Mye morsomt på første vinfaglige samling

Den første faglige samlingen for vinfolk i Trondheim, holdt på Fagn søndag 7.januar, ble svært vellykket. Nærmere 15 ulike viner fra forskjellige kjellere ble smakt blindt og kommentert.

Vintreffet samlet folk med ulike ståsted; vinkelnere, polansatte, private samlere, skribenter, taxfree-ansatte og representanter for både Norsk Vinkelnerforening og ulike vinimportører.

Vin fra Skåne

Flyholmen 2016, vin fra Skåne.

Og de oppmøtte hadde brukt stor kreativitet for å finne frem viner som kunne gi de andre deltakerne noe å bryne seg på. Den mest overraskende vinen var det Sebastian Phillipsson fra taxfree på Værnes som hadde med seg.

Han presenterte nemlig en vin hans far og han selv har laget på hjemgården i Skåne/Halland i Sør-Sverige! Der har de plantet druene Rondo og Solaris, og Sebastian hadde med seg en av 16 halvflasker laget i 2016 på Rondo-druer. Og den smakte overraskende godt!

Deltakere i aksjon under blindsmakingen.

Bordeaux på vei opp igjen

Vinsamleren Stian Gårdsvoll, en av de dyktigste på vin i Trondheim,  innledet smakeseansen med en introduksjon til Bordeaux. Gjennomgangen ble avsluttet med tre viner fra hans private kjeller, bl.a. Gårdsvolls egen favoritt Château Sènèjac som han selv mener er et meget bra kjøp i forhold til prisen på vinene. Det samme gjelder Château Pontet-Canet som Gårdsvoll serverte i 2002 og 1996-årgang. Begge fremsto som overraskende unge og tighte i forhold til alderen.

Gårdsvoll sa at Bordeaux en stund har vært både dyrt og utrendy, og at det er et for lite utvalg av god Bordeaux i Trondheim. Men regionen er nå er på vei tilbake for fullt, og det er mulig å gjøre en del bedre kjøp der enn i Burgund akkurat nå.

Vinkelnerforeningen var der

Trine Wiik-Lehmann fra Norsk Vinkelnerforening.

Trine Wiik-Lehmann fra styret i Norsk Vinkelnerforening hadde tatt turen fra Oslo for å være med på den faglige samlingen. Hun roste initiativet fra Stian B. Olsen ved Fagn som hadde invitert til denne faglige samlingen. Norsk Vinkelnerforening ser at det skjer mye positivt på vinfronten i Trondheim for tiden, blant annet med mange nyutdannede vinkelnere, og styret håper at miljøet kan samle seg og styrke seg enda mer fremover.

-Vi har et godt regionlag i Stavanger. Trondheim bør ikke være dårligere enn det. Norsk Vinkelnerforening vil støtte opp om aktiviteten og ønsker oss flere medlemmer fra Trondheim. Aktiviteten bør opp på samme nivå som i Stavanger, mener Trine som oppfordret vinkelnere fra Trondheim til å prøve seg i NM for vinkelnere som arrangeres på Latter i Oslo 4.februar.21.januar arrangeres en infodag for dem som vil vite hvordan en slik konkurranse foregår.

Også konkurransen Junior Wine Awards kan være noe for vinfolk i Trondheim å tenke på. Den er for folk under 25 år, og man trenger ikke være ferdig utdannet, men gjerne være i gang med vinkelnerstudiene eller ha lyst til å studere etter hvert.

Det ble kjørt to Kahoots med vinspørsmål, den ene vunnet knepent av Andreas, den andre suverent av Jørund Leknes.

Det blir flere samlinger

Stian B. Olsen avsluttet samlingen med å takke for alle bidrag. Han syntes det hadde vært en artig og lærerik session, og lovte at han ville forsøke å få til minst 2-3 ytterligere samlinger i løpet av året.

Da er det å håpe at alle vinkelnere og andre vinfolk i Trondheim neste gang kjenner sin besøkelsestid. Det var noen åpenbare deltakere som manglet denne første gangen, av ulike grunner, sikkert.

Det var totalt 22 påmeldte (fulltegnet), men tre av disse dukket ikke opp, så til syvende og sist ble det 19 vininteresserte som deltok denne første gangen.

Dette var vinene som ble smakt blindt:

Château Sènèjac 2011, Haut Medoc, Bordeaux, Frankrike
Château Pontet-Canet 2002, Pauillac, Bordeaux, Frankrike
Château Pontet-Canet 1996, Pauillac, Bordeaux, Frankrike
Clairmont Crozes-Hermitage Blanc 2016, Crozes-Hermitage, Rhône, Frankrike
Dom Perignon Champagne Brut 2009, Champagne, Frankrike
Dom Ruinart Champagne Blanc de Blancs Brut 2006, Champagne, Frankrike
Flyholmen Rondo 2016, Skåne, Sverige (privat produksjon på totalt 16 halvflasker)
André Delorme Santenay 2012, Santenay, Burgund, Frankrike
Domaine Huet Vouvray Le Haut-lieu Moelleux 1er Trie 2015, Vouvray, Loire, Frankrike
Cheval des Andes Tinto 2013, Mendoza , Argentina
Cloudy Bay Te Wahi Pinot Noir 2014, Central Ortago, New Zealand
William Fevre Chablis Premier Cru Vaulorent 2008, Chablis, Frankrike
Bodegas Ximénez-Spinola Pedro Ximenez Fermentacion Lenta 2015, Jerez, Andalucia, Spania