Nok en gang skifter et av vinbransjens store navn importør i Norge. Etter over 25 år hos Stenberg & Blom, og før det igjen hos Einar A. Engelstad, har champagnehuset Maison Lanson valgt Flaaten som ny samarbeidspartner i Norge. Flaaten er en del av Moestue Gruppen.
Av Ulf Dalheim, publisert 29. november 2022
Champagnehuset Maison Lanson har historie tilbake til 1760, og er fortsatt familieeid. Ifølge en pressemelding er det nå inngått en langsiktig salgs- og markedsføringsavtale mellom Flaaten og Champagne Lanson som gjelder fra 1. desember 2022. Importøren Flaaten har familiehistorie tilbake til 1893 som agent og senere importør for mange kjente vinprodusenter. Flaaten importerer i hovedsak vin fra Europa og brennevin fra hele verden.
Presidenten for Maison Lanson, François Van Aal, uttaler at champagnehuset er overbevist om at Flaaten og Moestue Gruppen er den beste partneren for Lanson på det norske markedet.
-Vi deler begge felles verdier om vinkvalitet, konstant søken etter det eksemplariske og vi ønsker å forplikte oss til et sterkt, nært og ansvarlig partnerskap. Det føles veldig riktig å signere dette samarbeidet med denne ledende vin- og brennevinsimportøren i Norge, sier Van Aal.
Lanson har gjort store endringer
Partnerskapet bygger på et stort momentum, da Maison Lanson har gjort store endringer i sin husstil etter at Hérve Dantan tok over som hovedvinmaker i 2013. Huset har i lang tid vært kjent for sine knusktørre og syrefriske champagner og alltid «non-malo».
Hérve har forandret core rangen (Le Black Label – Le Black Reserve – Le Blanc de Blanc) til Lanson radikalt, nå er standarden at de blender inn en andel vin som har gjennomgått malolaktisk gjæring. Samt omtrent 40 % reservevin fra eikefat med en alder på opptil 20 år, og i tillegg lagres vinene i minimum fire år i kjelleren før salg.
Hérve Danton hadde store krav til Maison Lanson da han tok over jobben som hovedvinmaker. På det tekniske nivået var det viktig for han at det ble investert i en fatkjeller, slik at reservevinen kan ligge og godgjøre seg på franske eikefat før den benyttes, nye temperaturkontrollerte ståltanker, og ikke minst høye krav til arbeidet i vinmarkene.
Noe som den 16 hektar store biodynamiske vinmarken til Lanson er et godt bevis på. Danton innførte også fatfermentering på den kjente cuvéen Clos Lanson, som blir omtalt som meget vellykket.
-Vi har nå den riktige metoden, kunnskapen, ambisjonene og ikke minst teamet på plass for å lage kvalitetsvin fra de beste druene, sier Hérve Danton.
Vil relansere merkevaren Lanson
Mattias Hallin, daglig leder i Flaaten, sier firmaet er stolte over å ha privilegiet å representere Champagne Lanson i Norge, og ser frem til et fruktbart og langsiktig partnerskap.
-Hele teamet i Flaaten gleder seg stort til å starte relanseringen av merkevaren i det norske markedet, både off- og on-trade-kanaler. Champagne Lanson passer perfekt inn i vår kvalitetsportefølje av vin og brennevin, mener Hallin.
Flaaten vil fokusere på core-serien til Lanson, som illustrerer husets nye stil, Le Black Label Brut, Le Rosé, og de to nye cuvéene Le Black Réserve og Le Blanc de Blancs.
Champagner fra Rare & Exceptional-serien vil også være tilgjengelig, Le Vintage 2012 og Le Green Label Bio, en cuvée som utelukkende er produsert i henhold til prinsippene for økologisk og biodynamisk dyrking. I tillegg blir det tilgjengelig noen helt spesielle allokasjoner fra The Lanson Vintage Collection, utvilsomt en av de vakreste vinotekene i Champagne. Treasure of Lanson, en samling av prestisjetunge årganger som dateres tilbake til 1904 vil bli tilgjengelig i magnum.
Champagne Lanson har i høst også lansert «Noble» i 2004-årgangen. Lagret i Lansons kjeller i hjertet av Reims, under den berømte Clos Lanson-vinmarken, i nesten to tiår, dette blir blant de eldste prestisjeårgangene som for tiden er tilgjengelige på markedet. Noble cuvéene er vinifisert i henhold til husets originale champagnemetode – uten malolaktisk gjæring.