Michelin-jubel for Heidi og Credo/Jossa

Heidi Bjerkan og hennes team ved Credo og Jossa var blant de store vinnerne under mandagens Michelin-utdeling i Stavanger, mens Speilsalens team skuffet måtte se at det ikke ble nye stjerner dit. Heidi og teamet hennes fikk først årets Welcome and Service Award, deretter ble hun kalt opp på scenen igjen for å motta Green Star Award til Jossa Mat og Drikke. Det ble i det store og hele en festkveld for mange i den norske restaurantbransjen, med fire restauranter oppført for første gang med hver sin stjerne: Schlägergården, Hot Shop og Hyde i Oslo og Lysverket i Bergen.

Av Ulf Dalheim, publisert 4. juli 2022

Utdelingen fra Stavanger startet med at de tolv restaurantene som fikk stjerner ved fjorårets digitale utdeling fikk anledning til å komme opp på scenen og motta en fortjent applaus. Men det var naturligvis utdelingen av årets stjerne og de spesielle Awards som publikum ventet på under utdelingen av årets utmerkelser for Michelin Guide Nordics for 2022.

Det ble ingen nye tre-stjernes Michelin-restauranter for Norden denne gangen. Det betyr at Michelin Guide Nordics fortsatt har kun fire tre-stjernere, Geranium i København og Frantzén i Stockholm som har hatt sine stjerner noen år, og Noma i Köbenhavn og Maaemo i Oslo som fikk tre stjerner i 2021.

Årets unge kokk tenker gjenbruk

Og det begynte ekstremt bra for Norge under utdelingen i Stavanger, ettersom den første prisen som ble utdelt, Young Chef Award 2022, ble tildelt Jimmy Øien ved Rest. i Oslo. Rest. er en restaurant som tar idéen med gjenbruk og bærekraft helt ut.

Deretter ble det bare bedre og bedre, med en overraskende stjerne til Hot Shop i Oslo, som har lokale i en tidligere pornobutiikk. Deretter ble det nok en stjerne til toppkokken Björn Johan Dong-Soo Svensson, denne gangen for Schlägergården i Oslo. Han har tidligere hatt stjerne også ved sine andre restauranter i Oslo, Oscarsgate, Fauna og Galt.

Også Lysverket i Bergen fikk en etterlengtet (og delvis ventet) stjerne. Og ikke nok med det, en fjerde stjerne ble gitt til Restaurant Hyde i Oslo.

Heidi Bjerken på scenen i Stavanger mandag da hun hentet hjem to nye Michelin-priser til Credo og Jossa.

Heidi Bjerkan og Credo-teamet hennes fortsetter å hente hjem Michelin-priser. Mandag fikk de Michelin Service Award for Credo og Green Star for Jossa Mat og Drikke. Dessuten fikk Jossa også Bib Gourmand, som Fagn Bistro har hentet hjem tidligere i Trondheim. Fra før har Credo og Heidi både hentet hjem en Michelin-stjerne og Michelins spesielle Green Award.

Den store overraskelsen, og skuffelsen, var at Michelin-guiden igjen, overså de to restaurantene alle snakket mest om både i fjor og i år. Speilsalen ved Britannia og ReNaa i Stavanger. Begge var etter manges mening kandidater tilm å få tre stjerner, men står fortsatt med to stjerner (ReNaa) og en stjerne (Speilsalen). I fjor delta Michelin ut tre stjerner til Noma i Köbenhavn og Maaemo i Oslo.

Årets Sommelier Award 2022 gikk til Christina Haukka ved den finske restauranten Kaskis som samtidig fikk sin første Michelin-stjerne. En stjerne ble det også til de danske restaurantene Mota i Nyköbing på Nord-Sjælland og Jatak i Köbenhavn.

For Sverige ble det en stjerne til Nour i Stockholm, Adam/Albin også i Stockholm, samt Knystaforsen ved Rydöbru. Og for Island ble det en stjerne til Ox i Reykjavik. To nye nordiske restauranter rykket opp blant de fjorten med to stjerner: Palace i Helsinki i Finland og Fredrikshøj i Danmark.

15 norske restauranter med stjerner

Norge har i øyeblikket femten restauranter med en eller flere stjerner:

Maaemo, Oslo ***
ReNaa, Stavanger **
Stattholdergaarden, Oslo *
Kontrast, Oslo *
Omakase by Vladimir Pak, Oslo *
Rest., Oslo *
Schlägergården, Oslo *
Hyde, Oslo *
Under, Lindesnes *
Sabi Omakase, Stavanger *
Credo, Trondheim *
Speilsalen, Trondheim *
Fagn, Trondheim *
Bare, Bergen *
Lysverket, Bergen *

I tillegg fikk Fagn Bistro i Trondheim og Smalhans i Oslo Bib Gourmand i 2021.

Restauranter i Norge som tidligere har hatt stjerne er:
Bagatelle, Feinschmecker, Annen Etage, D’Artagnan, Oscarsgata, Haga, Fauna, Ylajali og Galt.

Dette er Michelin Guide Nordics for 2022

Her er oversikten over utmerkelser i 2022 utgaven av MICHELIN Guide for de nordiske landene: 255 anbefalte restauranter, inkludert:

– 4 MICHELIN tre-stjerners restauranter

– 14 MICHELIN to-stjerners restauranter (2 nye);

– 56 MICHELIN én-stjernes restauranter (11 nye);

– 38 MICHELIN Green Star-restauranter (5 nye);

– 32 MICHELIN Bib Gourmand-restauranter (5 nye).