Nå kommer Liverpool-vinene

De fleste store fotballag med respekt for seg selv har sin egen vin. 2.mars kommer to Liverpool FC-viner på Vinmonopolet. De heter naturligvis “You’ll never walk alone”.

Det er importøren Engelstad som lanserer vinen, som kommer i både rød og hvit utgave. Den hvite er laget på 100 prosent sauvignon blanc-druer dyrket i Clare Valley i South Australia. Det er kun brukt ståltank, og druene, som høstes maskinelt, kjøles ned før pressing, samt at de gjennomgår gjæring på relativt lav temperatur.

Tørre, friske og fruktige viner

Liverpool-legenden Ian Rush (bildet) har sammen med Robbie Fowler fått sin egen vin hos Claymore Wines. Men her i Norge er det de to “You’ll never walk alone”-vinene som lanseres i første omgang. Foto: Claymore Wines

Den hvite er supertørr (1,2 gr/l restsukker), og fremstår frisk og aromatisk, med smak av tropisk frukt som lime og pasjonsfrukt, samt urter og sitrus, som er aromaer man ofte finner i viner på sauvignon blanc-druen. Prisen blir kr. 187,90.

Den røde “You’ll never walk alone-utgaven” er laget på druene grenache (65%), shiraz (25%) og mataro (10%). Mataro er den australske betegnelsen på mourvedre/monastrell-druen, mye brukt i Spania.

Heller ikke på den røde Liverpool-vinen er det brukt fatlagring eller eik i form av eikestaver eller “eike-teposer” som er vanlig i Australia. Den har hatt et kort opphold på bunnfall ogn får en lett filtrering før den flasketappes. Aromamessig får du hint av mørke bær og krydder. Også denne er helt tørr (kun 0,8 gr/l restsukker). Prisen blir kr. 198,80.

Produsenten Claymore Estate ligger i en vakre dalen Clare Valley i South Australia. Claymore Wines ble startet i 1997 med små mengder av grenache og riesling. Nå, 20 år senere, har vinhuset vokst kraftig og leverer nå over 30 000 kasser med prisvinnenende viner årlig.

Grunnleggeren er LFC-fan

Hvorfor er det et australsk vinhus som lager vin for Liverpool FC?

Forklaringen er at Anura Nitchingham, grunnleggeren av Claymore Wines, har bodd mangeår i Liverpool. Og som han sier:

“Claymore’s relationship with Liverpool FC runs deep – having spent many years in Liverpool I’m proud to say I’m a fan. Whether it’s football or wine, passion is the key”.

Tre av seks Liverpool FC-viner som lages hos Claymore Wines i Australia. Foto: Claymore Wines

Samarbeidet mellom Claymore Wines og Liverpool FC startet i 2015, da Claymore ble utnevnt til “Official LFC Tour 2015 Match Sponsor for Adelaide”. Senere samme år signerte man en treårig avtale som gjorde Claymore til “Official Wine Partner of Liverpool FC in Australia”.

De to “You’ll never walk alone”-vinene er bare to av flere LFC-viner i Claymore-porteføljen. LFC-legendene Robbie Fowler og Ian Rush har hver sin vin, dessuten lager Claymore to viner kalt henholdsvis “Boot Room” og “This is Anfield”.

Fra kvalitetsdistrikt

Clare Valley er en vinregion som ligger omtrent 150 km nord for Adelaide, byen som er hovedstaden i South Australia. Clare Valley er kjent for å levere gjennmgående svært bra kvalitet på vinene som lages der.

Omårdet ligger på 400-500 meter over havet og har dermed lav temperatur om nettene, selv i sommervarmen. Dette gir druene god tid til å modnes langsomt og med god utvikling av syre og smak.

Clare Valley produserer kun 3 % av Australias totale volum av vindruer, men mottar likevel rundt 20 % av prisene som hvert år deles ut til vinprodusenter i Australia.