Nik Weis ble årets krabberiesling

Vi går nå for fullt inn i årets krabbesesong. VinPuls sin krabbetest i helgen viser at taskekrabben begynner å få mye mat i skjellene. Og like årlig som krabbefisket starter, arrangerte Tysk Vininformasjon nylig for 10. gang, arrangementet “Crab a Riesling” for hotell- og restaurantbransjen i Oslo. Arrangementet, som også alternerer mellom Bergen og Trondheim, retter søkelys på en av Norges og en av Tysklands absolutt beste råvarer, taskekrabbe og riesling. Mange mener disse to utgjør en helt enestående kombinasjon.

Av Ulf Dalheim, publisert 21. august 2023

“Crab a Riesling” er etablert som ett av årets store bransjehøydepunkter. Tradisjonen tro seilte båten Helena ut på Oslofjorden fra Rådhusbrygge 3, denne gangen med hele 140 deltakere; sommelierer, servitører, bartendere, kokker og importører. Til tross for dystre værmeldinger, fikk deltakerne oppleve en varm og fin augustdag med både sol og enkelte regnbyger.

Smaking av 48 riesling-viner
140 deltakere var med på årets båttur med Helena på Oslofjorden, der man smakte på 48 forskjellige rieslingviner til Hitrakrabbe. Foto: Tysk Viniformasjon

Vel ombord på båten stilte 12 vinimportører med sine utvalgte tyske rieslinger. Alt i alt kunne gjestene ombord velge mellom hele 48 forskjellige riesling-viner.

Og som det også er tradisjon for, skulle gjestene kåre årets beste riesling til krabbe. Det skjedde gjennom en blindsmakingkonkurranse.

Alle importører fikk lov til å melde inn en riesling hver til konkurransen. Vinene ble servert blindt og gjestene ble bedt om gi sin stemme på den de mente var best i kombinasjon med krabbe. Samtidig ble de med i konkurransen om å vinne to plasser på German Wine Academy 2024 for å lære mer om tysk vin.

Dørstad Grapes vant “Gullkrabben”

German Wine Academy (GWA) ble utviklet av Wines of Germany i 2017 for å
fremme høykvalitets tyske viner til vinentusiaster og fagpersoner over hele verden. Målet er å hjelpe dem med å forstå mangfoldet av tyske viner.

Vinneren av kåringen “Beste Riesling til krabbe” ble Nik Weis Wiltinger Alte Reben 2022 fra importør Dørstad Grapes, som dermed vant den ettertraktede “Gullkrabben”.

Vinner av to plasser på German Wine Academy 2024 ble Melisa Ymaz, hovmester ved The Thief i Oslo.

Følgende importører var med på turen:
Dørstad Grapes, Gaia Gruppen, Moestue Grape Selections, Fondberg Beverage Group, AMKA, Vinarius, Signature Wines, LaMarc Wines, Vingruppen, TT Wine, Sommelier og Palmer Group

Krabber fra Hitra ble servert

Den velrennomerte kokken Christer Rodin var med på turen og organiserte maten nede i byssa. Der ble det servert nydelig taskerabbe og krabbeklør fra Hitra til alle gjester, med nystekt loff, smør, majones, sitron og godt avkjølt tysk riesling til. Rodin har lang fartstid i bransjen og svært god erfaring med sjømat, så det var populært at han hadde tatt jobben som kjøkkenansvarlig på årets “Crab a Riesling”.