Nordisk storeslem i Bocuse d’Or

Norden er utvilsomt verdens mat-Mekka akkurat nå. Da medaljene i årets Bocuse d’Or ble delt ut onsdag kveld, ble det gull til Danmark, foran Sverige og Norge. Med bronsemedaljene rykket Norge opp som mestvinnende nasjon i kokkenes verdensmesterskap.

Norges kandidat til Bocuse d’Or, Christian André Pettersen, innfridde så absolutt under årets konkurranse, med bronsemedalje til seg selv og sitt team.

Etter at han vant europamesterskapet ganske så suverent på veien mot verdensfinalen, hadde han selv store ambisjoner om å gjenta dette i også VM, men det hadde nok også de 23 andre deltakernasjonene.

Fotos: Tom Haga

Det norske teamet har bestått av kandidat Christian André Pettersen, commis Håvard André Josdal Østebø og coach Gunnar Hvarnes. Hvarnes har selv deltatt i verdensfinalen i Bocuse d’Or, hvor han i 2011 tok bronse. Han var coach da Christoffer W. Davidsen tok sølv i europafinalen i 2015, og verdensfinalen i 2017. Hvarnes var også coach for Christian André Pettersen da han tok gull i Europa-finalen i Torino i 2018. President for det norske teamet er Bent Stiansen (Statholdergaarden).

Både Christian André Pettersen og commis Håvard André Josdal Østebø jobber ved restauranten Mondo i Stavanger.

24 kokketeam deltok

Bocuse d’Or er verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse. I verdensfinalen i Lyon tirsdag og onsdag i denne uken kjempet 24 kokker og kokketeam om den gjeve Bocuse d’Or-tittelen.

De 24 teamene i verdensfinalen hadde kvalifisert seg gjennom nasjonale konkurranser, og deretter gjennom de regionale kvalifiseringskonkurransene Bocuse d’Or Asia, America, Africa og Europa. Omlag 70 land ønsket å konkurrere i Lyon.

Følgende priser ble delt ut under Bocuse d’Or i Lyon onsdag kveld:

Gull: Danmark
Sølv: Sverige
Bronse: Norge

Beste tallerkenrett: Frankrike
Beste fatrett: Finland
Beste commis: Danmark

Etablert i 1987

Konkurransen ble etablert i 1987 av mesterkokken Paul Bocuse, og har siden det utviklet seg til å bli en global konkurranse i kokkekunst. Deltakelse i Lyon endrer en mesterkokks karriere, og en pallplass er en utrolig prestasjon. Norges 14 deltakende Bocuse-kokker har til sammen vunnet fem gull, tre sølv og tre bronser i de 15 (av totalt 17) verdensfinalene Norge har deltatt i siden 1987.

Før årets konkurranse hadde Frankrike og Norge like mange medaljer, men med bronsen til Christian André Pettersen onsdag kveld, samtidig som det ikke ble medaljer til Frankrike, er altså Norge nå på topp alene, med totalt elleve pallplasser. Frankrike har imidlertid fortsatt flere gull enn Norge.

Bocuse d’Or Norge

Stiftelsen Bocuse d’Or Norge er «norske mesterkokkers olympiatopp», og organiserer det nasjonale uttaket «Årets kokk» og det norske teamets deltakelse i Bocuse d’Or Europa og verdensfinalen i Bocuse d’Or. Stiftelsen har ikke kommersielle mål, og er sponsorfinansiert.

Bocuse-Akademiet er foreningen av norske Bocuse-kokker, de 13 mesterkokkene som til nå har konkurrert i verdensfinalen i Lyon. Bocuse-Akademiet velger blant annet ut kandidater til «Årets kokk» og legger retningen for Bocuse d’Or Norge.

Formålene i stiftelsen er å jobbe for gode norske resultater i verdensfinalen (pallplass), bidra til norsk matglede, kunnskap og matkultur, samt å virke for at kokkeyrkets status forblir sterkt og attraktivt.