-Nesten som da krigen sluttet

Gjenåpningen av Trondheim falt sammen med årets første skikkelige solskinnshelg. Folk strømmet til byen, for gatemarked i Ila, mat og utepils på Skansen, is hos Gola og naturligvis mat og drikke på Torvet, Bakklandet, Solsiden eller Lilleby. Men hvordan gikk det egentlig med smittevern, avstand, begrensninger i antall personer og ventekøer generelt? VinPuls har spurt noen av aktørene i utebransjen om hvordan helgen ble.

Av Ulf Dalheim, publisert 19. april 2021

-Helt fantastisk! Dette må ha lignet en del på hvordan folk følte det etter krigen, da Norge var blitt fritt og samfunnet åpnet opp igjen. Jeg hørte åpningssanger, det var sol, god varme i lufta og folk var i strålende humør, rapporterer Michael Minervini, som er en av byens aller største aktører, med steder som Frati, Hevd, Una, Le Bistro og Ai Suma på «menyen». Minervini sier han vil vente med å åpne utestedet Tyven til spiseplikten ikke lenger gjelder, mens Øx Taproom vil åpne kommende fredag.

Glade og takknemlige gjester

Kathrine Ellingsen, restaurantsjef ved Kalas og Canasta på Bakklandet, støtter Minervini i at det var veldig godt å få kunne ønske gjestene velkommen igjen:

-Ja, det var helt fantastisk å kunne åpne dørene igjen. Spesielt med deilig vår i gatene. Alle ansatte var tilbake for å hjelpe til med åpning, og kjøkkenet startet med helt ny meny – i trå med vårstemningen. Når man har holdt stengt en tid, er det mye å ta tak i. Men vi rakk en menysmaking på hengende håret, og fant riktig drikke til rettene. Og gjestene har vært så glade og takknemlige.

-Hvordan har besøket vært gjennom helgen?

-Den første dagen var nesten utelukkende stamgjester. Vi er så glade for at vi har så mange som iler inn døren etter at vi i perioder har holdt stengt. Vi ringte opp de som hadde booket for å fordele tidene. Så ikke alle kom inn døren samtidig. Lørdag og søndag til lunsj var det mange ute i gatene og gikk tur på Bakklandet. Syklene suste forbi og sparkesyklene er tilbake igjen. Som om alt er som før, svarer Kathrine Ellingsen.

-Spesielt der det var uteservering var det stor pågang. Folk var sugne på å sitte ute igjen. Vi har begrenset med sitteplasser på Torvet, men ved Solsiden var det til tider bra med kø. Men det var veldig deilig å få oppleve dette igjen. Mange ansatte tilbake i jobb og svært god stemning, sier Michael Minervini.

Folk er flinke med smittevern

Nydelig vær, mye folk i gatene, sammen med sykler og sparkesykler. Og mange gjester som ville benytte seg av uteserveringene eller sitte inne hos Kalas og Canasta og de andre aktørene på Bakklandet. Foto: UD

-Spesielle utfordringer med hensyn til kø og smittevern etc? Fulgte gjester regler og anvisninger?

-Det har gått kjempebra, synes jeg. Folk er blitt så flinke med smittevern. De respekterer avstand i køen, spriter seg, har munnbind der det er nødvendig og oppfører seg generelt veldig fint. Jeg så ikke noen tendenser til fyll eller slikt gjennom hele helgen. Ved stedene våre er det dessuten en fin miks av forskjellige typer gjester, sier Minervini.

-Folk har respektert smittevernet, og forstår når vi må flytte litt på bordene på uteserveringen. Vi vil jo ha plass til flest mulig, men med avstand. Vi startet tidlig med QR koder som kobles rett til hvert bord, og det letter veldig på smitteverntiltakene. Vi har vel aldri brukt så mye sprit på Kalas før, vi selger jo 99% vin. Men vi støtte ikke på noen utfordringer med smittevern. Vi har jo holdt på med det i over et år nå, så rutinene sitter. Gjestene er flinke til å gi oss beskjed om hvor mange husstander de er. Det nye vi hører nå er hvor mange er vaksinert rundt bordet. Og det er jo kjempehyggelig å høre, smiler Kathrine Ellingsen.

Hvordan ble omsetningen sammenlignet med en «vanlig» helg?

-Omsetningen ble som en sommerhelg før covid 19. Folk var glade, og det gikk ekstra mye bobler, asparges og spritz. Spiseplikten fungerer som et mål om å unngå fyll, men det er jo noen som vegrer seg, sier de spiste på den plassen de kom fra også. Vi har tilpasset menyen for å ha litt flere forretter, sier Kathrine Ellingsen.

-Omsetningen var kjempebra, men den kan vel ikke helt måle seg med en topphelg under vanlige forhold. Til det har vi for mange begrensninger i forhold til antall og avstand osv. Vi har mer å gå på, men det ble en kjempebra helg. Jeg husker nesten ikke sist vi hadde så mange glade gjester inne og ute, rett og slett fantastisk, svarer Michael Minervini.

Fra Britannia hotel melder restaurantsjef Ida Dønheim følgende:

-Vi har hatt godt besøk gjennom helgen, og det er veldig godt å få åpnet dørene igjen. Det er jo gjester og møtene med gjestene vi synes er mest stas!
Generelt så har vi ikke hatt utfordringer med smittevern eller spiseplikt, da gjestene er både lydhøre og innforstått med hvordan det er.