Nå renner elva riktig vei

På høyre bredd av Nidelva, ved historiske Gamle Bybro, og med vibber fra latinerkvarteret på venstre bredd av elva La Seine i Paris, er det i dag klart for åpning av nyeste tilskudd til Trondheims restaurantverden – en franskinspirert bistro med det noe mystiske navnet «Rive Gauche a droite».

Av Ulf Dalheim, publisert 2. oktober 2020

Restaurantnavnet har allerede vært gjenstand for en smule diskusjon i sosiale media, for kan man bruke begrepet «Rive gauche», som vitterlig betyr venstre bredd, på et utested som ligger på høyre side hvis man aksepterer at Nidelvas retning må defineres ut fra hvilken vei vannet renner? Nå vil noen hevde at når det flør kan man nesten få inntrykk av at vannet renner oppover elva også…

Kunstnermiljøene på Montparnasse

Franske følelser og fransk stemning, med inspirasjon fra bydelen/latinerkvartalet Rive Gauche i Paris er det som skal gjenskapes i det nye restauranten Rive Gauche a roite på Bakklandet. Foto: MS

Men altså, Rive gauche er franskmennenes daglige betegnelse på et helt spesielt område/bydel i deres hovedstad. Wikipedia forklarer det slik:

«Rive gauche er den delen av Paris som er sør for elven La Seine. Her renner elva omtrent vestover, og deler byen i to. Rive gauche ble i tidligere tider omtalt som den delen av Paris som var tilhold for kunstnere, forfattere og filosofer. Her lå blant annet kunstnermiljøene på Montparnasse, og uttrykket Rive gauche leder tankene til bohemliv, motkultur og kreativitet.Latinerkvarteret med den historiske universitetsbygningen Sorbonne ligger på Rive gauche.»

Så da er det ikke lenger noen tvil: Nidelva renner riktig vei, og teamet ved Rive Gauche a droite på Bakklandets beste restaurantadresse, er fra og med i dag klar til å ta imot sine første gjester. Med ekte franske følelser.

Fra Chez Colin i Oslo til Bakklandet

Her er folkene bak Rive Gauche a droite ved Gamle Bybro i Trondheim. Fra venstre Nina Karlsen, Colin Dahl, Eivind Roald og Hilde Aanensen. Foto: UD

Det er sterke restaurantmennesker som står bak nyetableringen ved Gamle Bybro, i restauranthuset som tidligere har vært adresse for spisesteder som Bryggen, Daily, Asian Cooking og Folk & Fe.

Colin Dahl og Eivind Roald har tatt turen fra veletablerte Chez Colin i Oslo for å berike Trondheims restaurantverden med denne nyvinningen. Med seg har de Nina Karlsen fra Søstrene Karlsen-gruppen og ikke minst Hilde Aanensen som er daglig leder/restaurantsjef ved Rive Gauche a droite. Hun har bakgrunn fra bl.a. Vinmonopolet, Bølgen & Moi og Hotel Continental, i tillegg til over ti år i vinbransjen.

Bakgrunnen for at denne kvartetten «fant hverandre» i et nytt restaurantkonsept, var «en laaang lunsj» i Trondheim i vår, forklarte Hilde Aanensen da hun torsdag kveld ønsket spesielt inviterte gjester velkommen til en aldri så liten generalprøve.

-I løpet av lunsjen kom ideen om å «finne på» noe sammen i Trondheim opp, og dermed rullet det på seg. Etter et møte med eierne av restaurantlokalet ved Bybroa gikk det raskt, og nå er vi her og i full gang. Vi gleder oss, sa Aanensen.

Hilde Aanensen er restaurantsjef og daglig leder ved Rive Gauche. Hun vil skape et “lavskuldret sted” der alle er velkommen og skal bli tatt godt vare på. Foto: MS

Hun understreket at Rive Gauche skal være «et lavskuldret sted», en vinbar og en restaurant «for alle» der man skal oppleve stor gjestfrihet.

-Vi skal «kidnappe» gjestene, ønske dem hjertelig velkommen og kose oss med dem hver dag, unntatt mandag, da må vi hvile, sier Hilde Aanensen.

Meny og vinkart med franske følelser

Vin både i glass og på store flasker ved Rive Gauche. Her er det Karen Escobar som skjenker Colin Dahl fra en 9-liters burgundflaske. Betegnelsen på en slik flaske er salmanazar.
Foto: UD

«Prøvegjestene» torsdag ble servert smakebiter fra både meny og vinkart, som østers med champagne mignorette, tarte flambée og et bredt utvalg franske oster. Disse rettene finner man igjen også på menyen i den uformelle vinbaren ved Rive Gauche a droite, der gjestene har utsikt mot Gamle Bybro og Bakklandet. Mens hovedmenyen i restauranten bl.a. lokker med spätzle, havabbor, piggvar, biffsteak og coq au vin.

-Gode franske smaker for nordmenn, mente den franske servitøren Cindy som ikke var fremmed for å komme med enda mer franske innspill på f.eks. dagens retter i tiden fremover.

Kjøkkenteamet ved Rive Gauche. Fra venstre: David Alosh, Emil Fremstad, kjøkkensjef Kim Olsen og Ingrid Løland. Foto: UD

Imponerende vinliste

For VinPuls-leserne er naturligvis tilbudet på vinsiden hos Rive Gauche spesielt interessant. Og la oss slå fast straks at her vil man bli imponert. Det bugner av franske fristelser, og heldigvis i alle priskategorier. Prisene varierer fra behagelige 395 kroner for den rimeligste hvitvinen til nærmere 50 000 kroner per flaske for en helt spesiell godbit. Sistnevnte er den røde Bordeaux-vinen Château Cheval Blanc 1939.

Det går nesten utelukkende i franske viner, og som Eivind Dahl uttrykker det:

-Dette er bare begynnelsen! Vi skal fylle på med nye godbiter hele tiden.

En rask titt på vinkartet på åpningsdagen avslører et solid utvalg av gode champagner, hvite drypp fra mange franske regioner, men først og fremst en imponerende samling av over 100 hvite og over 150 røde burgundere. Bordeaux og Rhône er også sterkt representert.

Alle restauranter med respekt for seg selv har et eget chambre séparée. Pigalle er navnet på “det hemmelig rommet” ved Rive Gauche. Foto: UD

Rive Gauche a droite har i tillegg kanskje byens fineste chambre séparée, et eget rom kalt Pigalle, der man kan ha plass til i underkant av 30 gjester når alt er normalt. Restaurant Bryggen hadde i sin tid Anton Jenssen-rommet, nå følges tradisjonen opp med et nytt, flott chambre ved denne nye franske perlen i Trondheim.