Michelin-sjefene valgte Trondheim

Når Michelin-guiden neste gang skal dele ut nye stjerner til de beste nordiske restaurantene skjer det i Trondheim. En større anerkjennelse og bekreftelse på Trondheims posisjon som en av Nordens fremste matbyer er det vanskelig å få!

Beslutningen om at Michelin-guiden 17. februar 2020 skal innta Trondheim med hele sin glamour og festivitas, ble offentliggjort på en pressekonferanse i Olavshallen kl. 12:00 i dag. Der var både ordfører Rita Ottervik og Michelin-kokkene Heidi Bjerkan og Jonas Andre Nåvik til stede, i tillegg til representater for byens reiseliv. Å bli valgt som arrangør av det prestisjefylte matshowet er en stor fjær i hatten på komiteen som i lengre tid har jobbet knallhardt i kulissene for å hente hjem dette arrangement.

Heidi Bjerkan med Credo og Jonas Andre Nåvik med Fagn fikk stjerner da Michelin-guiden delte ut sine utmerkelser i Århus i februar i år. Nå kommer Michelin-showet til Trondheim, kanskje med nye stjerner til byens restauranter?

Da Credo og Fagn hentet hjem Trondheims første Michelin-stjerner i februar, fant arrangementet sted i Århus i Danmark. Ikke bare Nordens øyne, men store deler av verdens matinteresserte publikum var enten på plass i salen eller fulgte den direktesendte nettsendingen. De årlige Michelin-utdelingene av stjerner omfattes av en enorm interesse verden over.

Den 17. februar 2020 avholder Michelin, sammen med Visit Trondheim, sin årlige presentasjon av nye stjernerestauranter i Michelin Guide Nordic Countries 2020. Dermed havner trønderne, med sine to én-stjerners restauranter, midt i sentrum av den prestisjefylte stjerneutdelingen når gastronomiens superstjerner og journalister fra hele verden kommer til «Trønderhovedstaden».

Dette er den prestisjefylte matguiden som verdens kokker drømmer om å få en plass i.

– Vi ser frem til å feire de nordiske restaurantene i Trondheim til neste år. Byen har i løpet av de siste årene blitt en viktig kulinarisk destinasjon i Norge og Norden, hvor tradisjon møter nye ideer. Topprestaurantene i byen er på elitenivå når det gjelder innovasjon og bærekraft, og tilbyr noen av de flotteste råvarene som regionen har å by på, sier Gwendal Poullennec, internasjonal direktør for Guide Michelin.

Selve presentasjonen av Michelins nordiske guide vil skje i Olavshallen, etterfulgt av en middag for gjestene på Britannia Hotel. Årets Michelin Guide Nordic Countries blir arrangert i samarbeid med Visit Trondheim.

– Dette er helt fantastisk, – et historisk vendepunkt for matbyen Trondheim! Vi gleder oss til å ønske presse, deltakere og gjester velkommen til Trøndelag i februar. Nå får vi en unik sjanse til å vise frem hele regionen med både produsenter, topprestauranter og enklere spisesteder, som alle deler en lidenskap for de gode råvarene. Det er jo her de nordiske smakene kommer fra, sier Tanja Holmen, reiselivdirektør i Visit Trondheim. 

Også reiselivsdirektør Bente Holm i Innovasjon Norge slipper jubelen løs i dag.

– Vi gratulerer Trondheim, som i 2020 er vertskap for tidenes første Michelin Nordic på norsk jord. Dette er utvilsomt en unik mulighet til å få internasjonal oppmerksomhet og særlig få vist fram det Trondheims-regionen har å by på, med smaksopplevelser i verdensklasse, kultur og historie. Byen har markert seg i mange år som en matby og med merkevaren «Home of Nordic Flavours» – noe som også gagner hele Norge som reisemål. Michelin-utdelingen til Trondheim og Norge er definitivt en anerkjennelse av jobben med å posisjonere Norge som matnasjon, sier reiselivsdirektør Bente Bratland Holm i Innovasjon Norge.

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen gleder seg også over nyheten.

– Det er gøy at Michelin ønsker å legge dette arrangementet til Norge. Jeg heier på alt som kan bidra til bedre mat. Jeg håper den økte oppmerksomheten om Norge som matnasjon bidrar til etablering av små og mellomstore bedrifter, integrering i arbeidslivet og attraktive mattilbud. Gratulerer til Trondheim og lykke til med arrangementet, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Michelin Guide Nordic Countries
Den første utgaven av Michelin Guide Nordic Countries kom i februar 2015. 2020 blir det første året hvor guiden deles ut i Norge. Norge har totalt åtte stjernerestauranter i 2019-utgaven av guiden, fordelt mellom én tre-stjerner (Maaemo i Oslo) og syv én-stjernere (Kontrast, Galt og Statholdergaarden i Oslo, Credo og Fagn i Trondheim, og Sabi Omakase og Re-Naa i Stavanger). 2020-utgaven av guiden blir lagt ut for salg hos utvalgte forhandlere dagen etter lanseringen.

Selve showet med utdeling av stjernene, der noen nye restauranter får, noen beholder den/de som de allerede har noen får en ekstra stjerne og noen kan miste stjerner de har, skal foregå i Olavshallen. Etterfesten legges til Britannia Hotel, som nok er en medvirkende årsak til at Michelin har valgt Trondheim som arrangørbyen. Nyåpningen av Britannia er lagt merke til internasjonalt.

Når Michelin kommer til Trondheim er det nok mange som tenker at det ligger an til nye Michelin-stjerner til byen. Både Credo og Fagn kan få en ekstra stjerne, men mer sannsynlig er det at Speilsalen blir tatt opp i det gode selskap. Mange mener at Speilsalen godt kan debutere i Michelin-guiden med to stjerner direkte.