Familien Suqué Mateu tar det meste helt ut i det ekstreme, i jakten på det perfekte og med et sterkt underliggende ønske om både å ta vare på historien og å skape helt nye milepæler. I landsbyen Peralada i Empordà-regionen helt nordøst i Spania har de i og rundt slottet Castell de Peralada bygget opp både et vinmuseum, en av verdens største samlinger av historiske bøker, et bilmuseum, kasino, et spahotell med golfbane og en årlig internasjonal musikkfestival. På vinsiden har Empordàs viktigste vinprodusent nylig innviet det som skal være det mest bærekraftige vinanlegget hittil bygget. Som det første i Europa har de fått LEED Gold-plakaten, verdens viktigste bærekraft-sertifisering. Det skal gjøre Perelada-vinene, som allerede er «stjernen» i Empordà, enda bedre.
Av Ulf Dalheim, publisert 10. april 2023
Man blir lett en smule imponert, og også litt forbauset, når vinmakeren forteller at de ved hjelp av utformingen av det nye anlegget, ny teknikk og en bærekraft-filosofi som går langt inn i ryggmargen på alle involverte, allerede har redusert CO2-slippet nede i vinkjelleren kraftig. Når han så fortsetter med å fastslå at dette har stor innvirkning på vinene de lager under Perelada-etiketten, at frukten er blitt mer fokusert og tydelig, forstår man at det er nye skritt inn i fremtiden som er tatt.
-Vi er allerede premiert for å ha redusert CO2-utslippet med tyve prosent, så vi ser at det blir positive resultater av denne etableringen, sier Eugeni Llos Norenberg som er daglig leder ved Perelada. Han er faktisk halv norsk, ettersom han har norsk mor. Og snakker flytende, sobert norsk. Los Norgenberg har jobbet for Perelada siden 1992. I tillegg til å være ansvarlig for det nye vinanlegget, har han også, pga språkkunnskapene sine, fått rollen som markedsansvarlig for Norge og Sverige.
Perelada vin i Peralada by
Perelada-anlegget i byen Peralada (merk at navnet på vinhuset Perelada har forskjellig skrivemåte fra navnet på landsbyen Peralada) har vært under planlegging helt siden 2000. Prosjektet, som har en prislapp på 50 millioner euro, er designet av arkitektkontoret RCR Arquitectes som i 2017 vant den prestisjefylte Pritzker-prisen. De har tegnet, diskutert, justert og forbedret – og ikke minst tatt valg bygget på bærekraft – i en planleggingsfase på nærmere to tiår.
-Ideen om dette nye anlegget oppsto i 2000. Den første diskusjonen gikk på om vi skulle bygge ut her på den gamle gården tett ved den historiske borgen, eller om det skulle bygges helt nytt utenfor selve byen, der hvor Suqué Mateu-familien nå har bygget et femstjerners spa- og golfhotell (Peralada Resort). Heldigvis landet man på å bruke arealet man hadde tilgjengelig på den gamle gården her ved borgen, sier Eugeni Llos Norenberg.
Familien Suqué Mateu begynte sitt engasjement i Empordà-regionen helt nordøst i Spania, kun noen kilometer fra den franske grensen, ved kjøpet av Castell de Peralada i 1923. Borgen og slottet ble bygget i 1285, primært for å beskytte bygningene bak og den lille landsbyen Peralada mot franskmenn. Derfor ble det bygget to vakttårn, noe som var uvanlig på denne tiden, det vanlige var ett vakttårn. Fra 1348 var hovedbygningen i bruk i 500 år av munker. De fikk “låne” jord og begynte tidlig å lage vin, så vin fra Peralada har en flere hundre år lang historie.
-Det nye vinanlegget er en drøm som er blitt realisert, etter mange års arbeid og forventninger. Denne vingården utgjør en arv for de neste generasjonene, med beliggenhet i Empordà, en region som er gravert inn i våre hjerter. Investeringene vil gjøre oss i stand til å styrke vinproduksjonen, og ikke minst utføre den på en bærekraftig måte, med tydelig fokus på eksperimentering og innovasjon, sier Javier Suqué Mateu, tredje generasjon og president for Celler Perelada. Javier er sterkt engasjert i alt som har med vin å gjøre. Han eier Peralada-eiendommene sammen med sine søsken Isabel og Miguel Suqué Mateu.
Verdt å nevne, for spesielt interesserte, er det at familien Suqué Mateu, ved grunnlegger Damián Mateu, også sto bak motor- og bilfabrikken Hispano Suiza, som fra 1904 til 1946 produserte 12 000 luksusbiler og 50 000 flymotorer, mange av dem ennå i bruk. Bilene gjorde seg sterkt bemerket i de største “Formel 1”-konkurransene i denne perioden. Bilmerket er nylig reetablert under navnet Hispano Suiza Carmen, for å lage biler i hyperluksus-segmentet.
Besøkte 100 andre vinhus
Fra 2003 til 2006 arbeidet arkitektkontoret RCR Arquitectes (Rafael Aranda, Carme Pigem og Ramon Vilalta) med de første utkastene til det nye anlegget. Man ble raskt enige om at det skulle innpasses i omgivelsene, at naturen selv skulle være «fasaden». Underveis er over 100 andre vinprodusenter besøkt for å hente ideer og impulser.
-Av forskjellige grunner ble prosjektet lagt på vent fra 2006 til 2016, dog ikke uten at planene ble diskutert videre, og både forbedret og endret. Ikke minst forbi bærekraft ble et stadig sterkere element i diskusjonene. Perelada gikk i 2011 sammen med syv andre vinhus for å fokusere sterkere på nettopp fremtidig bærekraft. Eierfamilien har alltid hatt omtanke for dyr, fugler og naturen, forteller Los Norenberg.
Men nå står det ferdig, det imponerende anlegget på 18 000 kvm, inkludert den gamle farmen. Nybygget på 16 000 kvm er fordelt på tre nivåer som er bygget inn i en skråning nedenfor den gamle, restaurerte gården vegg i vegg med Castello Peralada. Mesteparten av produksjonsanlegg, besøksarealer og lagringskjellere er lagt under jorda og er ikke synlig for besøkende. Som arkitektene har uttrykt det: «Vi designet ikke et vinanlegg, men et landskap».
Storker er blitt en egen turistattraksjon
Omtanken rundt naturen har blant annet ført til at flere storkepar har vendt tilbake til Peralada. Det startet med ti par, nå er det 42 par som returnerer hvert eneste år. Fuglene og reirene i trær og på skorsteiner på slottseiendommen en blitt en egen turistattraksjon i seg selv. For det nye vinanlegget er målet for Perelada er å nærme seg store spanske trekkplastre innen vinindustrien, som Gonzalez Byass i Jerez (240 000 årlige besøkende og Torres i Penedès (100 000 besøkende).
-Men primært er motivet å lage bedre viner. Om vi i tillegg kan skape grobunn for vinturisme i Empordá og Costa Blanca, så er det naturligvis veldig bra. Men besøket skal ikke bli for stort heller. Vi ønsker å gi alle som kommer hit en helt spesiell opplevelse. Det vil vi oppnå gjennom å redusere antall folk i hver besøksgruppe, til max 15. De skal få en wow-opplevelse når de ser bygget, både utenfor og ikke minst innvendig. Målet er 25 000 besøkende i år, det er nok, opplyser Eugeni Los Norenberg.
Lokale leverandører, resirkulert materiale
Ser man på byggeprosessen for det nye vinanlegget, så poengteres det at 25 prosent av materialene var resirkulert, og at det i størst mulig grad ble brukt lokale leverandører/produsenter. 37 prosent av elektrisiteten som brukes skapes nå inne i det tyve meter dype bygget. Fremover vil det bli investert i solcellepaneler og vinmarkene der druene blir hentet fra skal alle bli økologiske. Kokkene på restauranten i de restaurerte gårdsbygningene kan allerede hente grønnsaker og 100 forskjellige urter fra egen urtehage når de lager sine retter.
Kapasiteten i kjelleren er tre millioner liter, mens produksjonen ligger på rundt 1,5 millioner liter.
-Vi har ikke økt kapasiteten i forhold til de gamle lokalitetene. Vi har ikke som mål å lage mer vin. Vi skal først og fremst lage bedre vin. Når vi har høstet druene presser vi så varsomt at vi kun bruker 65-70 prosent av druejuicen, sier vinmaker Eduardo Diaz.
Stolt viser han frem produksjonskjelleren, der ønologteamet har over 100 små og mellomstore ståltanker å bruke under vinlagringsprosessen. De kan ta fra 3000 til 60 000 liter. Det skal gi «tailor made wines», som han uttrykker det. Fatene som brukes tar 225, 300 og 500 liter. 60% er amerikansk eik, 38% fransk eik og 2% østerriksk akasiatre. De sistnevnte brukes til hvite viner. Tankene ellers som anvendes for gjæring og blending av vinene er i sement med ulike teksturer.
Underveis hadde man en liten diskusjon om det skulle bygges en egen kjeller for toppvinene. Løsningen ble en egen avdeling i det ny anlegget. Det er naturligvis ekstra stas å ta med besøkende inn dit!
VinPuls vil komme tilbake med en gjennomgang av Empordà som vinregion og smaksnotater på de meste spennende vinene fra Perelada. Totalt lages det 30 forskjellige viner i det nye anlegget. Målet er å ha viner som passer til alle anledninger og typer av mat når du setter deg til bordet, sier Eduardo Diaz.