Når vin kan redde naturen

Lansering av produkter hvor en andel av prisen går til gode formål er ikke noe nytt, ei heller i vinverdenen. Mest kjent er naturligvis Fair trade-produktene. Nå har Symington Family Estates lansert en rødvin fra Douro-dalen hvor hver flaske eller bag-in-tube skal generere inntekter til et prosjekt for å bevare/gjenopprette en viktig korridor for fugle- og dyreliv helt nord i Portugal, på grensen mot Spania.

Av Ulf Dalheim, publisert 24. august 2021

Prosjektet inngår i Rewilding Europe, som har lignende prosjekter på gang i land som Italia, Bulgaria, Tyskland, Polen, Sveige, Ukraina, Romania, Moldova og Kroatia. Her i Norge har vi et eksempel på noe av det Rewilding-bevegelsen står for gjennom den svært vellykkede utsettingen av fjellreven på Dovrefjell. Norge har også hjulpet Irland og Skottland med å bygge opp igjen sin bestand av havørn, gjennom å fange og sette ut norskfødte havørn der.

Utrydningstruede arter vender tilbake

Landsskapet nord i Portugal er vilt og karrig, sett med menneskeøyne. Derfor er mye av området fraflyttet. Det har skapt muligheter for å bringe naturen tilbake til det opprinnelige, noe som bl.a. medfører at i det 120 000 hektar store området, bygger man opp en “wildlife korridor” i Grande Vale do Côa mellom Douro-dalen og fjellkjeden Serra da Malcata. Foto: Rewilding Portugal

Rewilding Portugal jobber med et større prosjekt i Gran Vale do Côa, hvor 120 000 hektar nå er fredet mellom Douro-elva og fjellkjeden Serra da Malcata. Fraflytting i området har skapt nye muligheter for at naturen kan vende tilbake til sin opprinnelige «ville» tilstand, med arter som har vært truet med utryddelse, som den sorte storken og den iberiske ulven. I tillegg til å legge til rette for naturlig “wildlife”, bygger man også opp 200 kilometer med oppmerkede stier i dette ville naturlandskapet, slik at det er mulig å besøke det – enten til fots, på mountain bike eller på hesteryggen. Naturen og mennesket skal kunne gå hånd i hånd.

Noe av tankegangen bak aktivitetene til Rewilding-bevegelsen er at man gjennom å tilbakeføre naturen til sitt opprinnelige, kan motvirke menneskeskapte endringer i økosystemet og gjenopprette en økologisk ubalanse. Mange oppfatter dette som et positivt, optimistisk syn på naturvern. Mens andre igjen vil mene at noe av det Rewilding Europe står for er kontroversielt. Her i Norge har vi sett steile fronter i blant annet ulvedebatten.

Noen av dyrene som skal få leve naturlig i Grande Vale do Côa: ibersk ulv, villhester og rev. Foto: Rewilding Portugal

Penger fra vinsalget går til Rewilding

Uansett ulikt syn på rewilding eller ikke, så ønsker Symington Family Estates gjennom lanseringen av vinen Altano Rewilding Edition å støtte Rewilding Portugal, som de oppfatter som en ideell organisasjon som er banebrytende for en ambisiøs bevaringsstrategi på en 120 000 hektar stor dyrelivskorridor i Grande Vale do Côa i Nord-Portugal. Deler av salgsinntektene av vinen går derfor til økonomisk å støtte Rewilding Portugals innsats for å beskytte og gjenopprette naturlandskapet i denne delen av Portugal.

-Vi er veldig glade for denne vinen, som er et fantastisk og tilgjengelig utstillingsvindu av en Douro-rød og kombinerer et innovativt nytt format med en interessant historie og en mulighet for folk å bidra til en positiv sak. Vi er glade for å øke bevisstheten om Rewilding Portugals viktige bevaringsarbeid i Côa-dalen, bare noen få kilometer fra vingårdene våre i Douro Superior. Når miljø- og klimakriser akselererer, må vi se at praktiske løsninger implementeres i stor skala. Rewilding dukker opp som en mangesidig løsning på mange av miljøproblemene vi står overfor i det 21. århundre, sier Rob Symington – direktør og femte generasjon i familieselskapet Symington Family Estates. Symington-familien har vært engasjert i vin i Portugal gjennom 13 generasjoner.

Her i Norge ble Altano Rewilding Edition 2018 lansert både som flaske og en 2,25-liters resirkulerbar «bag-in-tube» (BiT) i bestillingsutvalget i juli. Vinen er en klassisk Douro-blanding med touriga franca, tinta roriz og tinta barrocad-druer hentet fra høytliggende vinmarker i Douro Superior.

Altano Rewinding Edition 2018
Rødvin
Portugal, Douro
Bestilling – varenr. 13254601
Kr. 139,90, 0 – 3 år
Frisk og fruktdrevet, med smak av modne røde bær, innslag av noe mørk frukt, samt krydder og blomster (roser). Hint av kirsebær, bjørnebær, plommer, god syresnert. En utmerket grillvin, men prøvd den også til svinekjøtt, kylling eller modne oster.
Produsent: Symington Family Estates
Importør: Stenberg & Blom

Finnes også som Bag-in-tube (2,25 liter – tre flasker) til kr. 379,90 – varenr. 13254606 i BU.

Dette er Symington Family Estates

Symington Family Estates eies og drives av de fem familiemedlemmene Dominic, Paul, John, Charles og
Rupert Symington. Symington Family Estates eier en rekke av de aller mest anerkjente portvinsprodusentene i Douro, som Graham’s, Dow’s, Warre’s, Cockburn’s, Quinta do Vesuvio og Smith Woodhouse.

Familien eier totalt 2230 hektar i Douro-dalen, hvorav 1028 hektar er beplantet med vinranker. Dette fordeler seg på nærmere 30 quintaer (eiendommer) og de aller fleste ligger i Douro Superior eller Cima Corgo, som er de to beste underregionene i Douro. Symington Family Estates står bak hver tredje flaske med Premium Port som produseres.

Gjennomsnittlig alder på vinrankene er drøye 20 år, og de har også noen som er mellom 60 og 80 år gamle. De innehar også den største organiske vinmarken i Portugal, på 136 hektar. I tillegg til druer fra sine egne vinmarker har de langtidskontrakter med nærmere 2000 vinbønder, noe som utgjør om lag halvparten av deres totale produksjon.

Symington Family Estates sysselsetter ca. 500 mennesker, fordelt på 350 i Vila Nova de Gaia (Porto) og 150 i Douro-dalen. De er den eneste portvinsprodusenten som fortsatt lager og vedlikeholder sine egne eikefat og tønner. Symington Family Estates er også engasjert i veldedighet og hvert år donerer de en ambulanse til en landsby i Douro.

Sammen med franske Bruno Prats, tidligere eier av Château Cos-d’Estournel i Bordeaux, produserer Symington Family Estates den prisbelønte rødvinen Chryseia samt andrevinen Post Scriptum de Chryseia.

Symington Family Estates er medlem av Primum Familiae Vini, en sammenslutning av 12 legendariske
vinfamilier fra Italia, Frankrike, Tyskland, Spania og Portugal.

Rewilding-prosjekter som er i gang rundt om i Europa.