Mat og vin med kongesmell i

Ukens rett her på vinpuls.no er en heftig, men ikke så alt for komplisert smaksbombe med kongekrabbe som den store helten.

Kjøkkensjef Håkon Solbakk og hans stab ved NordØst Food & Cocktails på Solsiden hjelper deg med forberedelsene til en skalldyrrett du garantert vil få mye skryt av.

Og denne skal du klare å smekke sammen i pausene mellom gulljaktende norske utøvere på TV-skjermen fra OL i Sør-Korea. Det viktigste er at du får tatt en tur på butikken i en av pausene for å få tak i alle ingrediensene.

Lag også: Pulled pork med japanske pannekaker

Jeg vet at det ikke alltid er fersk kongekrabbe å finne i fisk- og sjømatdiskene, men er du heldig har de fått inn leveranser til denne helgen. Om ikke, så let i frysediskene, der ligger det nok noen lange bein og venter på deg!

Dette er vinen du skal drikke til

Kokkene serverer en rett med skikkelig futt i, så her må vi ha en vin som kan slå tilbake, rense ganen mellom hvert tygg, men også komplementere de forskjellige smakene, ikke minst pepperet og chilien. Da blir det en riesling!

Det er bokstavelig talt både trøkk og smell i denne vinen:
Charles Smith Kong Fu Girl Riesling 2016 (varenr. 9422101, kr. 159,90).
Dette er en amerikansk riesling som har en del sødme som matcher kongekrabbekjøttet fortreffelig. Sødmen og syren som riesling-druen har står også godt til det litt sterke krydderet vi bruker.

Charles Smith, by the way, er oppvokst i California, men dro i slutten av tenårene til Europa for å finne sine røtter. Der møtte han en dansk jente, ble med henne til Danmark og endte opp som manager for et av Danmarks mest kjente rockeband. Etter mange nok år på veien, og en stadig økende interesse for og forelskelse i vin, dro han hjem til USA, startet vinbutikk og så en dag – begynte han å lage vin. Resten er, som det så smukt heter, historie. Charles Smith er i dag en av USA mest anerkjente vinskapere.

Lag også: Steambuns med crispy duck

Pepper Crab  med nudelsalat og avocadokrem

2 kg kongekrabbe rå i skjellet
4 pk eggenudler
1 pk vårløk
2 stk chili finkuttet
2 ss sesamolje
1 stk lime
1 bundt finkuttet koriander
Sesamfrø
Salt

  1. Bruk en brødkniv og kutt kongekrabbebena i to på langs. Viktig å være litt forsiktig slik at kniven ikke sklir pluss at krabben ofte han skarpe pigger.
  2. Legg krabben i en langpanne og bak den i ovnen på 180 grader i 10-15min.
  3. Ta krabben direkte fra ovnen og over i peppersausen. La krabben ligge i sausen i ca 1 min. Da er krabben klar for servering
  4. Kok eggenudler i kokende vann med sesamolje slik at de ikke klister seg sammen. Sil av vannet og vend inn vårløk, chili og koriander. Smak til med sesamfrø og salt.

Håkon Solbakk (bildet), kjøkkensjef ved kritikerroste NordØst Food  & Cocktails, TMV-kaia 25 på Solsiden, står sammen med sin soussjef Hans Erik Olsen bak denne fredagens fristelse i matveien her på vinpuls.no. Solbakk er også på kokkelandslaget.

Peppersaus:
500 g smør
5 fedd hvitløk finkuttet
55 g ristet sort pepper oppkjørt
40 g sukker
50 g sambal oelek (chili paste som du får kjøpt i dagligvarebutikken)
3 ss sesamolje
250 g hvitvin

Fish saus + Limejus:
1. Sviss hvitløk, sesamolje og smør sammen i en middels kjele.
2. Tilsett så sukker, pepper, sambal oelek og hvitvin. La sausen småkoke i 10 til 15 min under jevnlig omrøring.
3. Kjør til slutt opp sausen med stavmikser og smak den opp med fish sauce og limejus.

Lag også: Laksesashimi med mango og avocado

Avocadokrem:
3 stk modne avocadoer
2 stk lime
2 fedd hvitløk
Salt

  1. Del avocadoene i to og ta ut steinen. Skrap så ut fruktkjøttet av skallet.
  2. Kjør opp avocado med limejus og hvitløk med blender eller stavmikser til du får en glatt krem.
  3. Smak opp kremen med salt.