Meir akevittsuksess i London

Den relativt nystartede vin- og brennevinsaktøren Rebel Group har internasjonal suksess og er på vei ut på eksportmarkedet med sine fire egenproduserte akevitter. Etter årets utgave av The International Spirits Challenge (ISC) i London sitter brennevinsprodusenten Rebel Spirits tilbake med to gull og to sølvmedaljer til de fire Meir-akevitter de så langt har lansert. Også Atlungstad Håndverksdestilleri vant to gullmedaljer i samme konkurranse.

Av Ulf Dalheim, publisert 2. mai 2021

-For bare ett år siden lanserte vi vår første akevitt. I dag er alle våre fire akevitter tildelt medaljer i The International Spirits Challenge – en av verdens mest anerkjente konkurranser. Dette gir Meir-smak, sier master blender Ivan Abrahamsen i den norske brennevinsprodusenten Rebel Spirits i en pressemelding.

Kompromissløse kvalitetskrav, entusiasme, kjærlighet til håndverket og knallhard jobbing er ifølge Meir-folka sentrale ingredienser når ekstraordinære produkter skal skapes. I The International Spirits Challenge i London fikk Abrahamsen og hans kolleger bekreftet at nettopp dét er en vinneroppskrift.

-Nå kan vi med ordene i behold hevde det vi hele tiden har håpet og trodd, nemlig at Meir-variantene er akevitt i verdensklasse. Så vidt vi vet har det ikke skjedd tidligere i ISCs 26-årige historie at en produsent som har vært i markedet i ett år og har laget fire produkter får fire medaljer, sier han.

Gull til klassikerne, sølv til utfordrerne

Master blender Ivan Abrahamsen og Rebel Spirits-kollega Rune Laugen jubler etter at deres fire første akevittlanseringer hentet hjem fire av fire mulige medaljer i The International Spirits Challenge i London. Foto: Rebel Group

Abrahamsen er selv en internasjonalt anerkjent master blender og dommer i konkurranser tilsvarende ISC. For to år siden etablerte han Rebel Spirits. I nært samarbeid med kollega Rune Laugen har han så langt utviklet fire akevitter. Til sammen har de 22 års erfaring fra å ha forvaltet og utviklet akevitt-porteføljen i Arcus. Deres ambisjon er å forløse potensialet for akevitt, og å lage de perfekte produktene. Nå forfølger de drømmen og skaper egne premium merkevarer.

Dommerpanelet i London likte åpenbart det duoen har utviklet, og tildelte gull både til «Meir Classic Aquavit» og «Meir Jul», mens «Meir No. 1» og «Meir Pink» fikk sølv.

Medaljer betyr verdensklasse

– Det er veldig motiverende å se at Meir Classic og Meir Jul blir utropt til å være blant de fremste akevittene i verden. Det styrker oss i konkurransen mot tradisjonelle akevittslagere i markedet. Men minst like hyggelig er det at våre to akevitter som utfordrer den etablerte tradisjonen om å nyte akevitt kun til høytid og tradisjonsmåltider er tildelt sølv, sier Ivan Abrahamsen.

Våren 2020 ble Meir Aquavit No. 1 introdusert, en blank akevitt med sitrus og fruktighet. Kort etter kom Meir Pink, verdens første rosa akevitt, som er fyldig og fruktig. Begge er spesialutviklet for coctail-segmentet.

-Bartendere, restauratører samt mat- og vinjournalister i inn- og utland er veldig begeistret for disse innovative akevittene. Derfor synes vi det er ekstra hyggelig at dommerne i ISC mener akevittene faktisk holder verdensklasse, sier Abrahamsen.

1800 produkter fra 70 land bedømt

Også Atlungstad Håndverksdestilleri vant to gullmedaljer i den prestisjetunge International Spirits Challenge i London.

-Dette er en stor dag for oss i Atlungstad Håndverksdestilleri, sier daglig leder Romain Jourdan. -Siden vi satte i gang produksjonen i 2019, har vi jobbet hardt for å utvikle småskala-produkter med lokale råvarer og høy kvalitet. At juryen nå ser det, er en viktig anerkjennelse for oss. Atlungstad vant gull for Taffel og Innlandet aquavit.

Atlungstad Håndverksdestilleri holder hus på Atlungstad Brenneri ved Mjøsa i Hedmark, som er det eneste historiske brenneriet i Norge med aktiv drift. Det er altså en stolt tradisjon destilleriet bygger på.

-Norsk akevitt er en del av kulturarven vår. Vi vil ta vare på denne, samtidig som vi og gjør den tilgjengelig for kommende generasjoner ved å videreutvikle produktet, sier Romain Jourdan.

ISC er en av de mest respekterte og anerkjente konkurransene globalt. I år var det 26. gang ISC kåret kvalitetsbrennevin fra hele verden. Konkurransen er basert på en streng og uavhengig bedømmings-prosess, og mer enn 1800 produkter fra 70 land var gjenstand for en omfattende blindtest fra et helt panel av erfarne smaksdommere. En oversikt over alle medaljevinnere blir offentliggjort mandag 3.mai.

-Det finnes mange konkurranser man kan velge å delta i, men ISC er en av de mest prestisjefylte i verden. Det å få gull i her henger faktisk meget høyt. Det er ikke uten grunn at mange av industriens fremste brennevinsprodusenter anser nettopp ISC som rettesnoren for hva som er uovertruffen kvalitet. Akkurat i dag tillater vi oss feire at vi har vunnet smått utrolige fire medaljer med Meir-akevittene våre, sier Abrahamsen.