Moestue og Abrahamsen starter Ferment

To av importørbransjens største og viktigste aktører innleder et spennende samarbeid. Christopher Moestue i Moestue Group AS og Vinarius-gründer Jørn H. Abrahamsen har startet selskapet Drikkevarehuset Ferment AS. Ferment vil eies 50/50 av Moestue Group AS og Jørn H. Abrahamsen.

Av Ulf Dalheim, publisert 7. januar 2022

Nyheten om at de to starter et nytt importselskap sammen kommer helt tilfeldig samtidig med at det er blitt kjent at danske Royal Unibrew har kjøpt 75 prosent av Hansa Borg for tre milliarder kroner. Hansa Borg kjøpte i september i fjor Vinestor som Jørn H. Ambrahamsen har bygget opp og som han i 2015 solgte til Møller Gruppen.

-Det er et merkelig sammentreff at de to nyhetene kom ut på samme dag. Men det var da Hansa Borg kjøpte Vinestor i september at jeg sa opp min konsulentavtale med Vinestor. Og så har jeg brukt høsten til å finne ut hva jeg skal gjøre videre. Jeg føler at jeg fortsatt har ting ugjort i denne bransjen, sier Jørn H. Abrahamsen til VinPuls.

Helt riktig partnerskap

Han forteller at han tok kontakt med Christopher Moestue, og at en avtale om å starte et helt nytt selskap sammen ble underskrevet tidligere denne uken. Så dette har skjedd raskt.

-Jeg har stor respekt for Christopher. Vi har mange sammenfallende tanker og meninger om hvordan vi skal jobbe. Jeg føler at han er helt riktig partner for meg.

Logoen til det nye selskapet som Moestue og Abrahamsen har startet.

-Hva blir konseptet for det nye selskapet?

-Jeg har vært med på mye siden jeg begynte i 1986. Med Drikkevarehuset Ferment skal vi forsøke å være moderne og fremoverlent, gå litt andre veier. Jeg har holdt på lenge, og erfaring er godt å ha med seg, men det er viktig å være nytenkende også, svarer Jørn H. Abrahamsen.

Jørn H. Abrahamsen har helt siden studiedagene i 1986 vært en del av det norske vinmarkedet hvor han etablerte selskapene Vinarius AS og Vinum AS under holdingselskapet Vinestor AS, for mer enn 20 år siden. I 2014-2015 solgte Abrahamsen Vinestor til det Møller-eide selskapet Katalysator, og hadde frem til 31.12.2021 en konsulentavtale med Vinestor-selskapene.

-Jeg gleder meg stort til igjen å komme nærmere markedet. Det Christopher og teamet hans i Moestue Group har fått til de siste 25 årene er rett og slett meget imponerende, og jeg kan ikke tenke meg en bedre partner for Ferment, sier Jørn H. Abrahamsen.

Skal ansette folk i Ferment

Christopher Moestue sier at de to raskt ble enige om å gjøre noe sammen. Nå i startfasen vil folkene i LaMarc ta seg av det daglige i Ferment, men det er meningen at det nye selskapet fort skal fine folk som er interessert i å jobbe i Drikkevarehuset Ferment, slik at en egen organisasjon blir etablert.

-Jeg har alltid likt Jørn, han har en bra drivkraft. Vi har hatt mye av de samme tanker og verdier, så selv om vi har vært konkurrenter, har vi også samarbeidet godt, bl.a. ved etableringen av distribusjonsselskapet VSD, som hadde en tøff oppstartsfase. Jeg har svært god erfaring fra å jobbe med Jørn, og det var viktig for meg at eierandelen i Ferment ble 50/50 prosent. Jørn og jeg har mer eller mindre fulgt hverandre siden vi etablerte hver våre egne selskaper i henholdsvis 1996 og 1997, da markedet ble åpnet opp for privateide importører og Vinmonopolet ble en ren butikk-kjede. Den erfaringen Jørn har, kombinert med all fagkunnskap og kompetanse som er i Moestue Group, gjør Ferment til en svært spennende satsing for oss, sier Christopher Moestue.

-Hva slags selskap vil Ferment bli?

-Vi har naturligvis noen «leads» som vi jobber etter, men dette er så nytt at vi ikke har noe konkret å fortelle. Nå handler det om å finne ut av ting. Jørn har et helt annet nettverk enn det vi har, han har mange kontakter, så jeg tror dette blir veldig spennende. Så har vi allerede back-office på plass gjennom Moestue Group, noe som gjør det enklere å starte noe nytt, svarer Christopher Moestue.

Det største selskapet i Moestue Group er Moestue Grape Selections som Christopher Moestue startet i 1996. Utover dette omfatter Moestue Group blant annet LaMarc Wines AS, Hans A Flaaten AS, Blend Wines AS og Cask Owners AS. Moestue Group omsatte i 2020 for ca. 865 millioner kroner.