Man blir Robust av å vente

Snart to måneder etter at han søkte om serverings- og skjenkebevilling for sin nye restaurant Robust Bistro i Søndre gate, sitter mesterkokk og restauranteier Ronny Myren fortsatt med stengt restaurant og venter på kommunens tilbakemelding. Skatteetaten har vært proppen i systemet. Nå håper han på gjenåpning tirsdag 10.mars.

Ronny Myren, som i 16 år drev den populære restauranten Emilies Et Spisested ved Trøndelag Teater, og som deretter «fusjonerte» med og jobbet for Emilies Eld i Bøndenes Hus, gjorde i starten av januar comeback som restaurantdriver i Trondheim etter to år på Brekstad.

Mistolket kommunens regelverk

Fra nyttår overtok han lokalene etter Ya Sushi i Søndre gate, mellom hotellene Thon Nidaros og Chesterfield. Da han åpnet trodde Ronny at han kunne drive videre i tre måneder på den tidligere bevillingen i lokalet. Men det viste seg at han hadde mistolket opplysningene på kommunens nettside om mulighetene for tre måneders videre drift i lokaler som allerede hadde de rette bevillingene. Kun hvis han hadde overtatt de ansatte og fortsatt med sushi, var dette mulig.

Kommunen mente han hadde startet med et helt nytt konsept, og forlangte 28.januar at han stengte dørene i påvente av nye bevillinger.

-16 år med Emilies Et Spisested hadde tydelig ikke betydning, sier Ronny Myren og ber om at han ikke blir fremstilt som en bitter restaurantdriver. Likevel, det var tungt å måtte stenge dørene og varsle 230 gjester som hadde bestilt bord om at restauranten var blitt stengt.

Kjøkkensjef og restauranteier Ronny Myren (t.v.) sitter i et tomt restaurantlokale sammen med sin nye restaurantsjef Kenneth Dalos Bergmann og venter på kommunens klarsignal på at han kan gjenåpne Robust Bistro. Nå er det gått 49 dager siden han sendte søknaden. Foto: UD

-Hva har du brukt disse 49 dager med venting til?

-I tillegg til å mase på kommunen og forsøke å få et svar, mener du? Jo, det er blitt mye rydding i menyarkivet mitt. Og så har jeg testet ut nye retter og nye kombinasjoner.

Tyve år med seriøs drift hjalp lite

-Hvorfor har det tatt så lang tid å få bevillingene på plass? Med din bakgrunn som seriøs restaurantdriver i nærmere tyve år skulle vel kommunen vite nok til å sørge for en rask behandling og således støtte opp om aktører som vil skape en levende Midtby?

-Ja, du kan saktens spørre. Kommunen innhenter uttalelser fra andre instanser. Etter hva jeg har forstått kom det positive tilbakemeldinger fra politi og kemner raskt. Proppen har vært ved Skatt Øst i Skien. Jeg har selv ringt dem syv ganger før jeg fikk kontakt. Da var svaret at det har vært sykdom, samt at de generelt har mye å gjøre. Men i går fikk jeg lovnad om at de skulle oversende sin uttalelse til kommunen. Deretter skal dette brevet scannes i kommunens postarkiv før juristene kan hente det ut og gi sin godkjenning til gjenåpning. Så jeg har fortsatt ikke fått noen dato. Men har håp om at den kommer i dag (6.mars), slik at vi kan åpne igjen tirsdag 10.mars.

-Hva har reaksjonene til gjester og andre vært etter at det ble kjent at du måtte stenge dørene?

-Jeg har fått mye støtte. Mange har uttrykt at de også syntes regelverket som lå ute på kommunens nettsider lett kunne mistolkes. Folk har rett og slett vært hoderystende. Roar Hildonen fortalte meg at han lå våken en hel natt etter at han hørte om stengingen og lurte på hva som skjedde.

-Hvorfor kunne ikke kommunen gi deg en midlertidig bevilling mens de foretok sin saksbehandling?

-Nei, det var ikke mulig, var svaret.

-Hva har stengingen medført for deg og dine ansatte?

-Ut fra at vi hadde masse med bestillinger og tilnærmet fullt hus i den nærmeste tiden etter at vi ble pålagt å stenge, så anslår jeg at Robust Bistro har en tapt omsetning i størrelsesorden 800-900 000 kroner. Men også leverandører og det offentlige har tapt på dette, både skatt og arbeidsgiveravgift.

-Hva med de ansatte?

-De har vært nødt til å finne seg noe annet å gjøre. To av kokkene har heldigvis fått jobb ved Troll i denne perioden. Lars Laurentius Paulsen ved Troll har vært utrolig behjelpelig. Stor takk til han!

Ny restaurantsjef kommer fra Fang

Når Ronny Myren endelig kan åpne dørene ved Robust Bistro igjen, får publikum møte hans nye restaurantsjef. Kenneth Dalos Bergmann har tatt skrittet fra samme stilling ved Michelin-restauranten Fagn til jobben som restaurantsjef ved Robust. Han har vært på plass en tid, og har alt jobbet en del med å bygge opp drikkekartene.

-Det blir spennende med Kenneth her. Han kan nok tilføre oss nye impulser. Kenneth får relativt frie tøyler når det gjelder vin og øl og annet drikke, sier Ronny Myren.

Ronny og Kenneth har samarbeidet også tidligere, for da Ronny kom til Emilies Eld var Kenneth der som barsjef.

Har tanker om å utvide kapasiteten

Når Robust Bistro er i gang igjen, velger Ronny Myren å ha lunsjservering kun om lørdagene. I stedet åpner han kveldsserveringen en time tidligere, fra kl. 16.00. Han har også planer om bygge om litt i lokalet, slik at det på sikt kan bli mulig å utvide antall sitteplasser fra dagens 30 til 50.

-Jeg gleder meg til å komme i gang igjen. Det var ikke slik nyåret skulle bli for mitt vedkommende, med stengt restaurant på grunn av mistolkninger av regelverket, sier Ronny Myren.