Når klimaet krever nye løsninger

Den globale oppvarmingen har gjort at mange vinprodusenter tenker nytt om hvordan de skal lage vin i fremtiden. Noen kjøper eller planter vinmarker oppover i fjellregioner, andre justerer hvordan de beskjærer og arbeider med vinplantene gjennom året. Eller planter druetyper som tidligere ikke ble brukt fordi druene ikke ble modne nok. Franske Jérémy Ducourt tror at nye krysninger kan være løsningen. Hans serie kalt «Metissage» er viner laget på nye hybrider, druer som er mer robuste og motstandsdyktige mot både varme og sykdommer.

Av Ulf Dalheim, publisert 24. juli 2024

Bordeaux er primært kjent forviner laget på de mest kjent klassiske franske druene, som cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, petit verdot og malbec for røde, og sauvignon blanc og semillion for hvite. Det er druene den franske vinloven definerer skal brukes der.

Så når Jérémy Ducourt lanserer tre viner på nye hybrider kan han ikke skrive Bordeaux-appellasjoner på etikettene. De selges derfor som Vin de France, tilnærmet bordvin som kan komme fra hvor som helst i Frankrike. Men druene er faktisk dyrket i Bordeaux, i en av de mange vinmarkene som familien Ducourt har.

Vinhuset Vignobles Ducourt, hvor Jérémy nå er sjette generasjon siden 1858, har hele 480 hekter fordelt på 14 slott i seks forskjellige Bordeaux-appellasjoner.  Fire slott på høyre side, ett på venstre side og ni i Entre-Deux-Mers. Da er det fullt mulig å «leke» med nye ideer og teknikker.

Tre generasjoner Ducourt på ett og samme bilde. Eierne er Marie Christine, Philippe og Bernard, her sammen med barna Florie-Anne, Jéremy, Jonathan og Bertrand, samt et barnebarn. Foto: Vignobles Ducourt.

Det var etter et besøk hos en venn som drev med vin i Languedoc Roussillon at Jérémy innså at det var tid for å tenke nytt. Økte temperaturer, for mye kjemiske preparater i sprøytemidler som ble brukt, og ikke minst mer og mer sykdommer i form av meldugg og soppangrep (botrytis) bekymrer vinmakere over hele verden.

-Vi må finne frem til nye druevarianter som er mer resistente og robuste, var meldingen fra vennen. Dette kan vi få gjennom å krysse de beste tradisjonelle druene vi har med ville druevarianter som har andre egenskaper. Vi må starte fra scratch og forsøke å skape druer som kan ha med seg de beste egenskapene fra de tradisjonelle velbrukte druene, men samtidig også tåle klimaendringer og ha sterk motstandskraft mot sykdommer.

Jérémy Ducourt fant ut at man både i Sveits og Tyskland hadde forsket på dette i flere tiår allerede. Druene han fant frem til var skapt ved krysninger allerede i 1991. Vel hjemme i Bordeaux plantet han i 2014 derfor 1,7 hektar med en ny rødvinsdrue kalt sauvignon jura og 1,3 hektar med hvitvinsdruen savignac. Utfordringene han så for seg gikk bl.a. på å overbevise bransjen og forbrukerne om at disse druene kunne skape gode viner med en kommersiell fremtid.

-Det var spennende å se om druene ville tilpasse seg vårt oseaniske klima, jordsmonnet og de dyrkningsteknikker vi bruker i Bordeaux. Egentlig har vel mye av det vi ønsker og har tanker om å gjøre vært gjort av generasjoner tidligere også, det å tilpasse seg naturens endringer. Men nå skjer det raskere og mer gjennomgående. Foreløpig kan vi konkludere med at behovet for å «behandle» druene er redusert med mer enn 50 prosent, forteller Jérémy Ducourt som i 2020 startet arbeidet med å gjøre 33 hektar av vinmarkene de eier økologisk sertifisert. Rundt eiendommene har de også 51 hektar med bærekraftig skogsbeplantning.

Eksempler på de nye hybriddruene som viser lovende takter i Bordeaux, cabernet jura og Savignac.

Som nevnt er Jéremy Ducourt sjette generasjon i en landsbruksfamilie som etablerte seg i Le Hourc i kommunen Ladoux sørøst i Bordeaux i 1858. Pierre Ducourt drev imidlertid en gård rundt Château des Combes med dyrking av grønnsaker, korn og frukt (kirsebær). Sønnen Louis begynte så smått med vin, men det var tredje generasjon ved primært Henri og broren Jean Ducourt som i 1951 etablerte vinfirmaet Vignobles Ducourt og begynte å kjøpe opp andre slottseiendommer. Henri hadde fikk tre barn som alle er på eiersiden i dag, Marie Christine, Philippe og Bernard. Men det er sjette generasjon ved Jéremy, Florie-Anne og Jonathan som nå driver firmaet inn i den nye tiden.

Ducourt Metissage Rouge 2020
Rødvin
Frankrike, Vin de France
Bestillingsutvalget – varenr. 16818801
Kr. 215,00, 0-4 år
Laget på en ny hybrid kaltcabernet jura. Det er en krysning gjort i 1991 av cabernet sauvignon og ville drueplanter. Produksjonen er begrenset, og alt er laget i ståltanker. Ekstrem mørk farve med et svakt lillaskjær. Intense fruktaromaer, med både solbær og blåbær, hint av bjørnebær, noe lakris og krydder. Bløte tanniner, kraftfull, men tilgjengelig. Prøv den til barbecue, krydret mat og modne fastoster.
Produsent: Famille Ducourt
Importør: Galatea Beverages

Ducourt Metissage Blanc 2022
Hvitvin
Frankrike, Vin de France
Bestillingsutvalget – varenr. 16818901
Kr. 215,00, 0 – 2 år
Druene her er kalt Cal 6-04, en krysning av sauvignon blanc, riesling og ville druer, dyrket frem i Sveits fra 1991. Lys gul med lett grønnkant. Frisk stil, sitrus, eksotisk frukt, blomster og krydder. Saftig og lett mineralsk. Høstet fra vinmark ved Romague i Entre-Deux-Mers.
Produsent: Famille Ducourt
Importør: Galatea Beverages

Ducourt har også en tredje vin i Metassage-serien, kalt Moelleux. Der er druen muscaris, som er en krysning av muscat petit grain og solaris,skapt i Tyskland i 1987.