Muga: Klassisk og moderne fra Rioja

Samtidig som «nye» Spania er på sterk fremmarsj, med spennende viner fra områder som Madrid (Sierra de Gredos), Ribeira Sacra, Bierzo, Mentrida, Almanza, Terra Alta og Pla de Bages, står gigantene i Rioja fortsatt sterkt. Bodegas Muga klarer å manøvrere elegant i krysningspunktet mellom det tradisjonelle og det moderne. Vinhuset leverer solide viner som appellerer til entusiaster av begge de to vinstilene, nå lansert i den supre 2016-årgangen.

Av Ulf Dalheim, publisert 24. februar 2021

Få lager så gode «value for money»-viner innen Crianza, Reserva og Gran Reserva-kategoriene som Bodegas Muga. Deres Prado Enea Gran Reserva er bare så ektefødt Rioja som kun konkurrenter som La Rioja Alta, Lopez de Heredia/Viña Tondonia, CVNE/Contino, Marques de Murrieta og dess like kan vise maken til.

Samtidig som de mer moderne vinene lansert i nyere tid, under etikettene Torre Muga og dens storebror Aro, viser familiefirmaets vilje til å tenke nytt og dynamisk.

Bodegas Muga ble etablert i landsbyen Villalba de Rioja i 1932. Men familiene bak var ingen nykommere i vinbransjen. De hadde solide tradisjoner innen vin å vise til. Grunnleggerne, ekteparet Isaac Muga Martinez og Aurora Caño, hadde nemlig forfedre som hadde satt sine tydelige fotavtrykk i spansk vinhistorie. Bestefar til Isaac, Antonio Muga, hadde drevet med salg av vin i bulk til Frankrike under phylloxera-pandemien på slutten av 1800-tallet, mens far til Aurora, Jorge Caño, var grunnlegger av berømte Bodegas La Rioja Alta i 1890.

Det er et imponerende anlegg Bodagas Muga har i vinbyen Haro i Rioja. Foto: Bodegas Muga

Fra Villalba til Haro i 1968

Isaac og Aurora startet under kummerlige kår, der vinene både ble laget og solgt i ett og samme lokale, i en underjordisk kjeller. Først i 1968 fikk de muligheten til å lage vin i egne, store lokaler, etter at familien hadde kjøpt en eiendom i det berømte kvartalet Barrio de la Estación i nærheten av jernbanestasjonen i byen Haro, som regnes som selve «vinhovedstaden» i Rioja. Isaac døde dessverre allerede året etterpå, så det ble barna Manuel, Isabel og Isaac junior som måtte føre livsverket hans videre.

Og det klarte de på en utmerket måte. Den gangen hadde firmaet 500 eikefat i kjelleren, i dag har Bodegas Muga 10 000 eikefat, både av fransk og amerikansk eik. Og fatene er laget ved vinhusets eget bødtkerverksted. Muga er faktisk det eneste Rioja-huset som har både har sin egen «maestro cubero» og tre tønnemakere.

Bodegas Muga er eneste vinhus i Rioja som har et eget tønnemakerverksted med fire bødtkere som både bygger og toaster fat. I kjelleren har de nå 10 000 fat. Hvert år lages 1500 nye. Foto: Bodegas Muga

34 000 egg går med i hver årgang

Kommer du på besøk får du oppleve de fire i aksjon, både med snekring av tønner og toasting av fat. Er du heldig får du også se eggeknuseren som i løpet av året knuser de 34 000 eggene som ofres for å få ut eggehvite som brukes til å klarne vinene. Plommene går til den lokale konditoren som, naturlig nok, lager et eget bakverk som kalles Muga-kake.

Dagens anlegg er både bygget ut og oppgradert siden 1968. Totalt har de nå 25 000 kvm under tak, inkludert landemerket Torre Muga som sto ferdigbygget i 1996. Dette tårnet har gitt navn til vinen Torre Muga, som kom i sin første utgave med 1991-årgangen. Det er en såkalt «moderne» Rioja, med elegante, solide og dype fruktaromaer, mens den andre nykommeren, ved navn Aro, er en mer robust og heftig vin, men svært fruktdrevet den også.

Det går med eggehvite fra 34 000 egg for å klarne alle vinene i hver årgang av Muga-viner. Eggeplommene går til den lokale konditoren som bl.a. baker Muga-kaker. Foto: Bodegas Muga

Tempranillo er «kongen» blant druene

Druene til toppvinene fra Muga er hentet fra familiens første vinmark, Baltracones, som ligger ved foten av Montes Obarenses. Andre vinmarker strekker seg opp mot Sierra Cantabria.

Subregionen Rioja Alta (de to andre kalles Rioja Alavesa og Rioja Oriental) gir normalt den beste kvaliteten av tempranillo-druer, noe som både skyldes at vinmarkene ligger fra 550-600 meter over havet, jordsmonnet er en blanding av leirholdig jord, kalk og sand, samt at påvirkningen både av kontinentalt, atlantisk og middelhavsklima skaper ulike soner med unikt mikroklima.

Bodegas Muga har rundt 70-75 prosent med tempranillo i vinmarkene sine. De øvrige druetypene som benyttes er også kun stedegne spanske druer, som garnacha, mazuelo (carignan) og graciano (monastrell), viura (macabeo) og malvasia. Hovedproduksjonen er røde viner, men Muga har også en eikefatgjæret hvitvin, to roséviner og to cavaer i sin portefølje.

Vinmarkene til Bodegas Muga er høytliggende, og kan få snø om vinteren. De ligger ved foten av fjellkjedene Montes Obarenses og Sierra de Cantabria. Foto: Bodegas Muga

Tar seg god tid i kjelleren

Gjennom 1970-tallet ble Bodegas Muga kjent for å ha satt en slags ny standard for klassisk Rioja-kvalitet. Stikkord var druer fra gamle vinstokker og økologisk tilnærming i vinmarkene, uten bruk av kunstgjødsel eller plantevernmidler. Dessuten det å bruke druerester til kompott og næring til vinplantene.

Men like viktig var også arbeidet i vinkjelleren, der ikke minst det å ta seg god tid og både ha lengre maserasjon (skallkontakt og farveuttrekk), samt lagre vinene lengre enn det loven krevde, ble et mantra. Ikke nødvendigvis lengre tid på fat, men vinhuset lot vinene få lenger flaskemodning før de ble lansert.

Det vanlige for vinene fra Reserva-nivå og oppover er spontangjæret i 15 000 liters eikekar og så gitt fra 18 til 36 måneders lagring på franske og amerikanske fat, mer og mer franske.

Anlegget omfatter fire store gjæringsrom, som gjør at de forskjellige vinmarkene, og parsellene, kan vinifiseres separat. Lengre maserasjon og kortere tid på fat gir større konsentrasjon og renere fruktaromaer, som i Torre Muga og Aro.

Vinmarken Baltracones gir som nevnt drueråstoff til toppvinene, men det er svung over de andre vinmarkene Muga har i Rioja Alta også: El Estepal, La Loma, La Loma Alta og Sajazarra.

Gjeldende årganger av toppvinene fra Bodegas Muga lansert i Norge er 2016, som regnes som en av de beste på 2000-tallet, på høyde med 2001, 2004 og 2010. Verdt å kjøpe og legge i kjelleren med andre ord!

Muga Reserva 2016
Rødvin
Spania, Rioja, Rioja Alta
Basis – nr. 3098901
Kr. 289,90, 0 – 8 år
Klassisk Rioja, dette, med Mugas kvalitetsstempel. 24 måneder på fat. Fin konsentrasjon, mørke bær mot skogsbær, blåbær og plommer. Noe tørket frukt, urter, lakris, sjokolade og kaffebønner. Hint av fatvanilje, god lengde, myke tanniner. Man vet hva man får med en Reserva fra Muga. Utmerket lammevin!
Produsent: Bodegas Muga
Importør: Auntentico

Muga Selección Especial 2016
Rødvin
Spania, Rioja, Rioja Alta
Bestilling – nr. 6675401
Kr. 389,90, 0 – 15 år
Herlig konsentrasjon, fyldig, kompleks og lang. 26 måneder på franske fat. Drueblenden er tempranillo (70%), garnacha (20%), graciano (5%) og mazuelo (5%). Starter med friske røde bær, deretter mer mørk frukt, mot sorte kirsebær og plommer. Modne tanniner, innslag av krydder (pepper), kaffe, mint og fat. Prøv den til langtidsmodnet kjøtt, vilt eller lam.
Produsent: Bodegas Muga
Importør: Autentico

Torre Muga 2016
Rødvin
Spania, Rioja, Rioja Alta
Bestilling – nr. 3149201
Kr. 829,90, 5 – 25 år
Dette er en stor, «moderne» Rioja-vin. Intens, rik, konsentrert, og dessuten elegant som bare det. Laget på 75% tempranillo, 15% mazuelo og 10% graciano. Tre ukers maserasjon, lagret 18 måneder på nye franske fat. Frukt mot modne, saftige mørke bær, bjørnebær, solbær og plommer, men også noe rødbærfrukt. Kompleks, men harmonisk, med innslag av lakris, kaffe, sort pepper, ville urter og fatkrydder. Tåler en kraftig kjøttrett, denne.
Produsent: Bodegas Muga
Importør: Autentico