Legendarisk whisky-auksjon

Verdens største private whisky-samling skal auksjoneres bort, gjennom det skotske auksjonsbyrået Whisky Auctioneer. Noen av flaskene er ventet å oppnå priser mellom 100 000 og 150 000 kroner.

Samlingen ble bygget opp av nå avdøde Richard Gooding fra Colorado i USA. Han jobbet i flere tiår med sitt prosjekt, som var å skape den perfekte whisky-samling. Han fløy med eget fly til Skottland flere ganger i året for å jakte på spesielle whiskyflasker. Ikke en eneste auksjon gikk han glipp av, og hvert eneste destilleri ble oppsøkt jevnlig. Til slutt satt han med en samling på over 3900 flasker.

Interessen for auksjonen, som starter fredag 7.februar, er stor over hele verden, og flere tusen har allerede meldt seg for å få være med å by på de eksklusive flaskene. Samlingen er delt i to, og andre del av auksjonen starter 10.april.

På den første auksjonsdagen er det 1949 flasker som står på utropslisten. Blant dem er den svært sjeldne Macallan 1926 Valerio Adami 60 Year Old og Springbank 1919 50 Year Old.

Mange av flaskene som skal gå under hammeren kommer fra destillerier som nå er nedlagt, bl.a. Old Orkney Real Liqueur Whisky (fra ca 1930) fra Stromness Destillery. Publikum vil garantert se flasker på denne auksjonen som aldri eller meget sjelden har vært på auksjon. Whisky-eksperter og connoisseurs vil nok sitte spent å følge med.

Iain McClune, grunnleggeren av Whisky Auctioneer, sier dette om Gooding-samlingen:

-Richard Godings «Prefect collection» er rett og slett whisky-historie. Blant de over 3900 flaskene er den største enkeltsamlingen av Macallan-whisky som noen ganger er blitt presentert på en auksjon, som 1926 Valerio Adami og 1926 Fine & Rare 60 Year Old-utgavene. For meg er det bredden i denne samlingen som er det unike, sier McClune.

Auksjonen skal foregå online, noe som gjør det mulig for liebhabere fra hele verden å delta.

-Hvilken mulighet for den enkelte whisky-elsker til kanskje å finne den ene flaska han/hun mangler i sin samling. Eller finne flasker som kan bli en start på en ny hobby eller investering, sier whisky-ekspert og skribent Becky Paskin.

Hun mener at høydepunktene må bli whiskyene fra flere av Skottlands nedlagte destillerier. Også Paskin nevner Stromness 1930 Old Orkney, samt 1921 Dallas Dhu.