Med toskansk historie i ryggraden

Når en av dine forfedre var den første som i 1398 brukte navnet Chianti på en vin fra et spesifikt område i Toscana, og familien din gjennom 25 generasjoner siden 1435 har hatt tilhold på det berømte slottet Castello di Fonterutoli, forstår du at Mazzei-familien er legendarisk innen italiensk vin. Overraskende nok har vinene deres kun med ujevne mellomrom vært tilgjengelig på Vinmonopolet, men nå er en ny importør i ferd med å rette opp i dette. Veldig gledelig, for dette er noe av de beste som lages av vin i Toscana.

Av Ulf Dalheim, publisert 8. juli 2022

I tillegg til Ser Lapo Mazzei, som 16. desember 1398 som notar i Firenze undertegnet en kjøpsavtale der Piero di Tino Riccio, skulle kjøpe seks fat «Chianti-vin» for tre florias, 21 soldi og åtte dinar, så er Filippo (Philip) Mazzei kanskje den mest kjente Mazzei gjennom historien. Han vanket i fine og ofte adelige kretser og ble nær venn med mange viktige personer, bl.a. den amerikanske presidenten Thomas Jefferson som ofte besøkte Italia på jakt etter gode viner.

Fikk eget frimerke i USA

Jefferson ba Philip Mazzei om å ta med seg vinbønder og vinstokker til USA, og de vinmarkene som da ble etablert i Minnesota er kanskje de første opparbeidet på amerikansk jord. Philip Mazzei introduserte også begrepet «All men are created equals» som ble brukt i den amerikanske grunnloven. John F. Kennedy hedret Philip Mazzei som «A patriot remembered» ved å bruke Philips portrett på et 40 cents frimerke.

I 2022 eier Mazzei-familien fire vingårder i Italia. Hovedsetet er den historiske eiendommen Castello di Fonterutoli ved Castellina di Chianti, midt i hjertet av Chianti Classico-sonen. I tillegg eier Mazzei-familien også vinhusene Belguardo i Maremma/Toscana, Villa Marcello i Veneto og Zisola i Noto på Sicilia.

Utmerkelser fra alle de store

Når jeg hevder at Mazzei lager noen viner som er blant de ypperste som kommer fra Chianti, så begrunner jeg med at vinene deres 34 ganger har fått Tre Bicchieri (tre glass) i den anerkjente italienske vinguiden Gambero Rosso, samt at det amerikanske magasinet Wine Spectator har gitt 90-96 poeng til 110 viner/årganger og Robert Parker 105 ganger også har gitt 90-96 poeng til Mazzei-viner. Jeg kan også ta med at deres «vanlige» Fonterutoli Chianti Classico i 2011-årgangen var på Wine Spectators Top 100 av verdens viner og fikk 96 poeng av engelske Decanter, mens Ser Lapo Chianti Classico Riserva 2016 ble belønnet med 97 poeng av Decanter.

-Det er klart vi er stolte, og veldig ærbødige, over å få slike utmerkelser og bedømminger. Det gir oss inspirasjon til å satse videre. Vi ønsker stadig å bli enda bedre, fortalte Giovanni Mazzei (bildet) da han besøkte VinPuls tirdligere ir år. Giovanni er utdannet ønolog, men er mest eksportdirektør for det 100 % familieeide Mazzei, som nå styres av Filippo, Francesco, Lapo og Giovanni Mazzei.

Ble besøkt av viktige statsmenn

Castello di Fonterutoli er det naturlige midtpunktet i Mazzei-porteføljen. Slottet, som gjennom århundrer har hatt besøk av mektige statsmenn i viktige samtaler, omfatter en egen liten «landsby» samt en 650 hektar stor jordbrukseiendom, der 110 hektar er beplantet med vinstokker. Totalt henter de druer fra 114 forskjellige parseller, og all vin gjæres for seg i 74 ulike ståltanker beregnet på micro-vinifisering. I tillegg brukes både barriques og botti, altså små og store eikefat. Stabilisering av vinene skjer på sementtanker.

_Vi legger stor vekt på divisitet, bl.a. på utvelgelse av kloner av de forskjellige druevariantene vi dyrker. Mest sangiovese, men også colorino, malvasia nera, merlot og cabernet sauvignon. Vi forsøke å identifisere mikroklima og jordsmonnforskjeller og så velge kloner etter det. Begrepet bærekraft er også viktig for oss. Vi skal ikke bruke noe som ikke kan gjenoppbygges eller erstattes, forteller Giovanno Mazzei.

Druer fra syv forskjellige vinmarker

Druene som dyrkes i syv forskjellige vinmarker – Fonterutoli, Caggiolo, Cornia og Siegi i Castellina, Badiola i Radda, Belvedere og Vicoregio i Castelnuovo Berradenga – vokser fra 220 til 560 meter over havet.

-Vi er så økologiske som det går an å bli. Bruker ikke kjemiske sprøytemidler, gjødsler med egen kompost og planter bevisst urter som forsterker og bygger opp jordsmonnet mellom vinrankene. Vår bruk av kobber ligger tyve prosent under det som er vanlig og tillatt. Stor bredde i beplantningen på eiendommen, med skog og oliventrær i tillegg til vinplanter, skaper et virkningsfullt økosystem der vi tar opp 2,5 ganger mer CO2 enn det vi slipper ut, påpeker Giovanni.

Mens man på 1970-tallet vanligvis hadde 3000 vinplanter per hektar, har Castello di Fonterutoli i dag 7500 planter per hektar. Uttaket er redusert fra 2-2,5 kilo druer per plante til 0,8-1 kilo per hektar i dag. Det er klart at slikt også gjør noe med kvaliteten på vinene. Færre druer per plante betyr som oftest bedre vin, om enn mindre…

-Det er det som er meningen og målet vårt, ja, samstemmer Giovanni Mazzei. Han understreker at jo flere som lager kvalitetsvin i Chianti, jo høyere på kvalitetsskalaen vil omdømmet til området ligge.

En symfoni med 36 ulike kloner

En av vinene i porteføljen er kalt Concerto. Druene i den kommer fra en vinmark hvor man har plantet 36 ulike kloner av sangiovese. Da man diskuterte hvilket navn man skulle sette på etiketten på denne vinen, sa Giovannis bestemor: «Den vinmarken er jo som en hel symfoni. Da må jo vinen fra den kalles en konsert. Og slik ble navnet Concerto unnfanget!

Selv om selve Castello di Fonterutoli har en 587 år lang historie, så er selve vinanleggene oppdatert til å være helt moderne. Den nye kjelleren, bygd i årene 2003-2007 og tegnet av familiemedlemmet Agnese Mazzei, er på 9000 kvm, hvorav 65 prosent er underjordisk og der gravitet er et viktig prinsipp. Kjelleren er kalt «Sangiovese-tempelet».

Dette er Mazzei-vinene tilgjengelig i Norge i da. En av disse er i testutvalget og vil finnes i mange butikker. De øvrige i i BU (bestillingsutvalget). Mer og flere varianter kommer utover høsten.

Mazzei Fonterutoli no. 10 2019
Rødvin
Italia, Toscana, Chianti Classico
BU – nr. 1752501
Kr. 219,00, 0 – 3 år
Erketypisk ungdommelig sangiovesepreget Chianti. Friske mørke bær, bra fruktmengde, krydder mørke moreller, lakris og urter. Laget på 90% sangiovese og 10% cabernet sauvignon.
Produsent: Castello di Fonterutoli
Importør: Arvid Nordquist Norge

Mazzei Fonterutoli Chianti Classico 2019
Rødvin
Italia, Toscana, Chianti Classico
Testutvalget – nr. 4789501
Kr. 229,00, 0 – 5 år
Rik rødbærfrukt med innslag av moreller og kirsebær. Lett floral (fioler), pent urtepreg med typiske lavendelduft og aromaer. Krydder, tørket frukt og fat. Ørlite utviklet preg. Blend på 92% sangiovese og 8% colorino og malvasia nera. Gjæret på ståltanker, 12 måneder på nøytrale fat, deretter blendet og stabilisert i sementtanker.
Produsent: Castello di Fonterutoli
Importør: Arvid Nordquist Norge

Mazzei Ser Lapo Chianti Classico Riserva 2018
Rødvin
Italia, Toscana, Chianti Classico Riserva
BU – nr. 723201
Kr. 269,00, 0 – 8 år
Modne røde og mørke frukter, bringebær og kirsebær. Myke tanniner, litt rustikk stil. God konsentrasjon, merkbar syrefriskhet, sprelske kryddertoner. Saftig, fin struktur, lang avslutning, integrert fat. Modning i franske barriques i 12 måneder, 50 % på nye fat.
Produsent: Marchesi Mazzei
Importør: Castello di Fonterutoli

Mazzei Castello di Fonterutoli Chianti Classico Gran Selezione 2018
Rødvin
Italia, Toscana, Chianti Classico
BU – nr. 4767201
Kr. 479,00, 0 – 15 år
Energisk og elektrisk vin med herlige lavendel-aromaer i duften. 2018 var en varm årgang med modent preg på frukten. Denne bærer modenheten godt, men har 15% alkohol. Rik og kompleks, markbare tanniner, masse kirsebærfrukt og litt kjerner/mandel, pen kryddertone. Minst 30 måneders lagring, hvorav 18 måneder på fat, 15 ny eik.
Produsent: Castello di Fonterutoli
Importør: Arvid Nordquist Norge