i 1974 er blitt et vindynasti, med vinhus som Murua, Fillaboa, Pagos de Araiz, Valverán og Leda Viñas Viejas i porteføljen. Fellesnevneren er begrenset produksjon og stort fokus på kvalitet og særegenhet. Pagos de Araiz er det største vinhuset, med en årsproduksjon på 400 000 flasker. Leda lager 80 000 flasker årlig, mens Valvarán kun produserer 16 000 flasker.

Familien Masaveu har hatt tilknytning til vin og druedyrking siden 1850-årene da Don Federico Masaveu Rivell plantet vinmarker i Castellar del Vallés utenfor Barcelona. Men skikkelig alvor ble det altså midt på 1970-tallet med frøst Murua, deretter det ene spesielle prosjektet etter det andre.

Hentet inn Vega Sicilia-ønolog

Vinhuset Bodegas Leda holder til i landsbyen Tudela de Duero, og bruker denne stedbetegnelsen på etikettene sine, ettersom de ikke kan angi et spesifikt DO da druene hentes fra tre forskjellige underområder. Men isolert sett er dette en Vino de la Tierra de Castilla y León.

Tudela de Duero har rundt 8500 innbyggere og ligger nærmest «omringet» av elva Duero. Under romertiden var dette strategisk viktig, bl.a. for å beskytte byen mot maurerne da de rykket inn i okkuperte store deler av sør-Spania (årene 711-1492). Tudela har mange flotte eldre bygninger og ruiner fra romertiden, men er i dag mest kjent for sin store aspargesfestival i juni hvert år.

Da Leda Viñas Viejas ble etablert, ble den anerkjente ønologen Mariano Garcia hentet inn for å sørge for at ønsket om å lage viner som kunne bli en målestokk for kvalitet ble oppfylt, der respekten for jordsmonn og terroir skulle stå i høysetet. Mariano Garcia er mest kjent for sitt arbeid som sjefsønolog hos Vega Sicilia fra 1968 til 1998, pluss for sine egne prosjekter Bodegas Mauro (fra 1980) og San Roman (fra 1997) i Toro. Til daglig er det nå sjefsønolog Miguel Rivero og teknisk direktør Juan Glaría som står bak vinene fra Leda. Porteføljen teller kun tre viner, alle laget på kun tempranillo-druer fra eldre vinmarker. I tillegg til de to som er tilgjengelig i Norge, Mas de Leda og Leda Viñas Viejas, har de også en enda mer eksklusiv vin kalt Guarda de Leda Selección. Produksjonen av den er begrenset til 4-4500 flasker hvert år.

Lager “mosaikk-viner”, men kun tempranillo

Vinene fra Leda skal vise noe av personligheten fra hvert terroir der druene er hentet fra, det være seg små utvalgte parseller eller større andeler i gode vinmarker i Ribera del Duero, Toro og Cigales. En slags «mosaikk» av druer som er av samme type, mens som gir mye variasjoner av farve, aromaer og smaker ut fra hvor de er dyrket. Kort sagt ekte, eksklusive, terroirdrevne håndverksviner. Volumet er begrenset for alle tre vinene de lager, fra 2000-12 000 flasker årlig av for eksempel Leda Viñas Viejas. Pris og kvalitet tatt i betraktning er dette strålende kjøp på Vinmonopolet.

-Vi er opptatt av vinplanter, jordsmonn og arbeid. Mye arbeid, er forklaringen vi får fra folket ved leda når vi spør om deres filosofi. Vinstokkene er gjerne fra 70 til over 100 år gamle, og utbyttet fra vinmarkene er kun 2000-2500 kilo per hektar. Slikt blir det kraftfulle raseviner av.

Litt avsluttende spansk historie for å fullføre: Castilla y León fikk sitt nåværende navn da Castilla La Vieja og León ble slått sammen i 1983. «Hovedstaden» er Valladolid. Historisk sett har dette vært en rik og viktig region på den iberiske halvøy fra «tidenes morgen». For over 1000 år siden hadde man det mektige kongedømmet León, som i 1143 ble delt opp i Castilla, Galicia og Portugal (!). I 1230 ble det gjennomført en sammenslåing av Castilla og León, som da omfattet, Asturias, Extremadura, León og Galicia.

Glimt fra innhøstingen, der druene høstes for hånd, og kun nøye utvalgte drueklaser, gjerne høstet på forskjellig tidspunkt for å være sikker på riktig modning av druene. Foto: Bodegas Leda

Disse to vinene fra Bodegas Leda Viñas Viejas er nå tilgjengelig på markedet i Norge:

Mas de Leda 2018
Rødvin
Spania, Castilla y León
Bestillingsutvalget – nr. 14183001
Kr 240,00, 0 – 7 år
Mørk farve, duft og smak av modne, røde frukter. God fasthet, bra kraft, men samtidig lang og behagelig avslutning med runde tanniner. Smak av mørke kirsebær, hint av jordbær, noe plommer, lett balsamisk, noe lakris, krydder og tobakk. Har hatt 14 måneders lagring på franske (80%) og amerikanske (20%) fat. En del frukt fra de yngste vinmarkene, 40-60 år gamle. Total produksjon i 2018 var 35 987 flasker.
Produsent: Bodegas Leda Viñas Viejas
Importør: Crianza

Leda Viñas Viejas 2018
Rødvin
Spania, Castilla y León
Bestillingsutvalget – nr. 14183101
Kr 375,00, 0 – 15 år
Heftig, mørk nærmest blårød farve. Kompleks og mektig, med tette, intense fruktaromaer, bjørnebær, blåbær og hint av sort lakris. Innslag av ristede nøtter, lakris, pepper og søtt krydder, noe fat. Polerte tanniner og lang avslutning. En vin som godt kan lagres 10-15 år, og som gjerne blir en meditasjonsvin, like mye som en matvin. Dog vil den gå supert til grillet storfekjøtt og naturligvis til lam. 23 måneders lagring fat 90% franske og 10% amerikanske fat. 15 prosent alkohol. Totalproduksjon i 2018 var 10 936 helflasker og 506 magnums.
Produsent: Leda Viñas Viejas
Importør: Crianza