Norges beste vinkelner til Britannia

Norges beste vinkelner, Henrik Dahl Jahnsen, er ansatt på Britannia Hotel som hovedvinkelner. Hotellet får dermed et sterkt team i hotellets nye superrestaurant Speilsalen, der Dahl Jahnsen sammen med Bocuse d’Or-sølvvinner Christopher William Davidsen skal tryller frem flotte kombinasjoner av mat og drikke.

Henrik Dahl Jahnsen (27 år) er kokkeutdannet fra Tangen videregående skole i Kristiansand, men har siden han tok eksamen som vinkelner ved Kulinarisk akademi også vært i tetsjiktet blant Norges fremste vinkelnere. Han har jobbet i Bølgen & Moi-systemet i tolv år, som kokk, soussjef, daglig leder og vinkelner.

Eneste annen jobb hadde han høsten etter endt skolegang da han hadde et seks-syv ukers langt opphold i Frankrike ved restauranten La Ribaudière i Bourg-Charentes.

Eneste med tre NM for vinkelnere

Dahl Jahnsen debuterte i vinkelnerkonkurranser ved å vinne tittelen Young Sommelier i Norge i 2011. Året etter ble han nr. 3 i Norgesmesterskapet for vinkelnere, for deretter å bli norgesmester i 2014, 2016 og 2018. Han er altså akkurat nå regjerende Norgesmester for vinkelnere. Ingen andre har vunnet NM tre ganger. Også i 2015 (nr. 3) og i 2017 (nr. 2) var Henrik Dahl Jahnsen på pallen i NM.

I 2016 kom Henrik Dahl Jahnsen  til semifinalen i VM for vinkelnere (ble nr. 11 totalt), og i oktober 2017 ble han nr. 2 i Nordisk mesterskap for vinkelnere. Han er styremedlem i Norsk Vinkelnerforening. Det er altså en av Norges mest meritterte vinkelnere som ny flytter fra Kristiansand til Trondheim.

“Vinscoop” for Britannia

Bransjebladet Hotell- og restaurantmagasinet betegner ansettelsen som et «vinscoop» for Britannia.

Selv sier Henrik Dahl Jahnsen følgende om sin nye jobb:

– Bølgen & Moi har vært en veldig god arbeidsplass, der jeg har lært utrolig mye og fått veldig mye god støtte og mulighet til å utvikle meg.  Jeg har trives veldig godt og fått forsøke meg i mange ulike og utfordrende roller. Årsaken til at jeg likevel skifter jobb er at både tilbudet og tidspunktet passet veldig bra. På Britannia Hotel får jeg anledning til å være med på å starte opp noe helt nytt i nye omgivelser og lokaler. Det var en utfordring jeg ikke kunne takke nei til, sier Henrik Dahl Jahnsen, som startet sin imponerende karriere som utplassert 16-åring hos Bølgen & Moi i Kristiansand.

Britannia Hotel, som ble etablert allerede i 1870, har vært gjennom en treårig totalrenovering etter at det ble kjøpt av Odd Reitan. Hotellet blir gjenåpnet 1. april 2019. I juni år ble hotellet en del av «The Leading Hotels of the World», en gruppering som består av verdens mest eksklusive hoteller, blant disse bare to fra Norge.

Skal konkurrere videre

Restaurantsjef og assisterende hotelldirektør ved Britannia, Ida Dønheim, er naturligvis fornøyd med å ha fått Henrik Dahl Jahnsen med på laget.

-I egenskap av hovedvinkelner skal Henrik briljere i Speilsalen med vin og annen drikke, slik Christopher Davidsen (sølvvinner i Bocuse d’Or) vil briljere på kjøkkenet. Henrik vil være en stor ressurs for alle på huset med sin kompetanse og lidenskap rundt vin, og vi skal legge til rette for at han også fremover når sine mål når det gjelder konkurranser og videre utvikling, sier Ida Dønheim-

Henrik Dahl Jahnsen er veldig motivert for nye konkurranser.

-Jeg er fortsatt sulten på nye konkurranser, og er glad for at Britannia vil gi meg muligheten til å utvikle meg videre. Jeg vil satse hardt for å forsøke å vinne Nordisk mesterskap, og så har jeg veldig lyst til å bli topp seks i EM som arrangeres i 2020. Jeg synes ikke EM i 2017 gikk helt som det skulle, så jeg har noe å revansjere der, sier Henrik Dahl Jahnsen.