Michelin-stjernene inntar Finland

Michelin Guide Nordic Countries har bestemt at Turku/Åbo i Finland blir neste arrangementssted for utdelingen av de nordiske stjernene, etter at de to foregående stjerneutdelingene har funnet sted i Stavanger og Trondheim. Det er første gang at Finland er vertskap for denne nordiske Michelin-utdelingen. Arrangementet finner sted mandag 12. juni 2023.

Av Ulf Dalheim, publisert 12. januar 2023

Utdelingen vil omfatte utmerkelser til restauranter i Finland, Norge, Sverige, Island og Danmark. Michelin samarbeider med City of Turku og Business Finland om arrangementet.

Turku/Åbo er Finlands eldste by, etablert alt i 1229. Den er tospråklig, finsk og svensk, og omtales som Åbo blant de svensktalende. Byen har 177 000 innbyggere og har en sterk og langvarig posisjon innen finsk historie og kultur, samt at den har en del internasjonal næringsvirksomhet. I 2011 var Turku/Åbo europeisk kulturhovedstad.

Første gang for Michelin Guide i Finland

-Det er første gang siden vi begynte å arrangere egne Michelin Guide-arrangementer for det nordiske restaurant- og hotellmarkedet at utdelingen av stjerner er lagt til Finland. Vi har valgt den flotte byen Turku som vertskap. Med det vil vi anerkjenne den lokale og nasjonale matkulturen og matarven som regionen og Finland har, samtidig som dette er et perfekt sted for å feire bredden og pågangsmotet til hele den nordiske matscenen, sier Gwendal Poullennec, internasjonal direktør for Michelin Guide.

Kokker, restaurant- og hotellfolk fra hele Norden vil være samlet i Turku/Åbo i løpet av de dagene da Michelin inntar byen. Selve utdelingen skal skje i Logomo-hallen, og i tillegg til nye Michelin-stjerner vil Michelin Guide også dette året dele ut grønne stjerner for å hedre de som driver spesielt bærekraftig. Også nye Special Awards vil bli presentert.

Selve utdelingen vil bli sendt live på Michelin Guide’s You Tube-kanal. Og den finner altså sted mandag 12. juni 2023.