Mosel-magiker Nik Weis med egne riesling-kloner

Tro ikke at begreper som Old Vines, Vieilles Vignes eller Alte Reben er ensbetydende med kvalitet på vinen du kjøper. -Det hjelper ikke å ha en vinmark med gamle vinstokker hvis du ikke har de riktige klonene der, mener tyske Nikolaus (Nik) Weis. Familien hans har siden 1947, gjennom tre generasjoner, forsket på og dyrket frem kloner av riesling-planter som Nik Weis sier han nå får fantastiske druer og viner fra. Det gjelder fra både unge og gamle vinplanter. Det er ikke uten grunn at viner fra vinhuset Weingut Nik Weis St. Urbans-Hof i Mosel og Saar, både søte og tørre, nå rangeres blant de aller beste du kan få fra disse regionene.

Av Ulf Dalheim, publisert 22. mai 2023

Flere generasjoner i Weis-familien har dyrket druer.  Men alvor ble det først da Nicolaus Weis i 1947 etablerte det som i dag har navnet Weingut Nik Weis St. Urbans-Hof. I tillegg til familienavnet Weis har de i firmanavnet tatt med skytsengelen for de tyske vinmakerne (St. Urban) samt føyd til ordet Hof, som betyr eiendom.

VinPuls møtte dagens eier av familiefirmaet, Nikolaus Weis, til en digital smaking nylig. Da var det naturlig å begynne med en prat om bestefaren Nicolaus (med c), som er opphavet til dagens vinhus.

Planteskolen viktigere enn vinproduksjon

Weingut Nik Weis St. Urbans-Hof er et idyllisk vinhus som det er verdt å besøke hvis man drar til Mosel-dalen og kjører innom landsbyen Leiwen. Foto: Heroes of Riesling

I tillegg til det å dyrke druer og lage vin, engasjerte Niclaus Weis seg sterkt i utviklingen av gode stiklinger av riesling, gjennom sin egen planteskole. I de første etterkrigsårene var inntekten av aktiviteten ved denne planteskolen viktigere enn vinene for Weis-familien. Vinprodusenter over hele Tyskland kjøpte stiklinger fra Weis. Først da sønnen Hermann Weis overtok i 1989 ble vinproduksjonen mer vektlagt.

-Min bestefar hadde kun to hektar med vinmarker. Hans hovedbeskjeftigelse var planteskolen, han ar opptatt av å dyrke frem de aller beste klonene av riesling. Etterspørselen var stor, så planteskolen ble en god butikk. Med disse pengene kunne familien etter hvert kjøpe mer og mer egne vinmarker. I dag utgjør planteskolen kun 20 prosent av inntektene våre, hovedfokus er vinproduksjonen, forklarer Nik Weis.

Foreldrene hans, Hermann og Ida Weis, endret fokus fra planteskole til vinproduksjon da de overtok i 1989. De startet arbeidet med å utvide vinmarksarealet, bl.a. med å skaffe seg andeler i noen av de beste vinmarkene i området, som Piesporter Goldtröpfchen i Mosel og Ockfener Bockstein i Saar. Totalt vokste eiendommen til 33 hektar i denne perioden.

 I dag har sønnen Nikolaus Weis rundt 45 hektar, ikke minst har han gode parseller i fem Grand Cru-klassifiserte vinmarker (Grosses Gewächs). Druene fra Ockfener Bockstein (Saar) gir rundt 5-6000 flasker i året. Piesporter Goldtröpfchen (Mosel) leverer druer til 5000 flasker, Leiwener Laurentiuslay (Mosel) 3000 flasker, Mehringer Layet (Mosel) 1500 flasker og Schodener Saarfeilser (Saar) 3500-4000 flasker årlig. Volumet er altså lite, og prisene på de mest ettertraktede vinene ganske høye. Totalt lager Nik Weis 300 000 flasker i året, fordelt på 35 ulike etiketter.

Det er vanskelig å finne en mer spektakulær utsikt enn den man har her, hvor elva Mosel gjør en sving ved byene Leiwen og Trittenheim. Foto. David Weimann/Heroes of Riesling

Solgte ut de dårligste vinmarkene

Nikolaus Weis studerte vitikultur og ønologi ved det kjente Geisenheim-universitetet før han tok en praksisrunde hos produsenter i Champagne, California, Niagara Peninsula i Canada og i tyske Nahe. Etter dette dro han tilbake i Mosel og følte seg klar for å gå inn i familiedriften.

Det første han da gikk i gang med var en omorganisering av driften. Dårlige vinmarker ble solgt ut. I stedet skaffet han seg andeler i de beste vinmarkene langs de to elvene Mosel og Saar. I løpet av 25 år har han økt vinmarksarealet fra 33 til 45 hektar, med hovedfokus på å finne de beste beliggenhetene, og i disse vinmarkene plante de aller beste klonene.

-Vi har nettopp plantet om en av vinmarkene hvor vi har kjøpt en parsell i Saar. Vinstokkene der var 30-40 år gamle, men de leverte ikke bra nok kvalitet fordi klonene ikke var de beste. Dessuten var halvparten pinot noir. Vi ønsker kun å ha riesling av beste kvalitet i egne vinmaker, så derfor valgte jeg å plante om hele vinmarken, sier Nik Weis.

Engasjert forteller han om arbeidet med å få frem de beste rotstokkene, med stiklinger hentet fra genetisk identiske planter, både gamle og yngre.

-Det blir litt som å bygge en Noahs Ark. Vi sjekker alle kloner for å skape mangfold og kompleksitet, rett og slett skape genetiske variasjoner. Det har ikke vært så stor fokus på dette her i Tyskland tidligere. Går du til Burgund så har de forstått at du først med riktige kloner i de forskjellige jordsmonnene får til å lage de beste vinene. I den vinmarken vi nå har plantet nytt har vi brukt 30 forskjellige kloner. Det snakkes mye om terroir, bærekraft og økologisk dyrkning i vin bransjen, men viktigst av alt er faktisk vinstokkene, sier Nik Weis.

Nik Weis i en av sine mange bratte vinmarker langs elvene Mosel og Saar. Foto: Heroes of Riesling

Fikk frem stiklinger fra de beste plantene

Da han var ferdig utdannet fra Geisenheim og begynte å arbeide i familiens vinmarker, gikk han systematisk til verks for å finne de beste vinstokkene. Smakte på druer og merket planter, 60-70 forskjellige. Fra disse kuttet man så av greiner og drev frem nye stiklinger.

-I en vinmark plantet vi utvalgte kloner ved siden av eldre vinstokker som alt var der. Etter noen år høstet vi så disse to separat og laget vin. Forskjellen var enorm. De yngste utvalgte plantene leverte så mye bedre. Min far sa han var veldig imponert over resultatet. Så det er ikke tvil. Å ha gamle vinstokker betyr lite, det er kvaliteten på materialet som betyr alt, fastslår Nik Weis.

Med vinmarker både i Mosel og Saar, blir det naturlig å spørre Nik Weis om forskjellen på mikroklima og jordsmonn i vinmarkene. Mens elva Saar rinner tilnærmet rett frem fra syd til nord, går Mosel mer i svinger, med mange sydvendte vinmarker. Det gir lengre dager med varme, ikke bare fra sola på himmelen, men også fra vannspeilet.

-Moseldalen har mye blåskifer, og mye gammelt organisk materielle, med avsetninger fra havbunn. Det er så du kan fornemme dinosaurer og plankton, smiler Nik Weis. Og fortsetter: Skifertypen tar opp mye mer av varme, frost, regn og sol. Vinene har mye gulfrukt, god modenhet, silkeaktig tekstur, men kan også fremstå oljete, ha innslag av aske og tartar, uten at jeg vil kalle det petrol. Saar-vinene preges av gråskifer, og har mer syre, energi og kraft. Mer umiddelbare, posh og classy. Ockfener Bockstein-vinmarken i Saar er etter min mening en av de beste riesling-vinmarkene i verden. De gir en syre som danser på smakspaletten din. Vinene blir som en margarita-drink, sweet and sour.

-Ja, riesling må være en allsidig og fasinerende drue å jobbe med?

-Så absolutt. Jeg synes vin på andre druer kan bli for fruktdrevet. For mye frukt kan bli kjedelig. En god riesling kan vise frem så mye mer enn syre og frukt: krydder, urter, våt stein, salt, noe jordlig. Og det er stor forskjell fra parsell til parsell. Å dyrke riesling er «high end» vitikultur. De beste vinene viser så mye i hvert glass at den som smaker dem bare vil ha mer. Og så tåler vinene opp mot 100 års lagring, sier Nik Weis entusiastisk.

Nik Weis lager og lagrer vinene sine både på rustfrie ståltanker og eikefat, både gamle og nye. Foto: Heroes of Riesling

Positiv effekt av global oppvarming

Vi spør Nik Weis om hvordan han har opplevd den globale oppvarmingen vi har sett de siste tiårene, og hvordan det har påvirket vinproduksjonen i Mosel og Saar?

– Det som skjer rundt oss er naturligvis skremmende. Men så langt har dette vært mye bedre enn vi har fryktet, er hans umiddelbare svar. Før han forklarer at hittil har man egentlig opplevd en positiv effekt av temperaturstigning i en kjølig vinregion som tidligere kunne ha problemer med å dyrke frem modne nok druer.

-Ser vi tilbake på 80-årene, og også tiårene før det, så kunne vi oppleve to gode, to middels og opptil fire katastrofale årganger i hvert tiår. Jeg husker min far sa en gang at en høsten var druene så harde og umodne at de måtte ha dampveisvals for å kunne presse dem.

Nik Weis påpeker at siden 2000 har man i Mosel og Saar nesten utelukkende har hatt gode årganger, og svært mange eksepsjonelle. -Når det snakkes om de «udødelige» årgangene for tysk vin, 1921, 1949, 1959, 1971 og 1976, så var alle disse ekstremt varme år. Får vi flere slike år, er det bare til det bedre for oss, sier han.

– Hvordan må dere eventuelt tilpasse arbeidet med vinstokkene etter klimaendringene?

-Det vi ser er at vi har fått mer ekstremvær. I 2022 hadde vi ikke noe regn mellom april og august, og det var en periode så tørt i vinmarkene, at da du vandret der satte du fotefar som lignet på det Neil Armstrong gjorde på månen i 1969. Likevel endte vi opp med en bemerkelsesverdig flott årgang. Vårt største problem de siste årene har vært frost så sent som i mai. Det er noe av det verste som kan skje, sier Nik Weis.

Mosel er kjent for sine søte viner, og Nik Weis har mange av dem i sin portefølje. Da Merete Bø i DN/Smak testet store deler av hans søte viner for en tid tilbake, var hun rimelig godt fornøyd, og delte ut poengsummer fra 90 til 97 poeng. Volumet er svært lite og de fleste av disse vinene blir derfor partiinnkjøp til spesialbutikkene.

Her er smaksnotater på de fem vinene VinPuls smakte sammen med Nik Weis:

Nik Weis Pinot Noir Rosé 2022
Rosévin
Tyskland, Mosel-Saar
Bestilling – nr. 12059701
Kr. 219,00, 0 – 1 år
Lys rosa, superelegant og delikat duft og smak. Floral, frisk og leskende syre, sammensatte aromaer fra syrlig rødbærfrukt, via urter til flintmineraler. 100% pinot noir.
Produsent: Weingut Nik Weis St. Urbans-Hof
Importør: Dørstad Grapes

Nik Weis Urban Riesling 2022
Hvitvin
Tyskland, Mosel-Saar
Bestilling – nr. 9565201
Kr. 166,90 0 – 4 år
Laget på innkjøpte druer, en slags negociant-vin. Viser den tradisjonelle tørre Mosel-stilen på en god måte. Mye smak, bra aromamengde i glasset. Modne, søte epler, fersken, lime og mineraler. Umiddelbar, lett jordlig, urter og flint. Finnes også på bag-in-box.
Produsent: Nik Weis – St. Urbans-Hof
Importør: Dørstad Grapes AS
Produsent: Weingut Nik Weis St. Urbans-Hof
Importør: Dørstad Grapes

Nik Weis St. Urbans-Hof Riesling Saarfeilser Grosses Gewächs 2021
Hvitvin
Tyskland, Mosel-Saar
Bestilling – nr. 7994101
Kr. 499,10, 0 – 15 år
Strålende vin som viser hva Saar kan by på av topp-riesling. Fra en parsell på ett hektar i vinmarken Schodener Saarfeilser. Kompleks, flott fruktekstraksjon, solid dybde og lengde. Saltmineraler, sublim syre, herlig struktur. Fersken, sitrus/lime, kjeks, lakris, honning. Vin til å legge i kjelleren…
Produsent: Weingut Nik Weis St. Urbans-Hof
Importør: Dørstad Grapes

Nik Weis St. Urbans-Hof Riesling Old Vines 2022
Hvitvin
Tyskland, Mosel-Saar
Bestilling – nr. 5724701
Kr. 219,00 – 10 år
Rik og smakfull vin Kun 10 prosent alkohol, 23-24 gr/l restsødme. Smak av modne sitrusfrukter, søte epler, fersken, honning og urter. Mye vin for pengene, perfekt vin til asiatisk fusion, men også til f.eks. spagetti a la vongole, paella, sopprisotto, gulash, til og med sauerkraut, mener Nik Weis selv.
Produsent: Weingut Nik Weis St. Urbans-Hof
Importør: Dørstad Grapes

Nik Weis Mosel Kabinett Riesling 2022
Hvitvin
Tyskland, Mosel-Saar
Bestilling – nr. 15494301
Kr. 219,00, 0 – 10 år
En del restsødme, elegant laget. Super syre (94, gr/l) balanserer godt opp restsødmen (42,4 gr/l). En vin som kan tåle bra med lagring. Aromaer i retning av fersken og grapefrukt, lett floral, innslag av eple, aprikos, lime og mineraler.
Produsent: Weingut Nik Weis St. Urbans-Hof
Importør: Dørstad Grapes