Martnan utsatt, drammen kommer

Den historiske akevitten «Atlungstads Lasskjører Dram» videreføres, selv om den tradisjonsrike Rørosmartnan avlyses. Akevitten ble gjort tilgjengelig i Vinmonopolets bestillingsutvalg fra fredag 8.januar.

Av Ulf Dalheim, publisert 8. januar 2021

Rørosmartnan skulle arrangeres for 168. gang nå i februar, men er besluttet utsatt til 2022 fordi et arrangement som denne martnan vanskelig lar seg forene med rådende smitteverntiltak. I løpet av martnan er det enkelte år opptil 80 000 mennesker innom Bergstaden. 

Atlungstad Håndverksdestilleri og Hedmarken lasskjørerforening har allikevel valgt å lansere «Atlungstads Lasskjører Dram 2021», i år for 13. gang, skriver Romain Jourdan, daglig leder ved Atlungstad Håndverksdestilleri i en pressemelding til VinPuls.

Rørosmartnan er avlyst i år, men Lasskjører Dram fra Atlungstad Brenneri blir likevel lansert på Vinmonopolet fra fredag 8. januar. Foto: Atlungstad

Atlungstad Brenneri var et historisk oppmøtested for lasskjørere fra Hedmarken før de kjørte videre mot Røros. Det var slik at korn, erter og lin vokste godt på flatbygdene ved Mjøsa, men var mangelvare i fjellbygda Røros.

Hedemarken Lasskjørerforening har som formål å ivareta historien om lasskjøring fra Hedemarken med lokale landbruksprodukter, hester, kjøreredskaper, klær, mat, skysstasjoner og ferdselsårer. Og Lasskjørerdram var naturligvis med på lasset, både for hyggens skyld og for å varme kroppen under den kalde reisen mot Røros.

I år blir det dessverre ingen ferd mot Røros, men Atlungstad er stolt formidler av lasskjørertradisjonen og lanserer derfor Atlungstads Lasskjørerdram 2021 på Vinmonopolet 8. januar. Ifølge produsenten er årets utgave av Lasskjørerdram er en svært anvendelig akevitt med mild smak og aroma av karve, anis, sitrus, fennikel og koriander. Varenummer i bestillingsutvalget er 12530601.

Atlungstad hevder å være Norges eldste brenneri som fortsatt er i drift. I 1855 gikk en rekke gårdbrukere i Stange sammen om å stifte Atlungstad Brænderi. Rent vann var viktig i flere av brenneriets prosesser. Derfor ble fabrikken lagt ved utløpet av Fjetreåa på Nedre Atlungstads grunn.

Beliggenheten ved Mjøsa var også viktig for å lette varetransporten, som helst foregikk til vanns, og brenneriet var et av landets ledende i siste halvdel av 1800-tallet og fram til avviklingen av spritproduksjonen i 2008. I 2013 ble Atlungstad Brenneri opprettet som industrielt kulturminne, og produksjonen startet opp igjen i 2014.

Atlungstad Håndverksdestilleri holder til i Atlungstad Brenneris historiske lokaler og driver med småskalaproduksjon av norsk akevitt og andre brennevinstyper. De er stolte av å kunne videreformidle den nasjonale kulturarven gjennom kunnskap om og lidenskap for godt håndverk.