Medaljerush til norske akevitter og gin

Norske destillatører og brennerier kaprer stadig nye utmerkelser i internasjonale brennevinskonkurranser. Under den prestisjefylte International Spirits Challenge 2022 (ISC) ble det gull-, sølv- og bronsemedaljer til 13 norske akevitter og fem norske gin. Anora Group (tidligere Arcus) kapret tre Double Gold Awards i akevittklassen, mens Feddie Distillery fikk Double Gold Award for en av sine gin. Det Norske Brenneri, Rebel Spirits og Atlungstad Håndverksdestilleri ble også premiert i årets ISC.

Av Ulf Dalheim, publisert 19. april 2022

I følge arrangøren regnes International Spirits Challenge (ISC) som verdens mest autorative, respekterte og innflytelsesrike spritkonkurranse. I år arrangeres denne konkurransen for 27. gang. Produktene som sendes inn til bedømming gjennomgår en streng og uavhengig bedømmelsesprosess.

Kun produkter som av juryen oppnår 90 poeng eller mer (av 100) blir tildelt gullmedalje. At det deles ut svært mange medaljer til de innsendte produktene som blir bedømt av juryen, skyldes både at kun aller beste produsentene og de beste produktene deltar i ISC, og at kvaliteten på forskjellige brennevin rundt om i verden nå er svært høy.

Tusenvis produkter fra 70 land ble bedømt

Anora Group, tidligere kjent som Arcus, og gjennom mange år ganske enerådende på akevittfronten i Norge, henter igjen hjem en sterk medaljerekke fra International Spirits Challenge. Tre Double Gold Awards for Gilde, Løten og Opland er rett og slett imponerende. Det klarte ingen av de andre norske innen akevittkategorien. Slik sett er “de gamle fortsatt eldst”. Men nykommeren Feddie Distillery på øya Fedje klarte Double Gold Award for sin Nine Sisters Ocean Gin. Feddie Distillery har kun kvinner på eiersiden.

-Whisky er Feddie Ocean Distillery’s gull. Og mens vi venter på at vår whisky blir klar, lager vi gin og andre brennevinsprodukter. Våre Nine Sisters gin-produkter er besjelet av bølgene som omfavner Fedje, heter det på deres hjemmeside.

Det Norske Brenneri sitter igjen med gull både for akevitt og gin. Blant akevittene ble det nok en gullmedalje til Arvesølvet. Tusenvis av produkter fra ledende brennevinsprodusenter i over 70 land deltok i årets konkurranse i West Sussex, England.

-Vi er selvsagt stolte av at Arvesølvet styrker sin posisjon som en av verdens mest premierte akevitter, sier daglig leder i Det Norske Brenneri, Odd J. Nelvik.

Meir premiert for fem av fem

Nykommeren Rebel Spirits var veldig stolte over å bli premiert ved første anledning i fjor. Ved årets ISC-konkurranse ble alle fem MEIR-akevittene tildelt medaljer. “Fangsten” deres ble tre gullmedaljer, en sølv og en bronse. Blant annet ble fjorårets nykommer «Meir Snavvel» tildelt en gullmedalje.

– Dette viser at fjorårets pallplasser ikke var tilfeldige, men bekrefter at våre akevitter tilhører det globale toppsjiktet, sier master blender Ivan Abrahamsen i Rebel Spirits.

Også Atlungstad Håndverksdestilleri er fornøyd med medalje:

-Det er stor stas for oss å få et så godt resultat i konkurranse med de største produsentene i verden. International Spirits Challenge er en av verdens fremste konkurranser for vurdering av kvalitet på brennevin.De akevittene som får minst 90 av 100 poeng i konkurransen, får gullmedalje og høy prestisje. Det er ikke selvsagt for en liten aktør som Atlungstad Håndverksdestilleri, som bare har tre fast ansatte, sier daglig leder Romain Jourdan i Atlungstad Håndverksdestilleri.

Atlungstad Brenneri startet opp brennevinsproduksjon i 1855, og var blant Norges ledende brennerier på 1800-tallet.

Produksjonen ble avviklet i 2008, men Atlungstad Håndverksdestilleri startet opp igjen med småskalaproduksjon i 2014 og har jevnt og trutt lansert nye akevitter i markedet.

I fjor kom akevitten Atlungstad Aquavit No. 1, som er en relansering av brenneriets stjerneprodukt fra 1900-tallet – dog med litt mindre fuselpreg og mer avrundet smak.

Tidligere i år fikk den bronse i International Wine & Spirit Competition 2022, og nå ble det endelig gull.

Dette er de norske akevittvinnerne

Her er listen over utmerkelser gitt til norske lagrede akevitter under International Spirits Challenge 2022:

Double Gold
Gilde Non Plus Ultra Aquavit (Anora Group)
Løten Linie Aquavit (Anora Group)
Opland Edel Madeira Casks Aquavit (Anora Group)

Gold
Arvesølvet Premium Aquavit (Det Norske Brenneri)
Atlungstad Aquavit No 1 (Atlungstad Craft destillery)
Lysholm Linie Aquavit (Anora Group)
Lysholm Linie Double Cask Port Aquavit (Anora Group)
Meir Classic Aquavit (Rebel Spirits)
Meir Jul (Rebel Spirits)
Meir Snavvel Aquavit (Rebel Spirits)
Opland Aquavit Original (Anora Group)

Silver
Meir Aquavit no. 1 (Rebel Spirits – laget i Italia)

Bronze
Meir Pink Aquavit (Rebel Spirits – laget i Italia)

Kapret også medaljer for gin

Norske brennerier hentet også hjem medaljer i andre kategorier, som gin.

Double Gold
Nine Sisters Ocean Gin (Feddie Distillery)

Silver
Harahorn Norwegian Small Batch Gun (Det Norske Brenneri)
Harahorn Norwegian Small Batch Pink Gin (Det Norske Brenneri)
Lyng Norwegian Botanical Gin (Det Norske Brenneri)
Nine Sisters Ocean Summer Gin (Feddie Distillery)