Norges beste kantinekokker

Sara Maalø (22) og Daniel Phengpan (22) fra Hegstad & Blakstad i Trondheim ble onsdag de første vinnerne av NM Community Catering, en videreføring av fjorårets kantine-NM.

Konkurransen har pågått på KIT-akademiet de to siste dagene, med tre tomannslag i aksjon tirsdag, og tre nye lag onsdag.

Christopher Jarodd og Baldur Kristinsson fra bRest sikret sølvet, mens Toma med Pål Gøran Anda og Christian Mathiassen ble bronsevinnere, melder nettstedet horecanytt.no.

Jublet for seieren

Både de to unge vinnerkokkene, Sara og Daniel, og sjefen deres hos Hegstad & Blakstad, Mads Risan, jublet for NM-seieren.

– Vi jobber tett sammen hele tiden, og har øvd mye for å være best mulig forberedt til denne konkurransen, sier de to vinnerne, som begge har restaurantbakgrunn, til horecanytt.no.

Sara Maalø (22) og Daniel Phengpan (22) med diplomene som bekrefter at de er vinnerne av kantine-NM, nå kalt Community Catering. Foto: Morten Holt, Horecanytt

Sara Maalø gikk læretiden på Røst Teaterbistro, mens Daniel Phengpan hadde sin læretid hos Heidi Bjerkan og Credo. Maalø innrømmer også at hun er blant de 20 kandidatene som er aktuelle for det kommende Community Catering-landslaget, som tas ut senere i september.

– Dette er helt vilt. Vi er i ekstase hele gjengen. Vi hadde allerede fått en seier i form av å være blant de seks finalistene i kantine-NM, men nå kan vi virkelig slippe jubelen løs, sier kokk og en av eierne i Hegstad & Blakstad, Mads Risan.

– Konkurransen var hard, men vi hadde et håp om at vi skulle ta dette hjem. Vi har stor tro på vårt eget konsept, sier Risan. Han roser de to finalekokkene Sara Maalø og Daniel Phengphen.

– De har øvd hardt og målrettet inn mot dette, så da smaker det ekstra godt å få denne utmerkelsen, sier Risan.

Ettertraktet kantine- og cateringbedrift

På kort tid har Hegstad & Blakstad etablert seg som en ettertraktet bedrift i Trondheim. De driver snart fire kantiner i trondheimsområdet:
* NINA-huset, Høgskoleringen.
* Abels hus, Abelsgate 9.
* Abelsgate 5.
* Rosenborggården, Industriveien (åpner i neste uke, uke 38 2018).

Oppstarten var på NINA-huset i 2013, og nå er deres fjerde kantine altså like rundt hjørnet. I tillegg spiser de stadig større andeler av cateringmarkedet i trønderhovedstaden.

– Konseptet vårt er kortreist kvalitetsmat, og vi leverer noe annet enn det man vanligvis forbinder med ord som «kantine» og «catering». Hos oss får du en matopplevelse med noe ekstra, laget av kokker som virkelig brenner for å gjøre måltidet til et høydepunkt. Nå skal vi ta med oss energien fra denne prisen videre, og fortsette å utvikle oss som en annerledeskantine, sier Mads Risan.

Prestasjoner av høy klasse

– Det har vært to flotte dager på KIT-akademiet, med prestasjoner av høy klasse. Jeg er utrolig stolt over det deltakerne har levert, sier daglig leder for Norges Kokkemesteres Landsforening (NKL), Espen Wasenius. NKL er hovedarrangør for NM, med god hjelp fra KIT-akademiet.

Han forteller at Norges tredje kokkelandslag, Community Catering-landslaget, skal offentliggjøres under NM i kokkekunst i Trondheim i slutten av september.

– Vi har hatt en prosess rundt dette siden mai, og hatt over 20 kandidater til vurdering. Kandidatene er fra 22 til 54 år hamle. Nå er det seks som er tatt ut, og gjennomsnittsalderen er nok rundt 30 år. Foruten manager og kaptein, skal også fire andre kokker være på laget. Jeg kan avsløre at det er tre menn og tre kvinner blant dem som er med på det første norske Community Catering-landslaget, sier Wasenius.

Her kan du se vinnermenyen:

Dette er vinnermenyen til laget fra Hegstad & Blakstad i NM Community Catering 2018:
Suppe:
Kyllingsuppe
Kyllingboller med persille- og cayenne, karamellisert skjærgårdsløk fra Åsgårdstrand og timian.
Salat:
Bakte- og syltede beter fra Hasle gård
Grønn salat, posjert egg og pisket kremost med brønnkarse
Dressinger:
Chili- og brønnkarsevinagrette
Purreløk- og sennepsemulsjon
Vegetar:
Kikertrull med spisskummen og paprika
Asiatisk pannekake, syltet rødløk og chili, radicchio rosso, ruccola og urteolje
Kjøttrett:
Kyllingrullade «Liveche»
Potetpure med dijonsennep, stekt hjertesalt, reddik, potetchips og smørsaus med kyllingkraft
Fiskerett:
Bakt sei
«Byggotto» med erter, selleri og gulrot og eplesjy
Dessert:
Plommeterte, posjert plomme, rømmeis og plommesirup

Dette var dommerne:

NM Community Catering 2018 hadde følgende dommersammensetning;

Dommerne i aksjon under NM Community Catering 2018. Fra venstre Svein Magnus Gjønvik, Kjetil Gundersen og hoveddommer Nikolaj C.H. Clemmensen. Foto: Morten Holt, Horecanytt.

Hoveddommer er Nikolaj Crump Hedegaard Clemmensen, Danmark.
Smaksdommer Kjetil Gundersen, Norge, høyeste dommersertifisering, internasjonal erfaring.
Smaksdommer Svein Magnus Gjønvik, Norge, med lang erfaring fra inn- og utland.
Plassdommer Kim Håvard Larsen, Landslagsbakgrunn og nestleder i NKL.
Fagdommer Simon Husth Marling, Unilever Food Solutions, klimasmart matfokus.

De andre lagene som var med i konkkurransen, og som fikk delt fjerdeplass, var Studentsamskipnaden i Oslo Mat & Drikke (Morten Korsnes og Niklas Trondsen), De 3 Stuer, Oslo (Håkan Torstensson og Tobias Nordin) og Compass Group, Oslo (Anita Widerberg og Ljubisa Babic).

Dette er Community Catering:

* Konkurransen Community Catering er åpen for faglærte kokker fra institusjon, kantine, personalrestaurant og catering.
* Det første NM Community Catering ble arrangert 11. og 12. september på KIT-akademiet hos Asko i Oslo.
* Tidligere i år ble det kjent at Norge nå skal stille landslag i Community Catering. Laget, som består av manager, kaptein og fire andre kokker, blir kjent i slutten av september.
*  Norges landslag skal på «studietur» når VM Community Catering arrangeres i Luxembourg i slutten av november. Der skal de bli kjent med konkurransen. Senere skal laget delta i sin første store offisielle konkurranse under OL i Stuttgart i februar 2020
.

(Publisert 13.9.2018)