Meksikansk streetfood på kaia

Når restaurantbransjen i Trondheim slår ut håret, skjer det under store meksikanske sombreros og med kokker og servitører svøpt inn i farverike gevanter. Slik ble det i hvert fall da Kraft Bodega & Friends søndag inviterte til meksikansk aften, det tredje arrangementet på rad hvor syv av byens restauranter går sammen om å gi publikum og hverandre en unik festaften.

Det startet på Spontan Vinbar 16.juni i fjor. Kjøkkensjef Fredrik Engen og restaurantsjef Oskar Sköld hadde unnfanget ideen til «Spontan & friends-konseptet», og raskt hadde de fått med seg seks andre restauranter på samarbeidslisten: Bula, Sellanraa, To Rom & Kjøkken, Fagn, Kraft og Røst stilte alle fullt mannskap. Temaet for kvelden ble de forskjellige restaurantenes signaturretter, og VinPuls rapporterte at sjelden eller aldri tidligere hadde en så sterk meny blitt servert i Trondheim.

Restaurantsjef ved Kraft Bodega, Tove Børstad Solem hadde fått hjelp av bl.a. Kenneth Dalos Bergmann fra Robust Bistro til serveringen. Foto: UD

-Michelin, hvor er dere?

Fagn fulgte opp som vertskap 10.november 2019, og da utfordret Jonas André Nåvik og teamet på Fagn sine kolleger i bransjen med å sette klassiske franske retter fra 1900-tallet som kulinarisk ramme om arrangementet.

«Michelin-inspektører, hvor er dere? Send flere stjerner til Trondheim umiddelbart», var konklusjonen i VinPuls-referatet fra den kvelden. Ennå går det gjetord om dueretten som kveldens vert, Fagn-sjef Nåvik, serverte gjestene.

Fra fransk tekno til smektende meksikansk

Søndag 8.mars 2020 var det klart for tredje Friends-happening. For det ble bokstavelig talt en happening, med både gjester og aktører i ekte meksikansk mood. Den franske teknomusikken som vanligvis spilles på kjøkkenet var skiftet ut med smektende meksikanske rytmer, med fullt av rungende trompeter og singalong-songs.

Ingen røyk uten ild, og ingen stemning uten grill. Farverikt og sprudlende også på kjøkkenet under Kraft Bodega & Friends meksikanske aften. Foto: UD

Restauranten var dekorert som et ekte meksikansk utested, og kokker og servitører svinset rundt i store, luftige gevanter i de meksikanske farvene, mye gult, grønt og rødt. Og naturligvis med store sombreros som hodeplagg.

Og “alle” var der

De var der alle byens kjente mesterkokker, og med stor fare for å glemme noen tar jeg sjansen på å ramse opp: Renée Fagerhøi fra Bula Neobistro, Thomas Borgan fra Kraft Bodega, Eskil Hildonen fra To Rom og Kjøkken, Mette Beate Evensen fra Røst Teaterbistro, Jonas Andre Nåvik fra Fagn, Fredrik Engen fra Spontan Vinbar og Frederic Klev fra Sellanraa. Med sine medhjelpere, naturligvis. Ingen nevnt, ingen glemt!

Kokker og gjester – bl.a. Jonas A. Nåvik (t.v.) og Roar Hildonen (t.h.). Foto: UD

Noen «hangarounds» fra andre restauranter stilte også opp som hjelpere. Krafts restaurantsjef Tove Børstad Solem fikk hjelp i serveringen fra bl.a. Kenneth Dalos Bergmann fra Robust Bistro og Mathies Firing fra Havfruen. Jeg kunne nevnt mange, mange flere, for de var der nesten alle fra byens mest renommerte serveringssteder.

Cava og kråkeboller

Kveldens mange serveringer startet med spansk cava i glasset og blodappelsiner dekorert og blandet med kråkeboller fra Fosen, sjalottløk, olivenolje og korianderfrø. Signert Fagn og Jonas A. Nåvik. En sprudlende og frisk åpning.

Deretter kamskjell med fermenterte stikkelsbær og beinmarg på en seng av en kraftig, mørk mole (meksikansk saus på bl.a. hvitløk, jalapeños, chili, forskjellig krydder, tomat og sjokolade/kakao). Frøya møter Mexico, á la Fredrik Engen på Spontan.

Tre av rettene som ble servert på den meksikanske aftenen: Blodappelsiner med kråkeboller (Fagn), Ceviche med akkar og råreker (Røst) og Tortilla med pluma iberico (To Rom og Kjøkken). Foto: UD

Så var det en ceviche-cocktail basert på akkar og råreker. Mette Beate Evensen og Røst har hatt en fenomenal akkarrett på menyen tidligere, her dukket akkaren opp igjen svømmende sammen med råreker og finkuttede grønnsaker i en superspenstig sjy.

Hvitvinene til de første rettene kom fra Nord-italia (Alto Adige) og Nord-Portugal (Vinho Verde). Helt supre kombinasjoner!

Takk for den, Renée og Bula!

Den meksikanske reisen fortsatte med en meget original variant av minimais komponert av Renée fra Bula: Grillede minimais på trepinne med kaffemajones, maisgrøt, queso fresco og chorizo. Dårlige minner med minimais fra oppveksten var plutselig visket ut. Takk, Bula!

Følelsen av å være med på en meksikansk gatefestival med streetfood ble etter hvert mer og mer forsterket, både med tanke på volum og latter i lokalet, men også fordi man konsekvent benyttet gjenbrukstallerkener i papp og papir.

Det blir ikke fart uten bart, eller fest uten vest – her mer som poncho og i skikkelig farverik utgave. Foto: UD

Også når Eskil Hildonen fra To Rom og Kjøkken kom med sin tacovariant, en blå maistortilla med guacamole, hjertesalat, fermentert hot sauce og pluma av ibericosvin grillet til perfeksjon. Da var vi nesten i Mexico. Og vi spiste det naturligvis med hendene…

Deretter var det klart for kveldens mest eksotiske, og ikke minst møreste, kjøttopplevelse: Lama fra Verdal bakt i bananblader med syrlig løk og bønner refritos. Frederic Klev fra Sellanraa imponerte Michelin-gjester som besøkte Trondheim og Sellanraa med denne retten for tre uker siden, nå tok han den med ned på Fosenkaia. Det er bare å takke!

Nå var vi over på de røde vinene, hentet fra bl.a. Nord-Italia (igjen!) og Galicia i Spania.

Overdrysset med popkorn

Kveldens avslutning var det Thomas Borgan og Kraft Bodega som sto for. Først spedgris (bildene), deretter en churros-dessert overrislet med popkorn. Foto: UD

Vertskapet fra Kraft Bodega sto for kveldens avslutning, og den klarte de å ro i land på en fenomenal måte. Thomas Borgan & Co hadde heltstekt pattegris som ble servert med ti typer meksikanske chili, bønnemole, jalapeñomajones og tomatgelé. Herlighet!

Og når man så dasket til dekorasjoner som var hengt opp i taket, og popkorn drysset ned over en åpenbaring av en dessert – churros med mango, sjokolade, tequilais og tindved/chipotle-saus, ja, da var det bare å danse videre ut i natten med gode minner i hode og mage.

Vi ser allerede frem til neste syv-restauranters arrangement, som skal være på Røst senere i vår!