Bedre og mer autentisk Chianti enn Nipozzano Chianti Rufina Riserva 2013 (kr. 169,90) er det vanskelig å finne. Den smaker utmerket nå, men tåler også lagring i 5-10 år. Minst!
Du blir fylt av en viss ærefrykt når du kommer oppover åssidene i Arnodalen og ser Castello di Nipozzano ruve helt øverst.
Allerede i år 1000 var denne borgen en av de viktigste i forsvaret av Firenze. Rundt byen vokste så en knøttliten landsby opp, en landsby som i dag består av noen få ubebodde hus. Bare en enslig enke bor fortsatt i ett av middelalderhusene. Sammen med en liten kattefamilie får jeg oppleve.
Familiens private kjeller
Når det gjelder Nipozzano-slottet er deler av det i bruk som Frescobaldi-familiens private kjeller. Der oppbevares utvalgte flasker tilbake til 1864.
Her legges det dessuten unna flasker for hvert nytt Frescobaldi-barn som blir født. Likestillingen er for øvrig ikke kommet lenger enn at guttebarn får 3000 flasker fra sin fødselsårgang «arkivert» i Nipozzano-kjelleren, mens pikene bare får 1000 flasker…
Kvinnelig winemaker
Da jeg ankommer en varm julidag i 2017 blir jeg møtt av en gammel kjenning, Eleonora Marconi, som kom til VinPuls og holdt Master Class i 2013. Hun er ansvarlig winemaker ved Nipozzano, og har høstet stor anerkjennelse siden hun tok over ansvaret for vinene der for 7-8 år siden. Eleonora er en lokal ønolog som kom tilbake til Toscana etter praksisjobbing i Australia, og som raskt avanserte fra «sommerjobb» ved Castello Pomino til å bli den hovedansvarlige ved Nipozzano.
Sammen smaker vi 2007-årgangen av Nipozzano Chianti Rufina Riserva før vi tar en tur i kjelleren og tar smaksprøver fra fatene der, bl.a. Mormoreto 2015, en såkalt supertoscaner laget på druene cabernet sauvignon, cabernet franc, petit verdot og sangiovese. Den lagres i 24 måneder på små eikefat.
Eleonora er naturlig nok veldig opptatt av og glad i å jobbe med sangiovese-druen, som er hoved-komponenten i de tre andre vinene hun produserer fra Nipozzano-eiendommen: Nipozzano Chianti Rufina Riserva, Nipozzano Chianti Rufina Vecchie Viti og Montesodi.
Erketypisk og ekte Chianti
Nipozzano Chianti Rufina Riserva 2013 (DOCG Chianti Rufina) er altså den aktuelle årgangen på Vinmonopolet. For meg den mest chianti-lignende chianti-vinen du får for en relativt rimelig penge. Det er tradisjoner som holdes ved like her. Tross tre år på baken, fremstår den som ungdommelig og fast, med preg av røde og mørke kirsebær og innslag av fat, urter og lakris, god lengde.
Jeg ble først oppmerksom på Nipozzano da en italiensk restauranteier i London serverte meg en ti år gammel Nipozzano Chianti Rufina Riserva med beskjeden om at dette var en av de mest undervurderte vinene fra Toscana, og at få var klar over lagringspotensialet vinen også hadde. Han overbeviste meg der og da. Derfor var det hyggelig endelig å få anledning til å besøke nettopp Nipozzano-eiendommen og få nærmere kjennskap til vinmarkene og vinene.
For det lages flere spennende viner på denne flotte, historiske eiendommen. Nipozzano Vecchie Viti er f.eks. Eleonora Marconis egen nyskapning, lansert første gang i 2011. Vinmarken druen hentes fra skulle egentlig replantes, som vanlig er i Toscana når vinplantene passerer 30-35 år.
-Men vi ombestemte oss, forteller Eleonora. Og fikk altså æren av å lansere en helt ny Nipozzano-vin som allerede har fått ekspertene til å ta frem lovordene.
Vinplantene på denne vinmarken var fra 1970 og druene derfra hadde alltid vært en del av blenden for Nipozzano Chianti Rufina Riserva-vinen. Jordsmonnet består av mye leire, og røttene går dypt ned, så det blir ofte en fin balanse i vinen. Druemiksen er sangiovese, canaiolo, colorino og malvasia nero. Slik sett er blenden på en måte gjort ferdig alt i vinmarken. Gjæringen foregår i sementtanker, og til lagring brukes store, nye fat.
Passer til alt!
-Det var morsomt å lansere en ny vin. Det er en vin med dongeribukser på. Den matcher det meste. Nipozzano Vecchie Viti kan fremstå som spesielt elegant ett år, og mer sporty et annet år. Den første årgangen (2011) var ekstra kraftfull. Året etter var den litt kortere, med mer tanniner. Etter to varme år var vinstokkene litt stresset. Mens 2013 ble en flott årgang igjen.
-Du sier den passer til det meste. Hva slags mat foretrekker du selv til denne vinen?
-Hvitt kjøtt eller pasta. Gjerne hjemmelaget pasta med kanin og gresskar, svarer Eleonora Marconi.
Nipozzano er ett av seks Frescobaldi-vinhus i Toscana. Og kanskje det mest tradisjonelle. Frescobaldi-familien, med vinhistorie tilbake til 1308, har valgt å konsentrere seg utelukkende om å lage viner i Toscana. Slagordet er «Cultivating Toscana diversity». Alle eiendommene blir betraktet som egne “Cru” og alle har egne winemakere som står ansvarlig for vinene som lages der. Nipozzano og Pomino har kvinnelige sjefsvinskapere.
Dette er de fem andre Nipozzano-eiendommene: Castillo Pomino serverer elegante viner, ved Tenuta Remolé lages de friske ungdommelige viner, Tenuta Castelglioni tar seg av de som krever fatlagring, Tenuta Castelgiocondo leverer kraft og kompleksitet, mens Tenuta Ammiraglia i Maremma leverer viner med tydelig påvirkning fra nærheten til sjøen. Nevnes må også olivenoljen Laudemio som er en av de beste oljene jeg personlig har smakt.
Frescobaldi har også kjøpt vinhuset Attene i Friuli, men det er et unntak fra Toscana-satningen.
De seks vinhusene i Toscana dekker egentlig alt av vinstiler og områder i regionen, selv om Frescobaldi strengt tatt mangler ett vinhus i Chianti Classico-sonen. Men det kan komme ganske raskt, røper Leonardo Frescobaldi under en middag på Tenuta Castelglioni hvor Frescobaldi-historien startet for over 700 år siden.
Leonardo og familie bruker fortsatt Castelglioni som sommerbolig. Dagens slottsbolig er fra 1600-tallet, mens kjelleren er den opprinnelige fra rundt år 1300. Her lagres Giramonte, en av de mest eksklusive vinene i Frescobaldi-porteføljen, med en årsproduksjon på rundt 9000 flasker.
Nipozzano i Norge
Dette er vinene fra Castello di Nipozzano som listeføres i Norge:
Nipozzano Chianti Rufina Riserva 2013 (kr. 169,90) i basisutvalget (testsalg)
Vigneta Montesodi Chianti Rufina Riserva 2010 (kr. 389,90) i bestillingsutvalget
Mormoreto Castello di Nipozzano 2011 (kr. 589,90) i bestillingsutvalget