Hva har vikingkongen Olav Tryggvason, industrimannen Dyre Halse, billedhuggeren Wilhelm Rasmussen, kunstneren Ståle Gerhardsen, destillatøren Ivan Abrahamsen og vin- og brennevinsimportøren Thomas Patay til felles? Jo, de har enten inspirert eller har vært direkte involvert i den nye trønderske akevitten «Meir Snavvel» som onsdag 1. september blir tilgjengelig på Vinmonopolet i et visst antall nummererte eksemplarer i en flott kunstinnpakning.
Av Ulf Dalheim, publisert 27. august 2021
Store jubileer skal man alltid feire. 18. september 2021 er det 100 år siden Olav Tryggvason-statuen på Torvet i Trondheim ble avduket av Kong Haakon (1872-1957). Statuen av byens grunnlegger, helgenkongen Olav Tryggvason (963-ca 999), var laget av billedhuggeren Wilhelm Rasmussen (1879-1965), og var en gave til byen fra industrimannen og grossisten Dyre Halse (1854-1934) i forbindelse med åpningen av Dovrebanen. Så langt er alle historiske fakta på plass. 1. september kommer Meir Snavvel, som er akevitten som er laget til dette 100-årsjubileet.
Men hvor kommer Ståle Gerhardsen inn? Og hva med Thomas Patay og Ivan Abrahamsen?
Oldebarnet til statuens giver
For å ta Patay først, så er han fra Trondheim og oldebarn av Dyre Halse. Patay har vært en sentral mann i drikkevarebransjen i Norge i mange år og er i dag daglig leder i Rebel Group og styreleder i Rebel Spirits. Rebel er et relativt nystartet import- og produksjonsfirma innen vin og brennevin som bl.a. har vinene fra norsk-italienske Bibi Graetz i porteføljen sin. Og Bibi Graetz, ja han er barnebarn til Wilhelm Rasmussen. Så hvis noen skulle være med på å lage en ny «trøndersk» akevitt for å feire 100-årsjubileet for Olav Tryggvason-statuen, så var vel nettopp Patay den nærmeste til å gjøre det.
Og der kommer Ivan Abrahamsen inn. Han er nemlig destillatøren som fikk oppgaven med å sette sammen smakselementene til den nye akevitten. Abrahamsen har tidligere jobbet i Arcus-systemet i mange år, og har vært med på å utvikle mange av de norske akevittene du kjenner fra før. Nå er han sjefsdestillatør i Rebel Spirits, som i fjor lanserte sine tre første akevitter under Meir-etiketten, Juleaquavit, Pink Aquavit og Aquavit No1.
Skreddersydd nytelsesakevitt
-Vi mener vi har laget en akevitt som er skreddersydd for Trøndelag. Jeg er opptatt av å lage akevitter som kan brukes i andre settinger enn bare til mat. Her ville vi lage en nytelsesakevitt. Derfor var navnet Snavvel svært nærliggende å velge. Når noe er godt, så sier trønderne at det er «snavvel». Vi ville lage en akevitt som kunne brukes i mange sammenhenger, men som først og fremst skal smake godt. Gjerne være med på flytte akevittsmaken litt, sier destillatør Ivan Abrahamsen i Rebel Spirits.
I tillegg til de vanlige, nesten påkrevde krydderne i akevitt, som karve, fenikkel, koriander og paradiskorn, har Rebel brakt inn en del andre smakselementer. En emulsjon av nøttesmør (brunet smør som ble tilsatt sprit og frosset ned), boisé (et konsentrat som brukes i konjakkproduksjon, med smak av brente fat, kaffe, sjokolade, toffee og vanilje, samt noe sterkvin (sherry).
-Ønsket var å bringe inn mer vinøsitet. Uten at den er søt, så ville vi få frem sødme og bløthet i smaken. Så har akevitten i tillegg ligget lagret på madeirafat, forteller Abrahamsen som har samarbeidet om utviklingen av Meir Snavvel med Rune Laugen.
100 år siden Dovrebanen og Tryggvason-statuen
Ideen om å lage en ny trøndersk akevitt til 100-årsjubileet for avdukingen av Olav Tryggvason-statuen var det Rolf Teigen i Evento Norge som kom opp med. Det var også han som mente at Ståle Gerhardsen måtte bringes inn i prosjektet. Kunstneren har laget et helt nytt maleri som er brukt til «å pakke inn» Snavvel-akevitten. Den lanseres nemlig i en gave-tube prydes av nettopp Gerhardsens tolkning av Trondheim og Trøndelag. I tillegg til å være attraktiv som en «nytelsesakevitt», kan de nummererte utgavene som lanseres nå også bli et samlerobjekt.
«Jeg har malt følelsen av 100 år med stoisk ro. Jeg har malt følelses av gylden varme. Jeg har malt følelsen av Meir», skriver Gerhardsen på tuben som pakker inn Meir Snavvel-akevitt.
Lanseres på Polet onsdag 1. september
Meir Snavvel blir altså tilgjengelig i Vinmonopolets bestillingsutvalg fra onsdag 1. september. Prisen er 578 kroner. Men den store lanseringen av akevitten vil skje på selve 100-årsdagen, 18. september 2021. Alle detaljer er ikke på plass, men det jobbes for at akevitten, som er basert på destillat fra Hoff brenneri og har vært lagret på madeirafat i Bergen, skal sendes med Hurtigruten fra Bergen til Trondheim, slik som den første akevitten man har skriftlige kilder på. Det er fra da den danske høvedsmannen på Bergenhus festning, Eske Bille, 13. april 1531 sendte erkebiskop Olav Engelbrektsson i Trondheim et brev samt «nogit watn….som kallis Aqua vite och hielper samme watn for alle hande kranchdom som ith menniske kandt haffue indtwortis». I brevet fremgår det også at brennevinet var krydret med urter.
Når Meir Snavvel ankommer Trondheim fra Bergen, er det planer om å frakte de edle dråper med ekte hesteskyss gjennom byen, opp til Torvet, og så videre til Erkebispegården. Det hele ender opp med en smaking og en lanseringsmiddag på Baklandet Skydsstation.
Meir Snavvel Aquavit
Brennevin, akevitt
Norge, Vestland
Bestilling – nr. 13413601
Kr. 578,00 (0,70 l)
Tiltalende, lys gyllenbrun farve. Stort aromaspekter i duften, som eksotiske kryddertoner med preg av karve, kanel, kardemomme, noe eple og vanilje. I glasset kommer det mer brent karamell og fatvanilje i tillegg. Rent smaksbilde, med tydelig akevittpreg, hint av sherry/madeira, sammen med godt integrerte alkoholtoner. Pen avrunding, veldig bra lengde. Absolutt en akevitt å kose seg med, men denne vil også matche mye forskjellig mat. Snavvel, sjø!
Produsent: Rebel Spirits
«Å drikke livets vann er som å sitte i en selvoppblåst gummibåt og rolig drive nedover Nidelven en varm sommerdag. Høre verden igjennom et slør av klukk og skvulp. Se trehusbebyggelse gli rolig forbi.
Vinke til noen man ikke kjenner. Smile for seg selv. Når sola står akkurat der sola bør stå, er Nidelven som flytende gull å regne. Stille, varm og gylden. Ikke rart trondhjemmere har hjerter av gull».
Ståle Gerhardsen